Supply Chain Valley gelanceerd

Een nieuwe innovatiehub voor supply chain in Venlo

Verschillende bedrijven, waaronder vidaXL, Moonen Packaging, Seacon Logistics, Arvato Supply Chain Solutions en Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI), hebben de handen ineengeslagen om samen de Supply Chain Valley (SCV) te creëren. De SCV is een samenwerkingsverband tussen overheid, bedrijven en de academische wereld met voordelen voor het milieu, de samenleving en de economie in het algemeen. Hun gezamenlijke missie luidt als volgt:

“Wij, organisaties, werken samen aan gezamenlijke projecten om tastbare resultaten te behalen op het gebied van duurzaamheid, end-to-end digital supply chain, deeleconomie, personeel van de toekomst en magazijn van de toekomst”

De SCV werd vorig jaar als idee gelanceerd door vidaXL, waarna BISCI aanhaakte om het idee uit te werken tot een samenwerkingsverband. De bekroning van deze samenwerking was de ondertekening van een 'Memorandum of Understanding' tussen de bedrijven afgelopen augustus. De SCV is gesitueerd in Venlo en versterkt de regio als supply chain en logistieke hub voor Noord-Europa. Dit team van bedrijven wordt via BISCI ondersteund door eersteklas onderzoek en begeleiding van de Universiteit Maastricht, TNO, Fontys Hogescholen en Zuyd Hogeschool.

De Supply Chain Valley begrijpt dat value chain innovation niet als een op zichzelf staand doel kan worden gezien, maar dat er rekening moet worden gehouden met menselijke interactie, verandermanagement, onderwijs, gezondheid en veiligheid, verbruik van natuurlijke hulpbronnen, productie-uitstoot, digitale technologie en andere sociale en ecologische externe factoren van bedrijfshandelingen (positief en negatief). Het kerndoel van de SCV is het leveren van ecologische, sociale en economische voordelen voor de leden en hun belanghebbenden, door middel van gezamenlijke projecten die de bedrijfsproblemen van vandaag oplossen met oplossingen die geschikt zijn voor morgen en ervoor zorgen dat bedrijven sterk blijven in de toekomst. De SCV werkt echter ook samen met onderwijsinstellingen om stages en werkgelegenheid te bieden aan studenten en afgestudeerden van alle niveaus. Senior academici worden uitgenodigd voor gastcolleges en omgekeerd zijn er gastcolleges van bedrijven in academische omgevingen, om wederzijds leren te bevorderen. Om deze aanvullende doelen te faciliteren, beoogt de SCV een inspirerende omgeving met werkplekken, collegeruimte(s) en vergaderruimtes, in het hart van Venlo. vidaXL gaat deze faciliteit in 2021 ontwikkelen, volgens onderstaand ontwerp. Deze faciliteiten staan open voor studenten, de overheid, start-ups en anderen met inspirerende ideeën, zodat ze samen kunnen werken en leren.

 

Lees ook