Gratis zoeken op internet, terwijl Ecosia bomen plant

Ecosia nu standaard op 800 Student Desktops

De Universiteit Maastricht heeft, vanaf 15 januari, de duurzame zoekmachine Ecosia als standaard ingesteld op 800 Student Desktops (SDT) in beide bibliotheeklocaties en de computerruimtes op Randwyck. Ecosia werkt net als elke andere zoekmachine, met één groot verschil: Ecosia gebruikt 80% of meer van haar winst om non-profit organisaties te helpen die zich richten op herbebossing. Ecosia kan ook op elke andere UM werk- en studieplek ingesteld worden. 

Een idee van de studentleden van de Universiteitsraad

Het idee om Ecosia binnen de UM te implementeren is aangedragen door studentleden van de Universiteitsraad. De Universiteitsbibliotheek en ICTS omarmen dit initiatief met het creëren van een UM Ecosia-account. Dit account houdt bij hoeveel CO2 de UM gezamenlijk bespaart.

De initiatiefnemers hopen dat ook andere UM-afdelingen de overstap maken. Iedere UM-medewerker en student kan namelijk Ecosia op zijn eigen werk- of studieplek of mobiele telefoon instellen, via de UM-downloadlink: ecosia.co/MaastrichtUniversity. Via deze unieke link draagt vervolgens elke zoekactie bij aan het totale aantal bomen dat via het UM-account wordt geteld. De standaardinstellingen werken ook op de Student Desktop Anywhere faciliteiten.

Goed voorbeeld doet goed volgen!

Geïnspireerd door de UM heeft Stichting Mosa Lira te kennen gegeven Ecosia te gaan te implementeren binnen hun 21 basisscholen en onderwijsvoorzieningen. Binnenkort zullen 6000 leerlingen én ook alle leerkrachten Ecosia standaard als zoekmachine gaan gebruiken!

Goed om te weten

Ecosia gebruikt Bing (de zoekmachine van Microsoft). Wie de voorkeur geeft aan Google, voegt de zoektag #g toe aan een zoekopdracht. Andere zoektags om zoeken te versnellen zijn hier te vinden.

De handleiding voor Ecosia is beschikbaar op de ICTS website.

Begin vandaag nog met het planten van bomen!

Lees ook

  • We ontdekken elke dag nieuwe dingen over medewerkers en studenten hier op onze faculteit. Dat Lieve wil dat gezondheidstips evidence-based zijn. Dat Alisa van Moskou naar Maastricht is verhuisd om eerstejaarsstudent Regenerative Medicine and Technology te worden. En dat Sofie haar master Health and...

  • Concentratieproblemen. Moeite met plannen. Snel afgeleid raken. Het zijn bekende symptomen van ADHD. Steeds meer UM-studenten melden zich met ADHD-klachten bij Disability Support. Op welke manieren zit ADHD studeren in de weg? En hoe kun je ADHD-klachten verminderen tijdens je studie? Wij spraken...

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.