UM webmagazine

UM webmagazine wordt vernieuwd

Het UM webmagazine biedt van oudsher een inkijk in de belangrijkste ontwikkelingen en prestaties op het gebied van onderwijs en onderzoek aan de Universiteit Maastricht, aan de hand van interviews, portretten en achtergrondartikelen. Deze artikelen vindt u nu terug op de homepage van de UM-website.

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een nieuwe, uitgebreide versie van het UM webmagazine. Naast geschreven verhalen gaat u hier ook video’s, vlogs, blogs en nieuws vinden.

Drie keer per jaar, in februari, juni en oktober, verschijnt er ook een gedrukt UMagazine. U kunt hier de laatste uitgave downloaden. 

UMagazine verhalen

 • illustratie IP

  Intellectueel eigendomsrecht: alles wat immaterieel is beschermen

  vrijdag, april 24, 2020

  Professor Anselm Kamperman Sanders en doktor Anke Moerland, beiden verbonden aan de rechtenfaculteit, ontvingen in 2017 voor hun project EIPIN Innovation Society een bijdrage uit het Europese Marie Skłodowska-Curie programma Horizon 2020 om te onderzoeken wat de invloed is van intellectueel eigendom op innovatiecycli.

  Lees verder
 • sanne en mirjam

  Selectie voorspelt betere prestaties

  vrijdag, maart 27, 2020

  Sanne Schreurs dacht voordat zij kennismaakte met haar promotor, hoogleraar Mirjam oude Egbrink, dat 'belangrijke personen' afstandelijk waren. "Ik verbaasde me erover hoe lief en ondersteunend Mirjam was." Uit hun onderzoek blijkt dat de selectieprocedure bij Geneeskunde studiesucces en betere artsen voorspelt.  

  Lees verder
 • Professors of Youth, Food and Health

  Laat staan die frikandel

  donderdag, maart 12, 2020

  Op de Brightlands Campus Greenport in Venlo delen kinderarts Edgar van Mil en psycholoog Remco Havermans sinds kort de leerstoel Jeugd, Voedsel en Gezondheid bij de Faculteit Science and Engineering.

  Lees verder
 • rainer goebel

  Rainer Goebel: Een carrière op stevige bodem

  woensdag, maart 4, 2020

  Portret van Rainer Goebel, hoogleraar Cognitive Neuroscience: een topwetenschapper, Nederlands eerste Tesla-rijder en hacker van de eerst iPhone, maar ook boerenzoon en familieman.

  Lees verder
 • energise

  Kleine verandering, grote gevolgen

  donderdag, februari 20, 2020

  Een lagere kamertemperatuur en minder wekelijkse wasbeurten en je er toch - blijvend - comfortabel bij voelen. Het kán. Het project ENERGISE waaraan het Maastricht Sustainability Institute (MSI), het wetenschappelijke instituut voor duurzame ontwikkeling, deelnam, toont dit aan.

  Lees verder
 • bollen en mook

  Orgaandonatie na euthanasie nog zeldzaam

  vrijdag, februari 7, 2020

  Nog altijd is er een groot tekort aan orgaandonoren waardoor jaarlijks alleen al in Nederland en België honderden mensen overlijden. Schrijnend, zeker met de wetenschap dat één grote groep potentiële donoren wellicht niet eens weet dat ze hun organen kunnen afstaan: mensen die kiezen voor euthanasie. In zijn promotieonderzoek bracht Jan Bollen in kaart hoe het zit met orgaandonatie na euthanasie.

  Lees verder
 • formisano

  Professor Formisanos ideale kerstdiner

  donderdag, december 19, 2019 Lees verder
 • Illegale praktijken in het adoptiesysteem

  dinsdag, november 19, 2019

  Criminologe Elvira Loibl promoveerde begin 2019 op een onderzoek naar misstanden in de wereld van interlandelijke adoptie. “Als criminologe weet ik dat iedere transactie een donkere kant heeft. En die wilde ik aan het licht brengen.” André Klip, hoogleraar straf(proces)recht en grensoverschrijdende aspecten van het strafrecht, begeleidde samen met twee andere promotoren het onderzoek, al was dat nauwelijks nodig: “Een razendsnelle promotie die een cum laude oplevert. Dat zie je zelden.”

  Lees verder
 • cranach

  Een unieke roofkunstzaak

  maandag, november 11, 2019

  Het begon met een overzees telefoontje, afkomstig van de advocaten van het Californische Norton Simon Museum. Niet veel later was universitair docent Lars van Vliet als getuige-deskundige betrokken bij een geruchtmakende rechtszaak. De inzet: een tweeluik van Lucas Cranach de Oudere, als roofkunst terug- geclaimd door de erfgename van de Joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Mede door het onderzoek van Van Vliet ving zij na een proces van twaalf jaar bot. 

  Lees verder
 • kleinjans

  BReIN wil alzheimer aanpakken via Big Data

  maandag, november 4, 2019

  Eerder dit jaar ontving Jos Kleinjans, hoogleraar Milieugezondheidkunde aan de Universiteit Maastricht (UM), uitsluitsel over een jarenlange miljoenenbijdrage voor zijn geesteskind, de Brightlands e-Infrastructure for Neurohealth (kortweg BReIN). Dit nieuwe onderzoeksinstituut moet op het gebied van toepassing van Big Data in de gezondheidszorg de medisch-wetenschappelijke bakens structureel gaan verzetten. 

  Lees verder
 • joordens en claessens

  Is time on our side?

  woensdag, oktober 30, 2019

  Paleontologie en evolutiebiologie waren tot nu toe geen grote wetenschapsgebieden aan de UM. Dat gaat de komende jaren veranderen, zeggen de recent begonnen hoogleraren José Joordens en Leon Claessens.

  Lees verder
 • apeldoorn

  Bevrijd van de insulinespuit!

  donderdag, oktober 24, 2019

  Bijna 150.000 mensen in Nederland lijden aan diabetes type 1. Aart van Apeldoorn, diabeteswetenschapper van het Institute for Technology Inspired Regenerative Medicine (MERLN), ontwikkelt een implantaat dat de insulinespuit overbodig maakt: het 'theezakje'.

  Lees verder
 • mollgaard

  Van Viking tot decaan

  donderdag, oktober 17, 2019

  Een gesprek met de Deense Peter Møllgaard, hoogleraar Industrial Organisation en decaan van de Maastricht School of Business and Economics (SBE) over rolmodellen, sport, familie, duurzame energie en de beste risotto. 1 November a.s. houdt hij zijn inaugurele rede.

  Lees verder
 • law tech lab

  Maastricht Law and Tech Lab: waar alfa en bèta samenkomt

  donderdag, oktober 17, 2019

  De meeste universiteiten doen onderzoek naar hoe juridisch om te gaan met deze nieuwe technologieën. Maar hoe KI zelf gebruikt kan worden in het juridisch vakgebied, daar wordt nauwelijks onderzoek naar gedaan. Het Maastricht Law and Tech Lab springt in dat gat.

  Lees verder
 • pot ruiter

  Wel of niet inenten tegen baarmoederhalskanker?

  donderdag, oktober 3, 2019

  Door de ‘Keuzehulp inenten tegen baarmoederhalskanker’ zijn moeders beter geïnformeerd en zijn zij sneller bereid hun dochter te laten vaccineren tegen HPV. Dat is de belangrijkste conclusie van het onderzoek van Mirjam Pot die onlangs op dit onderwerp promoveerde aan de Universiteit Maastricht.

  Lees verder
 • beaujean Jemen

  Innovatief onderwijs in conflictgebieden

  woensdag, september 18, 2019

  Ook in brandhaarden als Jemen en Zuid-Soedan is er behoefte aan onderwijsvernieuwing. In deze landen is SHE Collaborates een drietal projecten gestart.

  Lees verder
 • Vermeulen

  Met een gezonde business mentaliteit werken aan dat wat er werkelijk toe doet

  woensdag, september 18, 2019

  Een globetrotter met een sterke wil en een rotsvast geloof in de kracht van samenwerking. Met de gave om mogelijkheden te ontdekken waar anderen hindernissen zien. Dit is Patricia Vermeulen, directeur van Amref Flying Doctors te Leiden, ten voeten uit. Opgeleid aan de Universiteit Maastricht volgens de aanpak van het probleemgestuurd onderwijs.

  Lees verder
 • patel

  Kiran Patel zegt FASoS vaarwel

  donderdag, september 5, 2019

  Kiran Patel verruilt de Universiteit Maastricht voor de Ludwig-Maximilians-Universiteit in München, waar hij de leerstoel European History gaat bekleden en een interdisciplinair onderzoekscentrum over Europa en Europese geschiedenis zal oprichten. Een terugblik op zijn tijd in Maastricht.

  Lees verder
 • judith maas

  “Hoe je studeert is belangrijker dan wat je studeert”

  woensdag, september 4, 2019

  Judith Maas, alumna Cultuur- en Wetenschapsstudies, is plaatsvervangend ambassadeur in Mexico. Haar studietijd in Maastricht herinnert zij zich als heel intens.

  Lees verder
 • UM magazine

  Op naar een landmijnvrije wereld

  woensdag, augustus 21, 2019

  De broers Massoud en Mahmud Hassani groeiden op in Kabul, Afghanistan, letterlijk in een mijnenveld. Eenmaal in Nederland, vele jaren later, ontwikkelen ze een dronesysteem om landmijnen op te sporen. De kinderziektes zijn overwonnen, de patenten binnen en nu staan ze met Mine Kafon in Maastricht voor de volgende uitdaging: vermarkting. Masterstudenten van International Business tillen de broers naar een volgend level.

  Lees verder
 • Simulanten ontmaskeren

  dinsdag, juli 30, 2019

  Irena Boskovic schreef onder supervisie van hoogleraar Harald Merckelbach haar dissertatie over ‘malingerers’. Dit zijn simulanten die opzettelijk symptomen verzinnen om hieruit profijt te halen. Ze kijken terug op een uitstekende samenwerking. Merckelbach: "Dit komt omdat Irena erg productief is, succes heeft en een voortreffelijk schrijver is." Boskovic: "Wat ik in Harald respecteer, is dat hij nooit de kaart zal spelen van: ik ben de hoogleraar."

  Lees verder
 • umagazine-june_2019_03.jpg

  Maastricht en Boston: het beste van twee werelden

  woensdag, juli 17, 2019

  Stel dat je erachter zou kunnen komen of je later Alzheimer krijgt: zou je het willen weten? “Nee,” zegt onderzoeker Heidi Jacobs resoluut. “Niet zolang we er niets tegen kunnen beginnen.” Toch heeft ze goede hoop dat een behandeling voor uitstel van de ziekte binnen handbereik ligt. “Veel dementieonderzoekers, waaronder ook ik, zijn uit hun bubbel gestapt.”

  Lees verder
 • Catalina Goanta

  Eten verbindt

  woensdag, juli 10, 2019

  Soulkitchen: een kijkje in de keuken van UM-medewerkers
  Catalina Goanta, universitair docent Privat Law, is de ultieme gastvrouw: “Dat vinden we in Roemenië heel normaal. Als je ergens op bezoek gaat en je krijgt niets te eten, dan is dat een reden om nooit meer terug te komen. Het is een teken van respect.”

  Lees verder
 • sophie vanhoonacker

  “Van Europa lig ik eerder wakker dan van mijn werk”

  donderdag, juli 4, 2019

  Portret van Sophie Vanhoonacker, decaan van de Faculty of Arts and Social Sciences: “Als ik ernaar gevraagd word, wil ik best iets vertellen over mezelf. Maar de meeste mensen praten graag.”

  Lees verder
 • EMCL

  De kunst van goed leiderschap

  donderdag, juni 27, 2019

  Het hoogtepunt van de Maastrichtse kunstscène is de TEFAF (The European Fine Art Fair), een jaarlijks evenement in maart dat honderden kunsthandelaars, -verzamelaars en duizenden kunstliefhebbers uit de hele wereld naar de stad trekt. Dit jaar is daar in diezelfde week nog een (klein) groepje internationale bezoekers bijgekomen: de eerste lichting van de Executive Master in Cultural Leadership.

  Lees verder
 • joost van den akker

  "Europa is van ons allemaal"

  donderdag, april 18, 2019

  Joost van den Akker, alumnus European Studies, is sinds 2018 een van de bestuurders van Limburg, "de meest internationale provincie van Nederland". Hij ziet de universiteit als een 'Europese musketier', waarvan de bewuste keuze voor internationalisering en Europa een winmodel is gebleken.

  Lees verder
 • vitrojet

  Technische hoogstandjes bij 180 graden onder nul

  donderdag, april 4, 2019

  Frank Nijpels sleutelt aan de Vitrojet, een fonkelnieuw apparaat dat samples prepareert voor een vorm van elektronenmicroscopie die in 2017 onderscheiden werd met de Nobelprijs voor Scheikunde.

  Lees verder
 • bakir bulic

  “Ik ben een koffiefundamentalist”

  woensdag, maart 27, 2019

  Soulkitchen: een kijkje in de keuken van UM’ers
  Bakir Bulić, directeur bij de Faculty of Science and Engineering, herinnert zich hoe hij als achtjarig jongetje vanuit Duitsland over de grens, naar het asielzoekerscentrum in Zeewolde werd gesmokkeld. Hij en zijn vader, moeder en zusje Sabina waren op de vlucht voor de oorlog in Bosnië Herzegovina. “Het enige waaraan ik op dat moment kon denken was mamma’s puree en kalfsschnitzel, dat gaf me houvast en troost.”

  Lees verder
 • Lisa Waddington

  Europees gehandicaptenrecht: het wegruimen van obstakels

  donderdag, maart 14, 2019

  Hoewel er de afgelopen decennia al veel is verbeterd voor mensen met een beperking in Europa, is de klus nog lang niet geklaard. Professor Lisa Waddington coördineert de inbreng van de Universiteit Maastricht in een nieuw project: Disability Advocacy Research in Europe (DARE). Dit nieuwe Marie Sklodowska-Curie Innovative Training Network (ITN) financiert het promotieonderzoek van vijftien pas begonnen onderzoekers.

  Lees verder
 • Master BISS: voor de data-architecten van de toekomst

  woensdag, februari 20, 2019 Lees verder
 • hart op de tong 2

  Herwaardering van emoties in de politiek

  woensdag, februari 13, 2019

  In de essaybundel Het Hart Op De Tong stellen de redacteuren René Gabriëls, Sjaak Koenis en Tsjalling Swierstra het omgekeerde. Emoties zijn onontbeerlijk, met name voor een democratische politiek.

  Lees verder
 • teun dekker

  "De enige rol die ik kan spelen is mezelf"

  maandag, januari 28, 2019

  Van elk college maakt Teun Dekker, politiek filosoof en eerste Europese hoogleraar Liberal Arts and Sciences Education, een performance, met als enig doel: contact krijgen met zijn studenten. Donderdag 31 januari a.s. houdt hij zijn inaugurele rede.

  Lees verder
 • Ignatieff

  Eredoctor Ignatieff over vrijheid en democratie

  dinsdag, januari 15, 2019

  De Canadese schrijver, journalist, academicus Michael Ignatieff (1947) zal een eredoctoraat ontvangen is van de Universiteit Maastricht tijdens de 43e Dies Natalis op 25 januari.

  Lees verder
 • jan hamers

  Academische Werkplaats Ouderenzorg als Unique Selling Point van de UM

  woensdag, december 12, 2018

  In Zuid-Limburg gaat de verbeterslag van ouderenzorg hand in hand met hoogstaand wetenschappelijk onderzoek onder de noemer ‘Academische Werkplaats Ouderenzorg’ (AWO). Al spreekt initiatiefnemer Jan Hamers zelf liever van een ‘living lab’. De AWO bestaat nu 20 jaar.

  Lees verder
 • europa vredestichter

  De EU als vredestichter

  woensdag, november 28, 2018

  Een misschien onverwachte kerntaak van de Europese Unie is de inzet voor vrede en veiligheid in crisisgebieden overal in de wereld. Waarom doet zij dit eigenlijk en wat wil zij verwezenlijken?

  Lees verder
 • gideon koekoek

  Natuurkunde booming aan de UM

  woensdag, november 14, 2018

  De Universiteit Maastricht gaat zich meer verdiepen in onderzoek naar fundamentele natuurkunde. “Dit met als doel om de UM als natuurkundig instituut op de kaart te zetten bij het grote publiek én bij wetenschappers.” Dat zegt Gideon Koekoek, die sinds 2017 aan de UM is verbonden om bij te dragen aan een onderzoeksgroep naar zwaartekrachtsgolven.

  Lees verder
 • crowdfunding

  Crowdfunding in de wetenschap: uitzondering of toekomstige realiteit?

  woensdag, oktober 31, 2018

  Als officiële geldverstrekkers geen brood zien in je wetenschappelijk onderzoeksvoorstel, is crowdfunding dan een alternatief? Chahinda Ghossein-Doha en Marieke Hopman gingen de uitdaging aan en vertellen over hun ervaringen.

  Lees verder
 • EdView

  Stapsgewijs problemen oplossen

  woensdag, oktober 17, 2018

  Omdat het motto ‘Leading in Learning!’ geen ruimte biedt voor tevreden achteroverleunen, is de universiteit zelf een onderzoek gestart naar de praktijk en problemen van Probeemgestuurd Onderwijs om zo een visie voor de toekomst te kunnen ontwikkelen.

  Lees verder
 • Pilar Martinez

  Relatie tussen lipiden en Alzheimer

  woensdag, september 26, 2018

  Pilar Martinez spreekt als kersverse hoogleraar ‘Neuro-inflammatie en Neuro-psychiatrische aandoeningen’ op vrijdag 5 oktober a.s. haar oratie uit, getiteld ‘Lipids and antibodies in neurological and psychiatric diseases’.  Vier jaar geleden startte Pilar Martinez een onderzoek naar de rol van lipiden, vetten, in de hersenen van patiënten met de ziekte van Alzheimer. Gaandeweg de studie is de van oorsprong Spaanse wetenschapster ervan overtuigd geraakt dat lipiden een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van deze hersenziekte.

  Lees verder
 • lisa and alex

  Alex en Lisa Brüggen: Een match made in Maastricht

  woensdag, september 12, 2018

  Op 14 september, precies 17 jaar na hun eerste ontmoeting, vieren Lisa en Alex hun promotie tot professor Brüggen en professor Brüggen. Twee economen, die een achternaam en een leven delen, over hun gezamenlijke oratie, toeval en koffie, privé versus werk, en Lufthansa’s speciale aandacht voor klanten met een academische titel.

  Lees verder