09 mei
16:00

Promotie Mw. Irene Fleur Kramer, MSc.

Promotores: prof.dr. L.J.C. van Loon, prof.dr. M. Poeze
Co-promotor: dr. L.B. Verdijk

Trefwoorden: spierkracht, spiermassa, spierverlies, heupfractuur, sarcopenie, vallen, voeding, eiwitten, herstel, voedingsinterventies

“Loss of muscle mass in hip fracture patients”

Heupfracturen bij ouderen zijn vaak het gevolg van een laag-energetisch trauma, zoals een simpele val in huis of op straat. Skeletspieren zijn fundamenteel voor de mobiliteit en balans. De afname van spiermassa met het klimmen van de leeftijd, in combinatie met een afname van spierkracht of spierfunctie, wordt sarcopenie genoemd. Sarcopenie wordt beschouwd als een syndroom dat het risico op kwetsbaarheid verhoogt en fysieke functionele achteruitgang, verlies van onafhankelijkheid, een slechte kwaliteit van leven en levensverwachting voorspelt. In dit proefschrift wordt aangetoond dat heupfractuurpatiënten al voor de val te maken hebben gehad met achteruitgang van spiermassa, en dat zij tijdens de ziekenhuisopname van nog meer spiermassaverlies te lijden hebben. Een verslechterde voedingsstatus bij heupfractuurpatiënten is een bekend probleem. In dit proefschrift wordt aangetoond dat spieropbouw met eiwitrijke voedingsinterventies gestimuleerd kan worden bij ouderen met sarcopenie. Of voedingsinterventies ook daadwerkelijk resulteren in verbeterde klinische uitkomsten voor heupfractuurpatiënten is op dit moment niet eenduidig te zeggen. De effectiviteit van voedingsinterventiestrategieën op klinisch en fysiologisch relevante uitkomstmaten bij heupfractuurpatiënten moet in de toekomst verder worden onderzocht.

Lees ook