Promotie Mudita Vats
Promotor: Prof. Dr. Ron M.A. Heeren
Co-promotores: Dr. Eva Cuypers, Dr. Berta Cillero-Pastor
Trefwoorden: Massaspectrometrie-imaging, agrovoedsel, wijnstok, microbiologie, alternatieve voeding
"From Farm to Table: Mass Spectrometry Imaging in Traditional and Innovative Foods"
De evolutie van de landbouw heeft geleid tot het agrovoedselsysteem, dat verder reikt dan de boerderij. Het voedsel dat we eten, bestaat uit micro- en macromoleculen, die bijdragen aan de smaak en het voedingsprofiel. Daarnaast zijn er ook verontreinigingen zoals zware metalen, pesticiden of toegevoegde ingrediënten in het voedsel. Daarom is het begrijpen van het moleculaire profiel essentieel voor voedselkwaliteit, -veiligheid en de ontwikkeling van nieuwe producten. Analytische technieken zoals chromatografie gekoppeld aan massaspectrometrie bieden identificatie en kwantificatie van een breed scala aan moleculen. Echter, hierbij wordt het monster gehomogeniseerd, vergelijkbaar met een smoothie. Dit proces mist ruimtelijke verdeling, terwijl kennis over de lokalisatie van interessante moleculen belangrijk is om fysiologische processen in planten te begrijpen, voedselbederf te bestuderen en voedsel aan te passen aan de vraag van de consument. Deze thesis maakte gebruik van massaspectrometrie-imaging (MSI) technieken om smaakstoffen in paddenstoelen, ingrediëntclassificatie in burgers en de temporele dynamiek van moleculen en bacteriën in een biologische wijngaard te bestuderen.
Klik hier voor de livestream.
Lees ook
-
Promotie Olga Gershuni
"Public Health Workforce Development and Professionalization The Implications for Ukraine"
22 apr -
Promotie Yuandi Zhao
"Multimodal Analytical Strategies in Drug Discovery"
22 apr -
Promotie Bernardo Luís de Melo Moura
"Mind in Motion: Untangling Motor and Cognitive Domains in Schizophrenia Spectrum Disorder"
23 apr