Taal
  • Engels
Format
  • Voltijd
Startdatum
  • September
Locatie
  • Maastricht
Download brochure

Circular Engineering

Heb jij een hart voor duurzaamheid en techniek? Bij Circular Engineering leer je kringlopen sluiten, verspilling tegengaan en systemen ontwerpen die de planeet helpen. Van biotech tot greentech, jij maakt het verschil.

Download brochure
pile of discarded fashion

Vakken & curriculum

Bekijk huidige vakken

Het curriculum van de opleiding is zorgvuldig samengesteld zodat je de kennis, het begrip en de vaardigheden verkrijgt om complexe uitdagingen vanuit verschillende disciplinaire perspectieven op te lossen:

Opleiding en structuur

De bachelor Circular Engineering is driejarige voltijdsopleiding, verdeeld in zes semesters. Elk semester is opgedeeld in 3 blokken, volgens het 7-7-3-weekmodel van de Universiteit Maastricht. Dit 7-7-3-model houdt in dat blok 1 en 2 zeven weken duren en bestaan uit vakken en vaardigheidstrainingen. Blok 3 duurt drie weken en is gewijd aan een project waarin je je opgedane kennis en vaardigheden toepast. De 7 of 3 weken omvatten ook een tentamenweek. Tijdens deze tentamenweek zijn er geen andere onderwijsactiviteiten gepland, zodat je optimaal kunt studeren en je kunt voorbereiden op je tentamens.

Vaardigheidstrainingen en projecten vormen een integraal onderdeel van de opleiding. De technologische vaardigheidstrainingen en projecten kunnen laboratorium-, engineering- of computergebaseerd zijn.

Specialisaties

Je sluit je bachelor af met een scriptie over een uitdaging op het gebied van circular engineering binnen je specialisatie. De specialisaties zijn direct gekoppeld aan ontwikkelingen op de Brightlands-campussen en relevante bedrijven, industrie en non-profit organisaties in de regio. Een deel van je onderwijs en onderzoek vindt plaats op de Brightlands-campussen, middenin en vaak in samenwerking met de industrie.

Circular Chemical Engineering

Deze specialisatie geeft je inzicht in hoe energie en materialen door chemische systemen stromen, en hoe je deze systemen opnieuw ontwerpt voor meer efficiëntie en minimale milieubelasting. Je leert industriële processen modelleren, analyseren en optimaliseren, van moleculaire transformaties tot grootschalige productiesystemen, en ontwikkelt praktische vaardigheden in systeemsontwerp, operationele controle en duurzaamheidsevaluatie. Met een focus op toepassingen in de praktijk en circulaire innovatie bereidt deze track je voor om verandering te leiden in de chemische industrie en daarbuiten.

Sustainable Biotechnology

In deze specialisatie ontdek je hoe je cellen, genen, enzymen en microben modificeert om op duurzame wijze voedsel, materialen, energie en medicijnen te produceren. Je legt een stevige basis in moleculaire en cellulaire biologie en krijgt praktische ervaring met biotechnologische tools, fermentatie en bioprocessen. De nadruk ligt op de ontwikkeling van schaalbare, milieuvriendelijke biotechnologieën die hulpbronnen sluiten en de afhankelijkheid van fossiele systemen verminderen. Je wordt voorbereid om te innoveren binnen de levenswetenschappen, biogebaseerde industrieën en de sector van milieubiotechnologie.

Engineering Physics for Sustainable Manufacturing

Deze specialisatie gaat over het ontwerpen en optimaliseren van technologieën die productie efficiënter, intelligenter en meer circulair maken. Je ontwikkelt een solide basis in mechanica, materialen en elektronica, en leert fysieke systemen nauwkeurig te meten en te controleren. Door toegepaste ontwerpvaardigheden en geavanceerde technische kennis kun je duurzame producten en processen ontwikkelen die afval verminderen, de levenscyclus verlengen en slimmer gebruik van hulpbronnen maken. Na je afstuderen ben je klaar om te innoveren in gebieden zoals sensor-gedreven productie en duurzame productontwikkeling.
 

Sustainable Mechanical Engineering

Deze specialisatie richt zich op de fysieke prestaties, duurzaamheid en herontwerp van producten en processen voor hergebruik, reparatie en materiaalherwinning. Je ontwikkelt diepgaande kennis in mechanica, structurele analyse en werktuigbouwkundige engineering, met een sterke focus op maakbaarheid en levenscyclusdenken. Door toegepaste vaardigheden in simulatie, materiaalkeuze en systeemontwerp leer je oplossingen te creëren die de levensduur van producten verlengen en de milieubelasting verlagen.

Kies een van de onderstaande studiejaren om de vakken van voorgaande jaren te bekijken.