Deelproject III

‘Solutions for obtaining a valid divorce abroad’
Onderzoeker deelproject III: Mr. Pauline Kruiniger (Universiteit Maastricht)

Het doel van dit deelproject is om te onderzoeken hoe mensen een rechtsgeldige echtscheiding in het land van herkomst of van de partner kunnen krijgen om te voorkomen dat ze te maken krijgen met huwelijks gevangenschap en/of de gevolgen daarvan in een ander land. Ook al is er een Nederlandse echtscheiding, dan nog kunnen mensen vanwege hun (religieuze) huwelijk als getrouwd worden gezien in bijvoorbeeld het herkomstland. Als er een Nederlandse echtscheiding is, zal onderzocht worden of en hoe deze Nederlandse echtscheiding in dat land erkend kan worden. Wanneer dat niet mogelijk is of wanneer er geen Nederlandse echtscheiding is, zal onderzocht worden of en hoe een echtscheiding naar het recht van dat land verkregen kan worden. De landen van onderzoek zijn - in ieder geval – Egypte, Iran, Marokko en Pakistan.

De volgende deelvragen zijn van belang in het onderzoek:
- hoe kan erkenning van een eventuele Nederlandse echtscheiding of een echtscheiding naar het recht van een ander land worden verkregen?
- hoe kan eventuele noodzakelijke medewerking aan een erkenning of echtscheiding worden verkregen?
- welke strategieën gebruiken vrouwen (en mannen) om een echtscheiding of erkenning van een Nederlandse echtscheiding te verkrijgen?

Dit deelproject bestaat uit de volgende onderdelen:
- onderzoek van literatuur, wetgeving, beleidsdocumenten en rechtspraak over het echtscheidingsrecht en het erkenningsbeleid van de geselecteerde landen;
- het afnemen van (diepte-) interviews met verschillende autoriteiten, deskundigen en organisaties over hun ervaringen met echtscheidings- en erkenningspraktijken in die landen en over de strategieën die vrouwen (en mannen) gebruiken om een echtscheiding of erkenning van een Nederlandse echtscheiding te krijgen.