Deelproject II

‘Legal solutions within the Dutch, national context’
Onderzoeker deelproject II: Mr. Pauline Kruiniger (Universiteit Maastricht)

Deelproject II heeft tot doel om bestaande en nieuwe juridische instrumenten te onderzoeken en te ontwikkelen om situaties van huwelijkse gevangenschap te voorkomen of om oplossingen hiervoor te kunnen bieden vanuit het seculiere Nederlandse recht. Bij deze juridische instrumenten kan gedacht worden aan het maken van afspraken over een eventuele echtscheiding in een contract bij of na het huwelijk, of aan wetgeving of het inzetten van een gerechtelijke procedure om ervoor te zorgen dat de andere partner meewerkt aan een echtscheiding.

Onder andere de volgende deelvragen zijn van belang in het onderzoek:
- welke juridische instrumenten worden (al) in Nederland gebruikt?
- welke juridische instrumenten worden in het buitenland (Canada, Duitsland, Frankrijk, Israël, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zweden) gebruikt?
- kunnen juridische instrumenten uit het buitenland ook in een Nederlandse situatie gebruikt worden (met het oog op hun geschiktheid, haalbaarheid, toepasbaarheid)?
- wat zijn de ervaringen met en verwachtingen van een bepaald juridische instrument van religieuze gezagsdragers?
- welke (informele) oplossingen worden gebruikt binnen de verschillende religieuze gemeenschappen?

Dit deelproject bestaat daarom uit:
1. (rechtsvergelijkend) onderzoek van literatuur, wetsvoorstellen en wetgeving, en rechtspraak uit binnen- en buitenland;
2. het afnemen van (diepte-) interviews met religieuze gezagsdragers en juridische en andere professionals;
3. het initiëren en ondersteunen van proefprocessen door de Stichting Proefprocessenfonds Clara Wichmann en het onderzoeken van de resultaten ervan.