De missie van Mark Post: kweekvlees

Mark Post is een man met een missie. De milieuschade door de veeteelt is veel te groot en moet drastisch verminderd worden. Zijn bijdrage: kweekvlees. Inmiddels is hij behalve wetenschapper ook directeur van Mosa Meat waar 75 miljoen euro in omgaat. En nee, hij is geen vegetariër.

Voor de ingang van Mosa Meat op een bedrijventerrein in Maastricht gebruiken werknemers gezamenlijk de lunch. Het zijn veelal jonge academici met een master of PHD. Liefst 65 zijn er in dienst, de andere 35 functies gaan naar ontwikkeling, inkoop, HR. ‘Het is net een volwaardig bedrijf’, grapt chief scientific officer Post die het bedrijf in 2015 oprichtte met voedseltechnoloog Peter Verstrate. Eerder al, op 5 december 2013, presenteerden ze de eerste hamburger uit kweekvlees in Londen: een snack van 250.000 euro.

International

Inmiddels is Mosa Meat behalve groot ook internationaal, liefst 23 nationaliteiten zijn er vertegenwoordigd. ‘Wij hebben geen moeite om mensen te vinden. Voor iemand uit Madrid maakt het niet uit of je in Maastricht, Eindhoven of in Amsterdam zit. Mij komt het wel goed uit dat het in Maastricht is, want ik fiets graag van huis naar werk en ik heb geen zin om te verhuizen. Hier op de universiteit en Brightlands Maastricht Health Campus is het allemaal begonnen; die aanwezigheid wordt minder belangrijk naarmate het bedrijf groeit en je eigen capaciteit ontwikkelt om bepaalde dingen te onderzoeken. Zo hebben we nu ons eigen laboratorium. Dit bedrijf kan overal bestaan maar we willen het graag hier bij Brightlands houden.’

Lees verder op de Brightlands-website.