Myrthe Bleize, MA Kunst en Erfgoed

Ik ben Myrthe  Bleize. Met een achtergrond in cultuurwetenschappen en gender- en diversiteitsstudies ben ik vooral geïnteresseerd in culturele memory studies en de geschiedenis, verhalen, en cultuuruitingen die vergeten worden, of zelfs actief onderdrukt worden.

Vanwege deze interesse heb ik de specialisatie Heritage & Society gekozen. In deze specialisatie leer je hoe een samenleving met het verleden omgaat. Waarom worden sommige cultuuruitingen en verhalen vergeten en/of onderdrukt, en hoe kunnen we deze alsnog eer aandoen?

De tweede helft van de specialisatie is meer gericht op de praktijk, maar sluit nog steeds aan bij deze vraagstukken. Samen met twee studiegenootjes help ik een symposium vormgeven waarin de intersecties tussen kolonialisme en klimaat worden besproken. Hoe kan kunst en erfgoed een rol spelen bij het representeren van verhalen die deze intersecties blootleggen? Naast het leren over deze vraagstukken in de theoretische zin, leer je ook hoe je dit kunt vormgeven in een project.

We leren over het praktische organiseren van een project (het bedenken en uitwerken van een format voor het symposium, het kiezen van een locatie, een lijst met sprekers opstellen, uitnodigingen sturen), maar ook over het werken met en het cureren van een collectie, en hoe deze te verwerken in video- en podcast producties.

Myrthe
Maart 2022