Life@UM - Ontspannen in Maastricht

Vervelen?
Onmogelijk in Maastricht

Leven is meer dan werken en studeren

Ontspannen in Maastricht

Leven is meer dan werken en studeren en voor ontspanning en gezelligheid ben je in Maastricht op de juiste plek. Wat heeft de stad allemaal te bieden? Een breed aanbod aan cultuur, van theater tot film (maar liefst twee bioscopen en een filmhuis), van opera tot jazz. (Experimentele) kunst, design en architectuur in musea en presentatie-instellingen.

 

Buiten

Maastricht is een groene stad en dan praten we nog niet eens over de prachtige natuur om de stad heen.

Stadspark
We hebben het Stadspark, waar je wordt omringd door historische muren en bastions, eendjes kunt voeren, gewoon rustig kunt rondwandelen of heerlijk in het gras kunt liggen. Op mooie zomerdagen wordt het stadspark overspoeld met studenten die er zonnen, studeren, muziek maken of chillen met een stuk pizza en een flesje wijn.

Speeltuin Fort Willem
Vlakbij het Frontenpark ligt Speeltuin Fort Willem, een heerlijke plek om met kinderen naar toe te gaan: klimmen, klauteren, met zand spelen en pootjebaden.

Frontenpark
Een heel ander soort park is het Frontenpark: een spectaculair natuurgebied aan de rand van de binnenstad. Het Frontenpark bestaat uit de Lage Fronten met belangrijke historische vestingwerken en bijzondere dieren en planten, en de Hoge Fronten, een iets ruiger gebied dat langzaam maar zeker bij het Frontenpark wordt betrokken. In het Frontenpark tref je een muurhagedis aan die nergens anders in Europa zo noordelijk voorkomt. De diertjes leven op de muren van de oude vestingwerken en worden als bedreigde diersoort beschermd. Je kunt in het Frontenpark niet alleen terecht voor de prachtige historische vestingwerken, maar ook voor moderne kunst en cultuur. Het gebied ligt namelijk te midden van boeiend industrieel erfgoed. 

Sint-Pietersberg
En dan hebben we nog de Sint-Pietersberg, een uniek natuurgebied aan de rand van Maastricht. Je kunt er prachtig wandelen langs de mergelgroeve, je ziet er een oehoevallei, een oud fort, een schitterend bos en grasland. Je vindt er dieren en planten die je normaal alleen in zuidelijke oorden aantreft, een enorme variatie aan vlinders en prachtige orchideeën. Bezoek onder begeleiding van een ervaren gids vooral ook het 8000 gangen tellende en 80 km lange grottenstelsel onder de Sint-Pietersberg. 

Fort Sint Pieter
De berg biedt niet alleen natuur, maar ook een rijkdom aan monumenten: Fort Sint Pieter, Hoeve Lichtenberg en Hoeve Zonneberg. De Sint-Pietersberg is het eindpunt van de cultuurhistorische wandelroute Pieterpad.

Sportief Maastricht

life@UM sport

Lekker zelf buiten sporten
Je kunt in en rond Maastricht naar hartenlust fietsen, joggen, etc.

De sportieveling vindt
absoluut wat‘ie zoekt in Maastricht

Om te beginnen natuurlijk bij UM SPORT dat voor studenten en medewerkers meer dan 50 verschillende sporten aanbiedt. Je kunt er lessen volgen van zumba en ClubPower tot tafeltennis en capoeira, en cursussen van muay Thai kickboksen tot yoga. Er is een zeer uitgebreide fitnessruimte met cardio- en krachtapparatuur en oefenzones waar je zelfstandig of met adviezen van een instructeur kunt trainen.

Via UM SPORT kun je ook hockeyen, zwemmen, voetballen, turnen, rugby spelen, roeien, of tennissen en talloze andere sporten bedrijven bij een van de studentensportverenigingen.

Het Universitair Sportcentrum biedt naast de ultramoderne fitnessruimte, ruime groepsles en spinningstudio’s, een grote sporthal, squashbanen, een klimwand, 175 Learning spaces en het Sportcafé Time Out.

 UM SPORT
 Sportverenigingen in Maastricht

Kunst en cultuur

Maastricht heeft veel meer te bieden dan alleen André Rieu

En natuurlijk de TEFAF, de grootste kunstbeurs van de wereld. We hebben toneel- en muziekgezelschappen, koren, het Studium Generale van de UM met boeiende lezingen, TedX, Pecha Kucha en debatcentrum Sphinx. Je kunt bij Kumulus of op andere plekken in de stad (en zelfs over de grens in België en Duitsland) cursussen kunstzinnige vorming, of muziek volgen of je kunt je aansluiten bij een van de vele amateurbands. Hou je van koken, ga dan vooral naar een van de vele kookstudio’s in Maastricht of leer Limburgse vlaaien bakken bij de Bisschopsmolen in hartje centrum.

Voor hedendaagse en oude kunst kun je terecht bij het Bonnefanten, schitterend museum in een markant pand, ontworpen door architect Aldo Rossi. Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur, presenteert een uitgebreid programma aan experimentele kunst. Bureau Europa, platform voor architectuur, design en mode leert je alles over design en architectuur in een veranderende wereld. Het Museum aan het Vrijthof laat je de kunst en geschiedenis van Maastricht beleven. Met het Natuurhistorisch Museum maak je een reis door de tijd.

Ontspannen in Maastricht: Cultuur

Maar er is nog veel meer te ontdekken: we hebben bioscopen, een filmhuis, kunstmarkten, Fashionclash, en DocFest, een grensoverschrijdend documentairefestival. 

Maastrichtse trots

Ontspannen in Maastricht - Bonnefantenmuseum

Veelzijdig aanbod
Maastricht kent een veelzijdig aanbod aan uitgaansgelegenheden maar ook aan culturele instellingen. Door de komst van onze nieuwe burgemeester zijn bestemmingsplannen in stroomversnelling geraakt. Ze draagt kunst en cultuur een warm hart toe maar door haar achtergrond heeft zij een realistische kijk op initiatieven. Plannen voor een rijk en gevarieerd cultuuraanbod worden daarom stapsgewijs uitgevoerd.
 
Musea en andere kunstinstellingen in Maastricht

 Bonnefantenmuseum
 Marres
 Bureau Europa
 Museum aan het Vrijthof
 Natuurhistorisch Museum Maastricht
 TEFAF 

Theaters in Maastricht

 Theater aan het Vrijthof
 Toneelgroep Maastricht