Promotie Carolina da Silva Bolognani

Promotores: Dr. K. K. Vos, Maastricht University, Prof. Dr. M. H. M. Merk

Trefwoorden: Deeltjesfysica, Smaakfysica, Sterke interactie, Quarks

 

"The colours of flavour"

 

Hoe beïnvloeden kleuren de smaak?

Carolina da Silva Bolognani onderzocht hoe fundamentele natuurkrachten elkaar beïnvloeden. Deze krachten bepalen grotendeels wat er in het universum bestaat, inclusief materie en de deeltjes waaruit deze zijn opgebouwd. Hoe deze krachten precies samenwerken, blijft echter een raadsel dat natuurkundigen trachten te ontrafelen.

Twee fundamentele krachten, de zwakke kracht en de sterke kracht, zijn bijzonder belangrijk voor enkele van de kleinste subatomaire deeltjes: de quarks. De zwakke kracht zorgt ervoor dat quarks van type kunnen veranderen (er zijn zes types, of ‘smaken’). De sterke kracht bindt quarks stevig aan elkaar en sluit ze op in nieuwe deeltjes die we hadronen noemen, zoals protonen en neutronen. Om het combineren van quarks te verklaren, bedachten natuurkundigen het concept van ‘kleurlading’. De kleurlading is een eigenschap van quarks die bepaalt welke combinaties van quarks mogelijk zijn.

Carolina's onderzoek, The Colours of Flavour, onderzoekt hoe, dankzij de zwakke en de sterke kracht, de kleur de smaak van quarks beïnvloedt. Ze verfijnde theoretische methoden die beschrijven hoe de sterke kracht het zwakke verval van hadronen beïnvloedt. Door de theorie te verbeteren en te combineren met nauwkeurige experimentele gegevens, verscherpt Carolina's werk onze bepaling van fundamentele constanten die bepalen hoe deeltjes op elkaar inwerken en verdiept het ons begrip van de verschillen tussen materie en antimaterie, wat helpt verklaren waarom ons universum in zijn huidige vorm bestaat.

Klik hier voor het volledige proefschrift.

Klik hier voor de livestream.

Lees ook