Cyberveiligheid

Samen verantwoordelijk

Als de cyberattack van december 2019 iets heeft duidelijk gemaakt, dan is het dat een betrouwbaar digitaal netwerk essentieel is. De universiteit heeft hard gewerkt aan het veiliger maken van het netwerk. Samen met onze ICT-medewerkers kunnen we ze te slim af zijn. Laten we er dan ook samen voor zorgen dat onze digitale netwerken geen gevaar lopen. Blijf alert en wees je bewust van de risico’s!

Het UM-SOC, ons Security Operations Center, heeft drie, binnenkort vier, dedicated medewerkers die contant monitoren of de beveiliging op orde is. UM-SOC houdt 1.650 servers, 9.000 werkplekken én de thuiswerkomgevingen in de gaten. Ze kijken of updates gedaan worden, zijn alert op technische signalen en ze letten extra op phishing. Ook zoeken we constant naar foutjes in systemen, want dat zijn potentiële gaten in de beveiliging. Bij dit laatste worden we ondersteund door SURFsoc. Met behulp van sensoren houden zij ons netwerk in de gaten.

Maar we vragen ook jullie aandacht om een steentje bij te dragen aan de cyberveiligheid van de UM-systemen. Wat is wel en wat is niet verstandig? Alleen door alert te zijn en geen onnodige risico’s aan te gaan, maken we het hackers moeilijk. Maar al te graag maken zij gebruik van mogelijke onoplettendheid.

Cyberveiligheid: Do's & don'ts

Allemaal kunnen we bijdragen aan cyberveiligheid. Het is niet moeilijk en het helpt zeker. Dus pak je verantwoordelijkheid en draag jouw steentje bij aan het veilig houden van het IT-landschap van onze universiteit.