Afscheidscollege Prof. dr. Michael G. Faure
Hoogleraar "Vergelijkend en Internationaal Milieurecht" in de Faculteit der Rechtsgeleerdheid
"The price of meat"
De invloed van de productie van voedsel en meer in het bijzonder van vlees is tot nu toe op geen enkele wijze geïncorporeerd in het internationale klimaatregime. Dat is opvallend omdat verscheidene rapporten erop wijzen dat vleesproductie ongeveer 14,5% van alle broeikasgasemissies veroorzaakt en zelfs 25% als ook het landgebruik wordt meegerekend. In deze afscheidslezing wordt gesteld dat de productie van vlees ook moet worden geïncorporeerd in het internationale klimaatrechtregime en een verscheidenheid aan instrumenten waarop dat zou kunnen gebeuren wordt gepresenteerd. Er wordt betoogd dat het optimale instrument een vleesbelasting zou zijn. De lezing geeft aan hoe die belasting zou moeten worden vastgesteld, welke effecten van de belasting kunnen worden verwacht en op welke wijze ondersteuning voor een dergelijke vleesbelasting verkregen zou kunnen worden. Tegelijk wordt ook betoogd dat de vleesbelasting slechts een van de vele instrumenten zou moeten zijn in een mix van verschillende instrumenten, waarbij ook gedragswetenschappelijke instrumenten een rol dienen te spelen. Tot nu toe zijn de effecten van vleesproductie op klimaatverandering niet mee gewogen. Geen enkele van de G 20 landen heeft naar de effecten van voedselproductie verwezen bij de nationale bijdragen in het kader van het Verdrag van Parijs. De enkele reden waarom dit tot nu toe niet is gebeurd is dat dit voorkomen is als resultaat van een effectieve lobbying door de vleesindustrie.
Klik hier voor de livestream.