Topsport naast je studie - wielrenner Jordan Habets

Kort voor ons interview keerde Jordan Habets terug uit Llorett de Mar in Spanje. Niet om daar wild te feesten, zoals je normaal gesproken zou verwachten van een 21-jarige man, maar om er zwaar te trainen. Jordan is al jaren een veelbelovende wielrenner die naast zijn opleiding keihard werkt aan een carrière in de wielersport. Hij haalde probleemloos zijn bachelor Geneeskunde en doet nu de masteropleiding Human Movement Sciences. En ook dat gaat hem goed af naast alle trainingen en wedstrijden.

Jordan fietste al op de basisschool en op zijn tiende begon hij met wedstrijdjes rijden. Hij zit nu al in zijn twaalfde wedstrijdjaar: “Nu zit ik in het laatste jaar van de Beloftestatus, zoals iedereen onder de 23. Het niveau vanaf 23 jaar heet Elitestatus. Momenteel rijd ik zowel beloftewedstrijden als elitewedstrijden.” Waar haal je op zo’n jonge leeftijd de discipline vandaan om zoveel te trainen? “Ik kom uit een wielerfamilie, mijn vader en oom reden wedstrijden, mijn broer en neefjes hebben altijd gefietst. Mijn vader vindt het nog steeds heel leuk om met mee te gaan wedstrijden. Ik heb gewoon heel veel plezier in mijn sport, het heeft me op mooie plekken gebracht. Als je er zoveel voldoening uithaalt, dan houd je het vanzelf vol.”

Topwielrenner of arts

Jordan traint meestal zes of zeven keer per week, dus vrijwel elke dag.  Weinig kans om van het studentenleven te proeven dus? “Je moet er inderdaad wel iets voor opgeven. In het wielrenseizoen is het absoluut niet handig om op stap te gaan. Tijdens de bacheloropleiding heb ik niets gedaan met studentenverenigingen en dergelijke. Ik zit wel bij een studentenfietsvereniging en dat vind erg leuk. In de winter, dus buiten het seizoen, heb je wat meer tijd om iets met vrienden te doen.” Waarom is Jordan niet meteen doorgestroomd naar de masteropleiding Geneeskunde? “In de master Geneeskunde loop je coschappen van veertig uur per week en dat is voor mij niet te combineren met mijn sport. Daarom heb ik gekozen voor een andere masteropleiding. Hierna neem ik een of twee tussenjaren om te bekijken of het lukt met wielrennen. Als dat niet zo is, dan doe ik alsnog de master Geneeskunde.”

Einddoelen

Wat is de top bij wielrennen? “Je hebt drie niveaus: Continental wielrennen is het laagste, dan krijg je een klein salaris. Daarboven kun je officieel prof worden. Binnen het professioneel niveau begin je met Continental, dan Pro Tour en daarboven World Tour. Als ik bijvoorbeeld zou willen meedoen met de Amstel Gold Race of de Tour de France, dan zou ik maar één niveau hoger hoeven te zitten. Maar dan moet je nog steeds in de wedstrijdselectie komen, dus de beste van je ploeg zijn. Ja, dat is zeker een van mijn einddoelen, ooit de Tour rijden.” Word je rijk als professioneel wielrenner? “Als je World Tourrenner bent, dan kun je van het fietsen leven. Dat geldt ook voor twee derde van de Pro Tourrenners. Continentale renners zoals ik krijgen geen echt salaris in Nederland. Van wat ik verdien, zou ik net een kamer kunnen huren en boodschappen doen. De wielerwereld is wat dat betreft anders dan de voetbalwereld. Een wielrenner in de wereldtop krijgt misschien 5 miljoen euro, in het voetbal praten we dan over het tienvoudige.”

Jordan Habets

Combinatie opleiding en sport

“Tijdens de bachelor waren mijn opleiding en sport goed te combineren. Ik vind studeren leuk en leer gemakkelijk. Als je goed meedoet in de onderwijsgroepen, valt het reuze mee wat je nog zelf thuis moet doen. De combinatie van studeren met trainingen en wedstrijden was goed te doen. Ik heb nooit meegemaakt dat ik vijf dagen per week op de UM moest zijn. Ik kon alles altijd goed plannen en als ik een week in het buitenland moest zitten, dan kon ik dat met mijn studieadviseur regelen. Iedereen was daar flexibel in. En omdat ik geregistreerd ben als topsporter aan de UM kon ik in de bacheloropleiding vaker vragen of ik in de vroege ochtendgroep mocht zitten. Nu, in de master gaat combineren nog veel beter. We hebben veel vrijheid en zelfstudie, dus alles is heel goed in te plannen.”

Studie eerst of sport?

“Voor mij komt de sport op de eerste plaats, dat is altijd zo geweest. Maar tegelijkertijd wil ik ook mijn opleiding goed afronden. Dat is goed te doen als je op tijd communiceert wat je van plan bent qua afwezigheid. Maak een goede planning en zorg dat je nooit achterloopt. Dat is heel belangrijk.”
 

Door: Margot Krijnen
Fotografie: Joris Hilterman

Lees ook

  • Studenten van de Universiteit Maastricht hebben de Nederlandse finale van de studentencompetitie Ecotrophelia gewonnen. Met een drinkazijn op basis van appelciderazijn, fruit en kruiden wonnen zij de eerste prijs

  • We ontdekken elke dag nieuwe dingen over medewerkers en studenten hier op onze faculteit. Dat Lieve wil dat gezondheidstips evidence-based zijn. Dat Alisa van Moskou naar Maastricht is verhuisd om eerstejaarsstudent Regenerative Medicine and Technology te worden. En dat Sofie haar master Health and...

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.