Alisa Ovsiannikova: nieuwe regenerative medicine student

We ontdekken elke dag nieuwe dingen over medewerkers en studenten hier op de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. Dat we Anna hebben die twee bachelors tegelijk doet. Dat Lieve wil dat gezondheidstips evidence-based zijn. En dat Alisa op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland is verhuisd om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa zet haar steeds aan  tot gloednieuwe ervaringen, zoals de bacheloropleiding RMT en haar hobby Tribal Fusion dansen.

Schrijf mij in voor iets nieuw

Alisa verhuisde vorig jaar naar Nederland voor haar studie. "De meeste Nederlandse universiteiten vertelden me dat ik een propedeuse nodig had. Dit was niet het geval bij Universiteit Maastricht, dus ik keek op de website voor hun bacheloropleidingen." 
Alisa kwam RMT tegen en werd getriggerd door de nieuwigheid van de opleiding. "RMT is een nieuwe en unieke bacheloropleiding. Ik heb ook een nieuwe opleiding gevolgd op de middelbare school en ik geef Tribal Fusion, een unieke en specifieke dansstijl. Dus kiezen voor RMT voelde alsof het voorbestemd was." 

Belissingen gestuurd door technologie

Alisa ging eerst op zoek naar een bacheloropleiding Biomedical Sciences. Tijdens haar zoektocht kwam ze Regenerative Medicine and Technology (RMT) tegen.

Ze vergeleek het curriculum van Biomedical Sciences en RMT en nam een besluit op basis van het multidisciplinaire karakter van RMT. "Er zijn vakken over natuurkunde, scheikunde, biofabricage en meer. Het programma is zowel multidisciplinair als specifiek omdat alles gericht is op regeneratieve geneeskunde. We leren wetenschappelijke en technologische uitvindingen te vertalen naar op regeneratie gebaseerde innovatieve oplossingen, terwijl Biomedical Sciences zich meer richt op mechanismen van menselijke gezondheid en ziekte op moleculair niveau."

Complexe weefselmodellen

RMT wil methodes ontwikkelen waarmee het lichaam zichzelf kan herstellen of vernieuwen. Onderdeel daarvan is het maken van 3D in vitro modellen die een bepaald weefsel of orgaan van het menselijk lichaam nabootsen. "Ik ben geïnteresseerd in complexe organen zoals het hart en de nieren, omdat die moeilijk in vitro na te maken zijn. Gefabriceerde modellen zouden dan door onderzoekers gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld bij het testen van medicijnen." 

Blik in de toekomst

Alisa vindt dat het onderwijzend personeel de eerste groep studenten actief ondersteunt. "We kunnen nauw samenwerken met onze professoren. Omdat het een nieuw programma is, staan ze erg open voor onze feedback. Wat we leren is niet alleen theorie; we kunnen met onderzoekers praten over hun huidige projecten, wat ze willen bereiken en tegen welke problemen ze aanlopen. Het is een kijkje in onze mogelijke toekomst." 

Lees ook

  • In de komende maanden deelt de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences op Instagram tips over hoe je gezonder kan leven. Niet zomaar een verzameling van tips, wel gebaseerd op lopende onderzoeken binnen onze faculteit. Initiatiefnemers van dit idee zijn Lieve Vonken en Gido Metz, promovendi...

  • Manon’s academic path led her to work on prevention and well-being at the workplace. A place where we spend most of our time. The master’s programme Occupational Health and Sustainable Work (OHSW) uncovered the interventions that companies and policymakers need to keep work sustainable. Her job as a...

  • Op 1 april 2022 vond de GreenFood4Health Challenge plaats op de Brightlands Campus Greenport Venlo. De winnaars: het team van Anastasia Kalalidou, Einar Schulze, Vanessa Klose, Inês Brito Da Mana Morgado en Saja Alowaisi (Fontys), masterstudenten van de MSc Health Food Innovation Management aan de...