STOP! Seksueel geweld
Seksueel geweld is helaas een realiteit onder studenten in Nederland, zoals blijkt uit het deze week gepubliceerde I&O Research-rapport. De UM heeft een soortgelijk onderzoek gedaan waarvan de resultaten dit najaar verschijnen.
Universiteit Maastricht heeft maatregelen genomen om seksueel geweld te voorkomen. Flip-the-Script/EAAA is een evidence-based training ter vermindering van seksueel geweld die vóór de pandemie aan de UM is uitgeprobeerd. In deze training leerden vrouwelijke studenten verkrachtingsmythes te ontkrachten, potentieel gevaarlijke situaties te herkennen, gevaarlijke situaties te de-escaleren en zich zo nodig te verdedigen. De pilot is door alle deelnemers zeer positief beoordeeld en er worden vervolgstappen gezet om een vaste plek voor deze training te vinden. UM-studenten worden via de UM-communicatiekanalen op de hoogte gehouden van de beschikbaarheid van de cursus.
Support
Als jij, of iemand die je kent, te maken heeft gehad met straatintimidatie of seksueel geweld en vertrouwelijke ondersteuning wenst, verzoeken wij je dringend contact op te nemen met de volgende organisaties en bronnen:
WeCare
Een studenten supportgroep die zich richt op aanranding en nazorg voor jouw welbevinden: Facebook, Instagram, E-mail
WeCare kan al je opties doornemen, je helpen bij het maken van afspraken met de psycholoog en/of vertrouwenspersoon van de UM en je bijstaan bij het nemen van juridische stappen als je dat wenst.
Als je dit lievert zelf doet, zijn hier verschillende bronnen:
Juridische ondersteuning:
- Langzs – een organisatie die rechtsbijstand biedt aan slachtoffers van seksueel misbruik; info@langzs.nl
- Politie – contactpersoon voor studenten – Remko Arets
- Juridisch Loket – een organisatie die gratis persoonlijk juridisch advies geeft
Psychologische en emotionele ondersteuning
- UM vertrouwenspersoon voor studenten – Wendy Geijen | +31 6 2803 5033
- UM vertrouwenspersoon voor medewerkers – Marloes Rikof | 043 388 2513 or +31 6 5202 6508
- UM Psychologen – gratis en toegankelijke begeleiding voor studenten
Lees ook
-
Het Societal Impact Project
Het Societal Impact Project stimuleert de autonome motivatie van studenten om te werken aan maatschappelijk relevante problemen. Een van de onderwerpen dit jaar is vaping.
-
“Het is geen kwestie van overtuigen.” Maar hoe kan de vaccinatiebereidheid wél worden verhoogd?
Vorig jaar overleden er in ons land tenminste acht personen - het merendeel baby’s - aan kinkhoest, het hoogste aantal sinds de jaren zestig. De trend achter deze tragische statistiek is al jaren aan de gang; steeds minder ouders laten hun kind inenten tegen ernstige infectieziekten, waardoor de...
-
Vaccinatiepromotiebeleid voor COVID-19
Twee onderzoekers van de Universiteit Maastricht spelen een sleutelrol bij het vertalen van onderzoek naar aanbevelingen voor het vaccinatiebeleid voor COVID-19: Timo Clemens, universitair hoofddocent health policy and governance, en Inge van der Putten, universitair docent bij de vakgroep Health...