NWO-subsidie voor CHILD-WAR

Onderzoek
10 juli 2024

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft dr. Marieke Hopman en Dr. Guleid Jama financiering toegekend voor hun nieuwe onderzoeksproject CHILD-WAR. Dit onderzoek borduurt voort op hun eerdere onderzoek naar kinderrechten in de facto staten. De Faculteit der Rechtsgeleerdheid feliciteert dr. Hopman, dr. Jama en het team met dit mooie resultaat!

Dit nieuwsbericht is op 21 augustus 2024 gecorrigeerd. De reden hiervoor lees je onderaan het artikel.

Het onderzoeksproject ‘When a non-existing country is at war - what happens to the children? A study on the rights of children living in de facto states during war and in post-war situations’, oftewel CHILD-WAR, focust op kinderen die in de facto staten leven tijdens en na oorlogen. Voor kinderen in deze staten ontbreekt internationaalrechtelijke bescherming, omdat het land waarin zij wonen geen VN-lidstaat is. In een oorlogssituatie is er geen duidelijkheid over welke internationaalrechtelijke verdragen gelden en wie verantwoordelijk is voor de bescherming van deze kinderen. Naast dat het CHILD-WAR project antwoorden geeft op deze vragen, verzamelt het project data over de kinderrechtensituaties in drie (delen van) landen, namelijk Gaza, Nagorno Karabakh, en Las Anod.

CHILD-WAR wordt geleid door Guleid Jama die onlangs aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid promoveerde met zijn thesis over kinderrechten in Somaliland. Samen met twee andere onderzoekers richt hij zich op de casestudies binnen het project. De rol van dr. Hopman beperkt zich tot het ondersteunen van het team en projectmanagement.

NWO SDG Scaling Grants

Binnen de call ‘Tackling Global Challenges through Use-Inspired Research SDG Scaling Grants’ is financiering toegekend aan nog vier andere onderzoeksprojecten van verschillende Nederlandse universiteiten. Deze call is een vervolg op de call van het onderzoeksprogramma ‘Tackling Global Challenges through Use-Inspired Research’ uit 2017. De vijf toegekende projecten ontvangen samen in totaal €573.210.

De SDG Scaling Grants-call biedt onderzoekers de kans om de praktische toepassing van tastbare oplossingen uit onderzoeksresultaten op diverse schalen te stimuleren. De doelstellingen van deze call zijn het bevorderen van de opschaling van veelbelovende innovaties om de doelstellingen van de SDG-agenda te bereiken. Daarnaast ondersteunt het de bijbehorende conceptuele kennisbasis en de leer- en onderzoekscapaciteit van professionals aan het begin van hun carrière.

 Correctie namens het projectteam

“In het originele bericht stond dat we in dit project drie case studies gaan onderzoeken: “Las Aanod (Somaliland), Gaza (Palestina), en Nagorno Karabakh (Republiek Artsakh). Sinds we het nieuws over ons aankomende onderzoeksproject “CHILD-WAR” deelden, hebben we vernomen dat sommige lezers de verklaring interpreteerden alsof we beweerden dat Las Aanod momenteel deel uitmaakt van Somaliland, en/of dat dit zo zou moeten zijn. Dit was nooit onze bedoeling en we bieden onze excuses aan voor enig ongemak dat hierdoor mogelijk is veroorzaakt. De lijst met casestudies verwees uitsluitend naar gebieden waar kinderen onlangs te maken hebben gehad met, of nog steeds te maken hebben met, een gewapend conflict. Tussen haakjes stond de niet-erkende staat die bij het conflict betrokken is: dit komt omdat het project gaat over de kinderrechtensituatie voor kinderen die te maken hebben met een gewapend conflict in niet-erkende staten. Tegenwoordig staat Las Aanod onder controle van SSC-Khatumo, Nagorno-Karabach staat onder controle van Azerbeidzjan en de oorlog in Gaza is nog steeds gaande.

Zodra het project van start gaat, zijn we van plan om een ​​online consultatiebijeenkomst/webinar te organiseren voor alle geïnteresseerde belanghebbenden. We horen graag jouw mening. Als je geïnteresseerd bent, houd dan onze sociale mediakanalen in de gaten, waar we de uitnodiging voor dit evenement zullen delen.”

Lees ook