Law and Tech Lab streeft naar toegankelijk juridisch advies voor iedereen met behulp van AI

In het kader van World Day of Social Justice, wat elk jaar op 20 februari wordt gevierd, willen we de expertise en onderzoek over dit brede onderwerp binnen de Faculteit der Rechtsgeleerdheid delen. Een team van onderzoekers bij het Law and Tech Lab onderzoekt een op AI gebaseerde oplossing, die juridisch advies toegankelijker maakt voor iedereen. Denk aan moeilijke contracten met juridische taal, uitgelegd in begrijpelijke taal of samengevat. Het ontwikkelen en onderzoeken van deze tool gaat niet zonder slag of stoot, maar de voordelen zijn veelbelovend. Onderzoeker Antoine Louis is enthousiast en deelt de inzichten over de bevindingen van zijn team.

Hulp bij juridische geschillen

Het is niet ongebruikelijk dat mensen verwikkeld raken in juridische geschillen, het kan iedereen overkomen. "Of het nu gaat om meningsverschillen over huwelijkskwesties, schulden of problemen op het werk, de realiteit is dat de meesten van ons niet goed op de hoogte zijn van onze juridische rechten of hoe we de complexe juridische processen moeten doorlopen", begint Antoine te vertellen. "Als gevolg daarvan blijven velen vastzitten, onzeker over welke stappen ze vervolgens moeten nemen. Sommigen ondernemen misschien geen actie, terwijl anderen het internet raadplegen op zoek naar ondersteuning. Helaas leidt deze online zoektocht naar antwoorden vaak naar websites die meer geïnteresseerd zijn in het promoten van hun diensten, dan in het aanbieden van duidelijk, nuttig advies waar mensen naar op zoek zijn."

Slechts een fractie van individuen vindt het internet nuttig voor het oplossen van hun juridische problemen. Dit laat een groot aantal mensen, vooral degenen die zich geen professionele juridische hulp kunnen veroorloven, in een kwetsbare positie achter. Antoine: "De disbalans die hierdoor ontstaat, is meer dan alleen een persoonlijk probleem; het is een wereldwijde crisis die miljarden mensen wereldwijd treft en hen de bescherming en gerechtigheid ontzegt die de wet zou moeten garanderen."

Juridisch advies binnen handbereik

Maar wat als er een manier was om juridische bijstand toegankelijker te maken voor iedereen? Dankzij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI, met name op het gebied van natuurlijke taalverwerking (NLP), zijn er nieuwe mogelijkheden om de kloof tussen de maatschappij en de juridische bijstand die ze dringend nodig hebben, te overbruggen. Stel je voor dat je relevante juridische uitspraken zelf kunt vinden, of dat complexe juridische documenten worden samengevat om het makkelijker te begrijpen. Of denk aan geautomatiseerde tools die contracten voor je kunnen doorspitten, de belangrijke delen eruit pakken en ze in begrijpelijke taal kunnen uitleggen. Nog veelbelovender is de ontwikkeling van systemen die juridische vragen kunnen beantwoorden met de expertise van een professional, waardoor hoogwaardig juridisch advies voor iedereen beschikbaar wordt. Daar houden Antoine met zijn team van het Law and Tech Lab zich mee bezig met hun onderzoek.

"Bij het Maastricht Law and Tech Lab hebben we een recente op AI gebaseerde oplossing onderzocht die eerst relevante juridische artikelen vindt op basis van een specifieke vraag. Vervolgens worden deze doorgenomen om een gedetailleerd en makkelijk te begrijpen antwoord te geven. Maar om echt aan de expertise van juridische professionals te kunnen voldoen, hebben we hoogwaardige gegevens nodig om deze systemen te trainen. En dat is een uitdaging, want het creëren van een dataset die de echte vragen die mensen hebben en de antwoorden die ze nodig hebben nauwkeurig weerspiegelt, is niet zomaar gedaan," legt Antoine uit.

Het Law and Tech Lab ontwikkelt een Long-form Legal Question Answering (LLeQA) dataset. Deze innovatieve bron bevat meer dan 1.800 juridische vragen, die allemaal gekoppeld zijn aan relevante artikelen uit een uitgebreide verzameling van wetten. Wat LLeQA bijzoner maakt, is niet alleen de rijke omvang van de inhoud maar ook de diepgang. De gedetailleerde inzichten in de juridische kwesties, betrokken rechtsgebieden en nauwkeurige verwijzingen naar de betreffende wetten, zijn allemaal voorzien van antwoorden die zijn opgesteld door ervaren juridische professionals.

De reis gaat verder

Antoine zegt dat de tests met deze systemen veelbelovende resultaten laten zien op de geïntroduceerde dataset. Dit geeft aan dat ze antwoorden kunnen bieden die goed aansluiten. "Een nadere inspectie laat echter zien dat ze vaak onnauwkeurigheden bevatten, ondanks dat ze op het eerste oog juist lijken. Dit benadrukt een cruciaal punt: hoewel technologie aanzienlijk kan helpen bij het toegankelijker maken van juridische informatie, is er nog veel werk te verzetten om ervoor te zorgen dat het geboden advies zowel nauwkeurig als betrouwbaar is."

De weg naar het toegankelijk maken van juridische hulp voor iedereen staat bol van de uitdagingen, maar de potentie is er zeker. “Door technologie te benutten, kunnen we beginnen met het afbreken van de barrières die voorkomen dat veel mensen toegang krijgen tot de gerechtigheid die ze verdienen. Zo werken we aan een toekomst waarin juridische bijstand geen voorrecht is voor slecht enkelen, maar een recht voor allen.”

Over Law and Tech Lab

Het Law and Tech Lab doet onderzoek naar verschillende onderwerpen zoals digitale forensica, regelgeving en consumentenbescherming. Ze gebruiken verschillende soorten gegevens, waaronder wetgeving, jurisprudentie en sociale media, en maken gebruik van verschillende methoden zoals juridische analyse, natuurlijke taalverwerking en machine learning.

Lees ook

  • Op 28 januari ontving Konrad Kollnig, universitair docent aan het Law & Tech Lab van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, de Stefano Rodotà Award. In zijn thesis deed hij een technologisch en juridisch onderzoek naar mobiele apps om de gegevensbescherming in de praktijk te verbeteren.

  • Lilian Tsourdi, universitair hoofddocent Internationaal en Europees Recht, onderzoekt hoe zowel de opzet als de uitvoering van de EU-immigratie- en asielwetgeving kan worden verbeterd. Hoe zijn we tot deze disfunctionele status quo gekomen?  

  • Professor Bruno de Witte neemt afscheid van Maastricht University, maar niet van het Europees recht. Hij gaat aan het Europese Universiteitsinstituut (EUI) in Florence door met zijn messcherpe juridische analyses.

Meer nieuws