Anna Gudimova: balanceert twee bachelors tegelijk

Studenten aan onze faculteit zetten zich in om een impact te hebben op gezondheid, welzijn en de maatschappij. Dit zijn de inspirerende verhalen van studenten die tot het uiterste gaan om hun doelen te bereiken. Maak kennis met Anna, een Griekse eerstejaars bachelorstudent die tegelijkertijd Biomedical Sciences en European Public Health volgt.

Klaar voor de uitdaging

Toen Anna zich voor het eerst aanmeldde voor Biomedical Sciences aan de Universiteit Maastricht, had ze een deficiëntie. Omdat ze niet zeker wist of ze aan Biomedical Sciences zou kunnen beginnen, schreef Anna zich ook in voor European Public Health. "Ik begon met mijn aanmelding voor Biomedical Sciences omdat ik wilde leren over medisch onderzoek. Maar toen ik hoorde over European Public Health, raakte ik ook geïnteresseerd in de wetten en ethiek van gezondheid."

Geleid door haar nieuwsgierigheid en ambitieuze aard, werkte Anna haar deficiëntie weg en begon met twee bacheloropleidingen.

Anna koos de Universiteit Maastricht voor haar uitdaging, vanwege het internationale karakter en het Probleemgestuurd Onderwijs. "Ik heb twee jaar op een universiteit in Griekenland gezeten. Daar was het geven van voorlichting in éénrichtingsverkeer nog het standaard onderwijssysteem. Op de Universiteit Maastricht is dat helemaal niet het geval. Probleemgestuurd Onderwijs is een hele actieve manier van leren, samen met andere studenten."

Theoretische versus technische skills

"Bij European Public Health kun je leren van instellingen zoals de WHO en je kunt erop improviseren door met beleid en ethische vragen te komen. Bij Biomedical Sciences hangt alles met elkaar samen. Als je het zenuwstelsel niet begrijpt, kun je in het lab niet werken aan de onderwerpen die op het zenuwstelsel volgen. Beide programma's zijn veeleisend, maar op hun eigen manier."

Anna kan de verbanden leggen tussen onderwerpen die in beide programma's aan bod komen: "Ik kan hetzelfde onderwerp vanuit twee perspectieven bekijken, wat het studeren voor mij iets makkelijker maakt."

Een verschillende blik op medische onderwerpen

Laten we een verhoogd cholesterolgehalte als voorbeeld nemen. In de laboratoria van Biomedical Sciences leert Anna over de gedetailleerde onderliggende mechanismen die leiden tot verhoogde cholesterolwaarden in het bloed. Anna kan die kennis meenemen naar European Public Health en de Europese richtlijnen voor de preventie van hart- en vaatziekten beter begrijpen.

Studietips van een expert

Anna's week zit helemaal vol, maar tot nu toe heeft ze het gevoel dat ze het aankan. Een goed doordacht rooster vormt de basis voor haar week. "De universiteit is erg behulpzaam voor studenten die hun studielast willen beheren. Naast studieadvies organiseren ze ook study smart sessies."

Anna gebruikt 'distributed practice' om al haar stof te behandelen. Dit betekent dat je lang genoeg voor de examens begint met studeren om de stof meerdere keren te kunnen bestuderen in een kortere tijd. Bijvoorbeeld vijf uur verspreid over twee weken in plaats van vijf uur in één keer. Deze strategie is gemakkelijk toe te passen in Probleemgestuurd Onderwijs: nadat je informatie uit je meest recente les hebt doorgenomen, moet je zeker teruggaan en belangrijke oudere informatie bestuderen.

Lees ook

  • Wetenschappers van het MERLN-instituut van Universiteit Maastricht en van het Maastricht UMC+ zijn erin geslaagd om een embryostructuur van een menselijke eeneiige tweeling te kweken uit louter stamcellen, zonder een eicel of spermacel te gebruiken. Dankzij deze kweek zien wetenschappers nu voor het...

  • Wetenschappers van het Maastricht MultiModal Molecular Institute (M4I) ontwikkelden de afgelopen jaren hun ‘intelligente operatiemes’, oftewel iKnife. Het Europese subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland heeft nu voor de verdere ontwikkeling van deze techniek ruim 2 miljoen euro beschikbaar...

  • Levende hersenen in een laboratorium en onderzoek naar internetvrijheid. Maar liefst twee wetenschappers van Universiteit Maastricht zijn dit jaar genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Breng jij ook je stem uit?