Life@UM
Over leven in Maastricht
Overweeg je om in Maastricht te komen studeren of werken?
We hebben wat zaken op een rijtje gezet, zodat je je een beetje een beeld kunt vormen van het leven in Maastricht.
Bekijk een dag uit het leven van student Brian Megens en een dag uit het leven van universitair hoofddocent Lisa Brüggen. Hoe zien hun dagen eruit? Zie jij jezelf straks al in Maastricht wonen en naar de universiteit fietsen?
Fast facts Maastricht
- 123.164 inwoners
- 10 theaters & toneelgroepen
- 10 musea & kunstinstellingen
- 3 bioscopen
- 100+ cafés & koffietentjes
- 300+ restaurants & eetcafés
Verdrag van Maastricht
Voor veel mensen in Europa staat Maastricht bekend als de stad waar, op 7 februari 1992, het Verdrag van Maastricht werd gesloten.
Dit verdrag, dat officieel het 'Verdrag betreffende de Europese Unie' heet, werd ondertekend door de toenmalige twaalf lidstaten. Het verdrag leidde tot de naamswijziging van Europese Gemeenschap in Europese Unie. En betrof onder andere ook de oprichting van de Economische en Monetaire Unie (EMU), die weer heeft geleid tot de invoering van één gemeenschappelijke munt - de euro.

Maastricht in vogelvlucht










Industrieel erfgoed: het Bassin
Omringd door stoere pakhuizen uit de 19e eeuw, is het Bassin nu een binnenhaven voor pleziervaartuigen, maar ooit was dit het centrum van de Maastrichtse maakindustrie. Gelegen in het Sphinxkwartier waar in 2017, een Student Hotel, een filmhuis en de Internationale Students' Club hun deuren openen.
Cultuur: het Bonnefantenmuseum
Cultuur staat in Maastricht hoog op de agenda! Er zijn tien musea en presentatieinstellingen, talrijke galerieën. Daarnaast telt Maastricht niet alleen Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen, maar ook een conservatorium, academie voor Beeldende Kunsten, de Maastricht Academy of Architectuur en steeds meer creatieve broedplaatsen, zoals bijvoorbeeld het Landbouwbelang. Maar de blikvanger is natuurlijk het, door Aldo Rossi ontworpen, Bonnefantenmuseum.
Even een kaarsje opsteken ...
Maastricht heeft een rijke, Roomse historie en telt veel kerken en kapelletjes. Nu er in de stad meer dan 100 verschillende nationaliteiten leven, telt de stad veel meer geloofsovertuigingen. Toch spelen veel tradities uit het verleden nog steeds een belangrijke rol in Maastricht. Denk aan carnaval, maar ook 'een kaarsje opsteken voor andermans geluk en gezondheid' is een traditie die nog steeds door velen, jong en oud, wordt gekoesterd.
Frietje op de Markt
Mensen uit Maastricht houden ervan om buiten de deur te eten. Er zijn ontelbare eetcafés, restaurants - een aantal bekroond met Michelin sterren -, barretjes en cateraars waar je terecht kunt voor Franse, Italiaanse, Indische, Japanse, Chinese, Koreaanse of Arabische gerechten. Ook Preuvenemint en het Food Truck Festival - twee bijzondere culinaire evenementen - mogen rekenen op grote bezoekersaantallen. Maar je kunt ook gewoon naar de Markt en ‘snoept’ daar af en toe een zak Belgische frites, gewoon uit de hand…. Er is voor ieder wat wils.
Haute culture: de TEFAF
In Maastricht wordt al sinds 1975 een wereldvermaarde kunst- en antiekbeurs gehouden. De mooiste en meest bekende kunstwerken worden elk jaar getoond en verhandeld tijdens The European Fine Art Fair (TEFAF). Van Rembrandt tot Damien Hirst, van duizendjare oude kunstwerken uit het Verre Oosten tot hedendaagse moderne topstukken. Tien dagen lang is Maastricht het centrum van de internationale kunstwereld.
Amstel Gold Race
De Amstel Gold Race is een van de koersen die jaarlijks in en rondom Maastricht worden georganiseerd. Het heuvelland leent zich dan ook uitstekend voor een pittige koers. Maar niet alleen profwielrenners koersen door het heuvelland, elk weekend fietsen talrijke amateurs van Maastricht, door de Voerstreek, naar de Ardennen. En weer terug.
Festivalzomer
Gelegen op een boogscheut van Pinkpop, een van de oudste en grootste popfestivals in de Europa, worden ook in Maastricht veel muziekfestivals en -events georganiseerd. Het jaarlijkse Bruis Festival, Jeker Jazz, Musica Sacra, het Jazz Festival tijdens TEFAF, het smartlappen festival, Holi Fusion Festival en Dance Tour zijn slechts een paar van de vele festivals die in Maastricht worden georganiseerd. En verbaas je niet over de vele fanfares en harmonieën die de stad telt en die op zomerse dagen door de stad trekken en mini-concerten in het stadspark of in de kiosk op het Vrijthof geven.
Exposities in industrieel erfgoed
Petrus Regout, de eerste groot-industrieel van Nederland, stichtte rond 1850 in Maastricht een aantal fabrieken, waar jarenlang keramiek, sanitair en spijkers werden geproduceerd. De fabrieksgebouwen van toen worden nu, na lange tijd van leegstand, opnieuw ingebruik worden genomen. Zo vinden in het Sphinxkwartier een poppodium, filmhuis, presentatie-instelling en de International Students Club hun nieuwe huisvesting. Heeft de voormalige brandweerkazerne een nieuwe bestemming gevonden, worden in andere voormalige fabrieksgebouwen een Fashionlab en studentenhotel gehuisvest en vinden veel creatieve ondernemers een stoer atelier in het Eiffelgebouw.
(Met de) sterren eten
Maastricht wordt door velen de meest Bourgondische stad van Nederland genoemd. De Maastrichtenaren houden van flaneren, op een terras een genieten van de zon en de goede dingen van het leven. Niet gek dat dan ook juist in deze stad en in de drecte omgeving van Maastricht een aantal top restaurants gevestigd zijn die bekroond zijn met een of zelfs twee Michelin-sterren. Restaurants waar de fijnste gerechten en de meest bijzondere wijnen worden geserveerd en die garant staan voor een onvergetelijke avond.
Boekenhemel
Boetieks, lifestyle winkels, concept sores, een luxe warenhuis, je vindt het allemaal in Maastricht. Plus een van de mooiste boekwinkels ter wereld: boekhandel Domincanen. Gevestigd in een voormalige kerk, weet deze boekenwinkel niet alleen boekenliefhebbers maar ook talrijke toeristen en designliefhebbers naar binnen te halen en te verleiden tot de aanschaf van een boek of een heerlijke cappuccino.