10 nov
10:30 - 17:30
Afgelopen ITEM evenement

ITEM Jaarconferentie 2017

‘Frisse wind voor grensoverschrijdende samenwerking’

Zo veel landen, zo veel burgers, zo veel mensen die in grensgebieden leven; samenwerking is onvermijdelijk in Europa. Samenwerking die politieke grenzen overschrijdt, samenwerking om de administratieve lasten te verlichten, om elkaar te vinden...

Na de Franse verkiezingen komen er positieve signalen uit Brussel, over politieke initiatieven die de Europese Unie sterker kunnen maken. Die signalen geven aan dat 2017, ondanks Brexit, misschien toch geen jaar van onophoudelijke politieke onrust wordt, maar een jaar van verdere consolidatie en vooruitgang. Dat zou goed nieuws zijn. Juist voor de grensgebieden, die sterk afhankelijk zijn van open grenzen, een stabiele interne markt en vrij verkeer van EU-ingezetenen. 

Laten we een aantal positieve trends eens op een rijtje zetten: 

  • De Europese Commissie zal – na de zomer – een roadmap presenteren om de huidige obstakels voor grensoverschrijdende mobiliteit weg te nemen.
  • De Nederlandse regering heeft zojuist een actieplan opgesteld om grensoverschrijdende economische activiteiten en de Europese arbeidsmarkt te versterken.
  • De Benelux pakt aan grenzen gerelateerde obstakels aan, onder andere op het gebied van de overdraagbaarheid van kwalificaties (in de context van groepen deskundigen).
  • De Euregio's bij de Duits/Nederlandse/Belgische grenzen hebben nieuwe grensoverschrijdende informatiepunten opgericht, en 
  • Arbeidsbureaus hebben enkele interessante nieuwe oplossingen voor grensoverschrijdende arbeid ontdekt.

Dit alles biedt veel interessante aanknopingspunten voor de derde jaarlijkse conferentie van ITEM, die deze keer werd gehouden in Düsseldorf. 

Düsseldorf is trouwens een goed voorbeeld: lid van twee Duits-Nederlandse Euregio's en woonplaats van veel EU-ingezetenen en mensen uit andere delen van de wereld. Düsseldorf is sterk afhankelijk van open grenzen en goede samenwerking met de buren. Deze keer ging de conferentie over de zeer concrete beleidsvoorstellen van de EU en afzonderlijke lidstaten, de huidige ontwikkelingen in de Euregio's en de noodzaak van het omzetten van innovatieve benaderingen in stabiele, structurele, grensoverschrijdende instituties.

Lees ook

Meer events