R.F.J. de Bont

Onderzoeksprofiel

Het onderzoek van Raf De Bont betreft de wetenschaps- en de milieugeschiedenis van de negentiende en de twintigste eeuw. Hij publiceert in het bijzonder over mens-dierrelaties, wetenschappelijke ecologie en natuurbescherming, de ontwikkeling van degeneratie- en evolutietheorie, de relatie tussen laboratorium- en veldwerk, en de representatie van wetenschap in de bredere cultuur.

De Bont coördineert het NWO VICI project ‘Moving Animals: A History of Science, Media and Policy in the Twentieth Century’ (https://moving-animals.nl/). In dit project onderzoeken hij en zijn team hoe mensen de bewegingen van (niet-gedomesticeerde) dieren over grote afstanden hebben bestudeerd, gerepresenteerd en gestuurd.

In de periode 2012-2017 leidde De Bont het NWO VIDI project 'Nature's Diplomats: Ecological Experts and the Conservation Policy of International Organizations, 1930-2000'. Dit onderzoek betrof de veranderende rol van ecologische experts in internationale organisaties voor de bescherming van soorten, landschappen en habitats. 

Raf De Bont is de auteur van onder andere Darwins kleinkinderen. De evolutietheorie in België, 1865-1945 (Vantilt, 2008), Stations in the Field: A History of Place-based Animal Research (University of Chicago Press, 2015) en Nature’s Diplomats: Science, Internationalism and Preservation (University of Pittsburgh Press, 2021).

Voor een overzicht van Raf De Bonts publicaties zie: https://cris.maastrichtuniversity.nl/en/persons/raf-de-bont/publications/  

Recente publicaties