Pre-master Rechten

Geeft je diploma je geen toegang tot de UM-masteropleiding Nederlands RechtRecht en Arbeid; of Forensica, Criminologie en Rechtspleging (Nederlandstalig)  van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid?

Deze pre-master is een voorbereidingsprogramma dat een brug slaat tussen je vooropleiding (bachelor hbo of wo) en de master. Na succesvolle afronding van deze pre-master ben je direct toelaatbaar tot de hierboven genoemde masteropleidingen, mits je ook voldoet aan de eventuele aanvullende toelatingseisen van de master die je wil gaan volgen.

Op deze pagina vind je belangrijke details m.b.t. het aanmeldproces voor de pre-master (zoals deadlines, toelatingseisen, benodigde documenten en beoordeling). Controleer of je in aanmerking komt voor toelating tot dit pre-masterprogramma.

Civiel Effect

Alleen als je als vooropleiding hbo-Rechten hebt gedaan (waarin het Nederlands Recht voor minimaal 80 EC aan de orde is geweest) kun je met deze pre-master (in combinatie met een aansluitende Nederlandstalige master) civiel effect behalen en krijg je na succesvolle afronding van de master van jouw keuze een zogenaamde civiel effect-verklaring. Daarmee kun je toegang krijgen tot de vervolgopleiding voor een van de togaberoepen (advocaat, rechter, Officier van Justitie). Heb je een andere vooropleiding? Dan behaal je met deze pre-master géén civiel effect

Let op: heb je een hbo-Rechten diploma en wil je civiel effect behalen, dan dien je alle 60 EC te behalen. Haal je 50 of meer EC, maar minder dan 60 EC, dan heb je wel toegang tot de master maar dan kun je geen civiel effect meer halen.

Let op: hoewel het volgen van een juridische master een toegevoegde waarde kan hebben bij een niet-juridische vooropleiding, ligt dat niet voor de hand. Je kan met een dergelijke combinatie bijvoorbeeld geen advocaat, rechter of Officier van Justitie worden.

Onderwijsprogramma

De pre-master heeft een studielast van 60 studiepunten en wordt aangeboden over de periode van één studiejaar. Je moet minimaal 50 studiepunten, inclusief het eindwerkstuk, behalen om toelating te krijgen tot de master waarin je wenst door te stromen.

Het programma voor 2024-2025 bestaat uit de onderstaande onderdelen (onder voorbehoud). Het programma kan jaarlijks aangepast worden.
 

Semester 1: 27 ECTS

Grondslagen en Methoden van het recht (10 ECTS) LAW3068
Straf- en Strafprocesrecht (10 ECTS) CRI3031
Procesrecht (7 ECTS) MET2203
 

Semester 2: totaal 27 ECTS

Verbintenissenrecht (7 ECTS) PRI2034
Goederenrecht (7 ECTS) PRI3021
Relatievermogensrecht en erfrecht (3 ECTS) PRI2011
Ondernemingsrecht (4 ECTS) PRI3022
Faillissementsrecht (3 ECTS) PRI3023
Arbeidsrecht (2 ECTS) PUB3016
Burgerlijk Procesrecht (1 ECTS) LAW3020
 

Semester 1 en 2 

Deze semesters sluit je af met een eindwerkstuk (6 ECTS) LAW1060


Aanvullende toelatingseisen master Recht en Arbeid en master Forensica, Criminologie en Rechtspleging

Deze masterprogramma’s hanteren een bijkomende inhoudelijke toelatingseis, zijnde het behalen van een specifieke opleidingscomponent:

Recht, Arbeid en Gezondheid: de onderdelen ‘Arbeidsrecht’ en ‘Verbintenissenrecht’
Forensica, Criminologie en Rechtspleging: het onderdeel ‘Straf- en Strafprocesrecht’


Je neemt deel aan het onderwijs van de reguliere vakken in de bachelor Rechtsgeleerdheid.

Law_header foto

Onderwijs- en Examenregeling
Er is een Onderwijs- en Examenregeling (OER) voor deze pre-master

Nadere inlichtingen zijn verkrijgbaar bij: admissions-law@maastrichtuniversity.nl

Onderwijsvergoeding

Voor deze pre-master betaal je een onderwijsvergoeding die gelijk is aan het wettelijke collegegeldtarief (laag tarief). Het wettelijke collegegeldtarief voor 2024/2025 is: € 2.530,- Het tarief kan jaarlijks worden aangepast. 

Je leest meer over de onderwijsvergoeding in het UM-inschrijvingsbesluit (art. 28).

Het programma moet voorafgaand aan de masteropleiding worden gevolgd.

Algemene eisen: vooropleiding

Je kunt worden toegelaten tot deze pre-master als je een hbo-diploma of wo-bachelordiploma hebt behaald (in Rechten of een andere discipline) aan een erkende hbo-instelling of universiteit.

Aanvullende eisen

Taaleisen bij een Nederlandstalige bachelor en master

Bij deze opleiding is Nederlands de instructietaal. Je moet het Nederlands daarom voldoende beheersen.

Beantwoord onderstaande vragen om te achterhalen of je aan de taaleisen voldoet.

Aanmelden en inschrijven

Klaar om je aan te melden? Het aanmeldings- en inschrijvingsproces bestaat uit drie fases. Meer informatie over elk van deze fases vind je hieronder. Lees deze informatie zorgvuldig door en zorg dat je alle taken zo snel mogelijk afrondt (in elk geval voor de aangegeven deadlines).

Belangrijke deadlines

Fase 1: Aanmelding via Studielink

Laat ons weten dat je je voor deze opleiding wilt aanmelden

Om te beginnen met het aanmeldingsproces voor deze opleiding, moet je je eerst aanmelden via Studielink. Studielink is de centrale Nederlandse organisatie die aanmeldingen en inschrijvingen voor het hoger onderwijs bijhoudt. In Studielink kun je je aanmelden door aan te geven welke opleiding je bij de Universiteit Maastricht (UM) wil gaan volgen, welke vooropleiding(en) je gedaan hebt, en word je mogelijk om een aantal andere gegevens gevraagd.

Studielink kent twee manieren van inloggen: met of zonder het gebruik van DigiD:

Als je in een Nederlandse gemeente woont, kun je alleen inloggen met je DigiD. Als je in een Nederlandse gemeente woont, maar nog geen DigiD hebt, dan kun je deze aanvragen (Vraag een DigiD aan). 

Als je (nog) niet in Nederland woont, kun je inloggen door het creëren van een Studielink account (zonder DigiD). Aangezien jouw persoonlijke gegevens in dit geval niet via DigiD geverifieerd kunnen worden, zal Universiteit Maastricht (UM) je persoonlijke gegevens verifiëren.

Aanmelden via Studielink


Let op
Je moet je ‘startmoment’ selecteren in Studielink. Let hierbij op dat je de juiste maand en het juiste jaar kiest in het drop down-menu, zodat je je ook daadwerkelijk aanmeldt voor de opleiding voor het komende studiejaar.
Binnen 24 uur na je aanmelding via Studielink ontvang je een e-mail van UM. In deze e-mail staan jouw persoonlijke gebruikersnaam/UM-studentnummer en een link waarmee je je eigen wachtwoord kunt aanmaken. Deze gegevens kun je gebruiken om in te loggen in de MyApplication portal, de online omgeving waar de rest van het aanmeldingsproces zal plaatsvinden. Dit portaal geeft je een duidelijk overzicht van alle taken die je moet uitvoeren, zoals het uploaden van documenten en het betalen van je onderwijsvergoeding.

Fase 2: Toelating

Laat UM nagaan of je aan de toelatingseisen voldoet

 

MyApplication portal

Om UM te laten bepalen of je in aanmerking komt voor toelating tot de door jou gekozen opleiding, moet je een aantal taken uitvoeren in de MyApplication portal, de online omgeving waar de rest van het aanmeldingsproces zal plaatsvinden. Alle taken die je moet afronden, zoals het uploaden van documenten, staan hier in een duidelijk overzicht op een rijtje. Je kunt op het portaal inloggen met jouw persoonlijke gebruikersnaam/UM-studentnummer en het wachtwoord dat je zelf hebt aangemaakt (je gebruikersnaam en uitleg over hoe je je eigen wachtwoord kunt aanmaken vind je in de e-mail die je van ons hebt ontvangen na je aanmelding in Studielink).

Zorg dat je de taken in de MyApplication portal op tijd afrondt. Dit betekent dat je documenten uploadt, zodra je ze af hebt en/of in je bezit hebt. Hoe eerder je een taak afrondt, hoe eerder we je kunnen laten weten of je nog iets moet toevoegen of veranderen. Houd de aangegeven deadlines goed in de gaten, aangezien deze niet voor alle opleidingen hetzelfde zijn.

Zodra je al je toelatingstaken hebt voltooid, is je aanmeldingsdossier klaar om te worden voorgelegd aan de Toelatingscommissie. Alleen aanmeldingen die vóór de aangegeven deadline afgerond zijn, worden voorgelegd. Afhankelijk van je opleiding gebeurt dit onmiddellijk (op doorlopende basis), of na een aangegeven deadline.
 

Benodigde documenten

  • Een recente pasfoto
    De pasfoto moet voldoen aan bepaalde richtlijnen.
  • Een kopie van je geldig paspoort of EU-identiteitskaart
    Maak een kopie van de pagina met je persoonsgegevens. Sla deze kopie op als ‘paspoortkopie’ en niet als ‘paspoortfoto’.
  • Een kopie van je bachelordiploma met bijbehorende cijferlijst
    Als je nog niet bent afgestudeerd, kun je je officiële cijferlijst van je bacheloropleiding uploaden. Dit is voldoende.


Updates over de voortgang van je aanmeldingsproces

Vanaf nu ontvang je belangrijke informatie en oproepen tot actie met betrekking tot jouw aanmelding in de inbox van de MyApplication portal. We raden je aan om regelmatig in te loggen in de portal, zodat je op de hoogte blijft. Maar over belangrijke wijzigingen houden we je ook op de hoogte via het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven.

Fase 3: Inschrijving

Regel de praktisch zaken die nodig zijn om met je studie aan UM te beginnen

Als jou een plek in je gekozen opleiding is aangeboden, moet je je inschrijving regelen. De inschrijftaken staan opgesomd in de MyApplication portal onder ‘Inschrijftaken’. Hieronder vind je een kort overzicht.
 

Betaal je onderwijsvergoeding

Elke aanmelder moet zijn/haar onderwijsvergoeding betalen. Meer informatie over hoe de onderwijsvergoeding te betalen, vind je in de taakbeschrijving in de MyApplication portal.

Zodra je de uitnodiging voor het betalen van je onderwijsvergoeding hebt ontvangen, is het belangrijk dat je (in Studielink) aangeeft hoe je de betaling wenst te regelen. Doe dit op tijd (in elk geval vóórdat je start met je studie). Zorg er ook voor dat je (het eerste gedeelte) van je onderwijsvergoeding op tijd betaalt, anders kun je niet starten met je studie.


Laat UM je diploma verifiëren

Nederlandse diploma’s
Heb je het diploma op basis waarvan je een plek in je opleiding aangeboden hebt gekregen verworven in Nederland? Dan zal DUO de verificatie van je diploma naar UM indienen. Verdere actie van jouw kant is niet meer nodig.

Niet-Nederlandse diploma’s
Heb je het diploma op basis waarvan je een plek in je opleiding aangeboden hebt gekregen verworven buiten Nederland? Dan moet je een gewaarmerkte kopie van je diploma sturen.

Heb je je vooropleiding buiten Nederland gedaan en ontvang je je diploma niet voor de start van jouw opleiding? Stuur dan een gewaarmerkte afstudeerverklaring.

Informatie over de eisen aan een gewaarmerkt kopie van je diploma en aan een afstudeerverklaring, en het adres waarnaar deze documenten verstuurd moeten worden, kun je vinden in de taakomschrijving in de MyApplication portal.
 

Zorg ervoor dat aan alle aanmeldings- en inschrijvingstaken is voldaan

UM kan je alleen inschrijven als je alle taken in de MyApplication portal hebt volbracht. Zorg ervoor dat dit het geval is, zodat je aanmelding en inschrijving afgerond kunnen worden en je je zo snel mogelijk kunt gaan voorbereiden op je studie.
 

Bevestiging van inschrijving

Als je bent ingeschreven voor je opleiding aan UM, ontvang je hiervan een bevestiging via e-mail van UM (in de inbox in de MyApplication portal) én van Studielink (per e-mail). Inschrijven geschiedt voor de duur van één studiejaar en is uitsluitend mogelijk na overlegging van het diploma. Je moet je inschrijving vóór 1 september van het desbetreffende studiejaar hebben afgerond. Pas als je hebt voldaan aan alle vereisten, inclusief betaling, ben je ingeschreven.

Rechten verbonden aan inschrijving
Eenmaal ingeschreven, heb je toegang tot het onderwijs en de toetsen van de pre-master en het gebruik va de universiteitsbibliotheek. Per vak heb je 1 herkansingsmogelijkheid. Voor het schriftelijk werkstuk is binnen het programma geen herkansingsmogelijkheid. Het programma start in september en dient binnen één academisch jaar te worden afgerond. Na afronding van het programma ontvang je een besluit van de faculteit over jouw toelaatbaarheid tot de master en - waar van toepassing - een civiel effect voortgangsverklaring.

UM e-mailaccount
Voordat je aan je studie begint, ontvang je de inloggegevens voor je UM e-mailaccount. Je UM e-mailadres wordt gebruikt voor alle correspondentie over je introductieprogramma en de start van je studie. Je privé e-mailadres wordt alleen gebruikt om je te informeren over het aanmeldings- en inschrijvingsproces.

Hoe beoordelen we je aanmelding?

Als je je voor een opleiding wil aanmelden, of bezig bent met een aanmelding, is het fijn om te weten hoe jouw aanmelding beoordeeld wordt. Meer informatie hierover vind je hieronder.

Op grond van de door jou aangeleverde documenten en de toelatingsprocedure neemt de UM een beslissing over je toelating. Wanneer een besluit is genomen over je toelating, ontvang je hierover een e-mail van de UM.

Meld je aan
via Studielink