Pranav Bapat (P.N.)
Onderzoeksprojecten
EU-FarmBook
EU-FarmBook is een EU-breed digitaal kennisplatform voor landbouw en bosbouw, ontwikkeld uit de EURAKNOS- en EUREKA-projecten. Het fungeert als een open-source, langetermijn kennisreservoir, waarin praktische oplossingen worden verzameld uit regionale, nationale en EU-onderzoeks- en innovatieprojecten.
Het platform verbindt actoren binnen de Agricultural Knowledge and Innovation Systems (AKIS), biedt trainingsmateriaal voor adviseurs en ondersteunt onderwijsinstellingen. Door koppelingen met traditionele verspreidingskanalen, zoals landbouwtijdschriften, bevordert EU-FarmBook kennisuitwisseling, gebruikersinteractie en samenwerking, wat uiteindelijk leidt tot innovatie voor een milieuvriendelijkere, sociaal en economisch duurzame landbouw en bosbouw.
OpenAgri
OpenAgri streeft ernaar digitale landbouw te democratiseren door het ontwikkelen van betaalbare, energie-efficiënte agrarische digitale technologieën (ADTs) die functioneren in afgelegen gebieden met zwakke connectiviteit. Het project pakt uitdagingen aan zoals hoge kosten, barrières bij gegevensuitwisseling en beperkte netwerktoegang, zodat kleinschalige boeren en agrarische adviesnetwerken kunnen profiteren van digitale oplossingen. Met 14 pilotprojecten in Europa biedt OpenAgri ook een beslissingsondersteunend hulpmiddel om boeren te helpen de meest geschikte ADTs te kiezen voor hun specifieke omstandigheden.
Ambrosia
Ambrosia transformeert de Europese aanpak van voedselveiligheid in het licht van klimaatverandering. Het project integreert AI, klimaatmodellering en voorspellende microbiologie om klimaatgerelateerde risico's voor voedselveiligheid te beoordelen binnen de hele toeleveringsketen, van boer tot bord. Ambrosia bevordert een systematische risicobeoordeling, vergroot bewustzijn, biedt strategische richtlijnen en stimuleert regionale en lokale evaluaties via zijn digitale multi-actorplatform, dat vier belangrijke biogeografische regio's in Europa bestrijkt.
BIOFIN
BIOFIN richt zich op het versnellen van natuurpositieve investeringen door een gestandaardiseerd financieel kader en technologie te introduceren ter ondersteuning van biodiversiteitsbehoud. Het project streeft ernaar investeringsprocessen te stroomlijnen, besluitvorming te verbeteren en grootschalige financiering te mobiliseren voor de biodiversiteitsdoelen van de EU. Door middel van real-life casestudy’s biedt BIOFIN evidence-based aanbevelingen om de groene en digitale transitie te stimuleren, en zo duurzame financiële stromen voor ecosysteembehoud te waarborgen.