Sustainability Hub
De Sustainability Hub is door de UM opgezet als plek voor samenwerking en kennisuitwisseling tussen de verschillende initiatieven en studenten die actief zijn in duurzaamheid. Het doel van de Hub is om studenten te ondersteunen die een actieve rol willen spelen op het gebied van duurzaamheid. Dit kan zijn als vrijwilliger of als onderdeel van een project of organisatie. De Student Sustainability Hub wordt ingezet als tijdelijke locatie voor duurzaamheidsactiviteiten.
De Hub of de Sus. Hub, zoals de leden het vaak noemen, is een werkruimte die erin geslaagd is om een diverse gemeenschap van studenten samen te brengen die als doel hebben om duurzaamheid te promoten. Lezingen, filmavonden, workshops, reparatieavonden en af en toe een jamsessie zijn hier allemaal te vinden.
Samenwerking
Sustainable UM2030 Taskforce heeft voor dit project samengewerkt met het studentengeleide KlimaatActie Netwerk (KAN) Maastricht om de Student Sustainability Hub in ons Tapijn A gebouw op te zetten. Het Green Office team van de UM ondersteunt de ontwikkelingen van de Hub om er een broedplaats van studentinitiatieven op het gebied van duurzaamheid van te maken.
Tapijn A
Het gebouw Tapijn A is nog niet gerenoveerd, dus de faciliteiten zijn beperkt en low-tech. Tapijn A is een karakteristiek en historisch gebouw, geschikt voor experimentele initiatieven voor een duurzame wereld. De Hub is er voor studenten, maar UM staff is ook uitgenodigd deel te nemen.
Circulaire Projecten in de Hub
Swap room De ruilkamer is een zelfvoorzienend project van onbepaalde duur dat studenten in staat stelt om kleding die ze niet meer mooi vinden te ruilen voor kleding die een andere student naar de kamer heeft gebracht. Het is in wezen een in/uit-systeem waarbij studenten evenveel kledingstukken mee naar buiten mogen nemen als ze hebben binnengebracht. Deze kledingstukken worden allemaal georganiseerd in rekken en worden regelmatig gecontroleerd om er zeker van te zijn dat er geen kapotte of vuile kledingstukken zijn. Als dergelijke items worden gevonden, worden ze in een andere ruimte geplaatst waar ze kunnen worden gebruikt in upcyclingworkshops of aan organisaties kunnen worden gegeven die kleding recyclen.
- Library of things is gebaseerd op het principe van bibliotheken, maar in plaats van boeken kunnen studenten bijna alles lenen! Van projectoren en apparaten tot kampeerspullen, lichtslingers en zelfs sportuitrusting. De Library of Things is zeker de plek waar studenten kunnen vinden wat ze zoeken. Het werkt op van eerlijkheid, waarbij een eenvoudig online formulier wordt gebruikt om aan te geven wie wat heeft meegenomen en wanneer het wordt terugverwacht. Alle items hebben een unieke barcode die wordt gebruikt om een database bij te houden met informatie over de hoeveelheid, staat, enz. van elk item.
- Reroom De Recycle, Repurpose, Reuse, Remake Room (of de "Re Room" zoals we het graag noemen) is een workshopruimte binnen de Hub waar studenten gebruik kunnen maken van allerlei soorten apparatuur, gereedschap en kunstaccessoires om van alles te maken en te upcyclen. Het is ook een ruimte die vaak wordt gebruikt voor creatieve workshopsessies die vrijwilligers kunnen organiseren om hun vaardigheden met anderen te delen, zie "SkillShare" voor meer informatie hieronder!
- SkillShare is een project in de Hub waar studenten en vrijwilligers waardevolle vaardigheden kunnen delen, zodat kennis doorgegeven wordt. Workshops worden gehouden in de ruimtes van de Hub en worden gepromoot via de communicatiekanalen van het Green Office. Deze workshops kunnen gratis zijn of tegen een kleine vergoeding, afhankelijk van de tools en facilitators die ze aanbieden. Een doorlopende SkillShare die regelmatig plaatsvindt in de Hub is de "Fix Your Bike" workshop, aangeboden door Wilder Shinaver, een student aan de UM. Hij deelt zijn kennis met studenten en leert ze hoe ze zelf hun fiets kunnen repareren.
- De Community Garden is een spannend project dat net weer begint te bloeien! De tuin, die wordt gerund door studenten en wordt bijgestaan door inwoners van Maastricht, ligt net buiten de Hub en biedt studenten een plek om tot rust te komen en opnieuw contact te maken met de natuur terwijl er groenten, bloemen en kruiden worden gekweekt. Kennis over landbouw wordt binnen de gemeenschap gebundeld en er worden externe workshops georganiseerd om deze kennis met de bredere gemeenschap te delen.
Gebruikers van de Hub
Op dit moment zijn Green Office, KAN Party, Precious Plastic Maastricht, Food-Coop, Food Sharing, Maastricht for Climate, Bookpath, Extinction Rebellion, Fossil Free Maastricht en Liter of Light de gebruikers van dit gebouw. Als je wilt bijdragen aan een duurzaam hart voor Maastricht of als je duurzame organisatie behoefte heeft aan een meeting of werkplek, neem dan contact op met Green Office via green-office@maastrichtuniversity.nl.