Veerle Spronck, onderzoeker bij MCICM, gepromoveerd

Op 6 juni 2022 verdedigde Veerle Spronck met succes haar doctoraat aan de Aula van de Universiteit Maastricht. Het onderzoek van Spronck was onderdeel van het door NWO/SIA gefinancierde project ‘Artful Participation’ 2017-2021, een samenwerking tussen de Universiteit Maastricht, het Lectoraat Autonomie een Openbaarheid in de Kunsten van Zuyd Hogeschool en philharmonie zuidnederland.

Het proefschrift getiteld 'Listen Closely: Innovating Audience Participation in Symphonic Music', is het resultaat van etnografisch onderzoek waarin Spronck nauwkeurig onderzocht hoe vier Nederlandse symfonieorkesten participatie in hun dagelijkse praktijk innoveren.

Spronck beschrijft het werk:
“In plaats van de problemen voor lief te nemen en orkesten te vergezellen in hun zoektocht naar oplossingen in de vorm van concertformats, onderzocht ik in mijn PhD etnografisch hoe vier Nederlandse symfonieorkesten participatie innoveren in hun dagelijkse praktijken. Door nauwgezet hun alledaagse bezigheden te volgen bracht ik in kaart hoe participatie geproblematiseerd, gedaan en geëvalueerd wordt. Ik analyseerde hoe bestaande (esthetische) normen en waarden zoals artistieke kwaliteit op de proef worden gesteld door de innovatie van publieksparticipatie, maar ook welke nieuwe waarden er onderweg ontstaan. (Spronck, 2022, https://veerlespronck.nl/Listen-Closely).

Artful Participation is een van de projecten van het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music. Het onderzoek van Veerle Sprock werd begeleid door prof. dr. Peter Peters, voorzitter van MCICM, en Ruth Benschop, lector aan Zuyd Hogeschool.

Veerle Spronck (1993) is een interdisciplinair onderzoeker, docent en podcaster die werkt aan de maatschappelijke waarde van de kunsten, en is vooral geïnteresseerd in de raakvlakken van kunst, wetenschap en technologie. Ze werkt als universitair hoofddocent (senior onderzoeker) Waardevol Ondernemerschap in en door de Kunsten aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, en is een van de makers van de onafhankelijke podcast Kunstmatig over kunst en technologie.

‘Listen Closely: Innovating Audience Participation in Symphonic Music’ is te downloaden.

Lees ook

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Marcell Ignéczi. Hij kwam naar Zuid-Limburg om te studeren aan het Department for Knowledge Engineering van de...

  • Als patiënt in een ziekenhuis zie je dagelijks veel verschillende gezichten aan je bed: een verpleegkundige die je bloeddruk meet, een arts of verpleegkundig specialist die jou informeert over het zorgplan en een voedingsdeskundige die jou voorziet van het juiste eten en drinken. Hoewel al deze...

  • Het Children’s Rights Research team werkte aan een rapport dat laat zien hoe de Verenigde Naties de rechten van deze groep kinderen kan opnemen in haar monitoring- en rapportagecycli.