Case study

Beloning voor stoppen met roken loont

Stop Smoking

Onderzoek CAPHRI draagt direct bij aan gezondere samenleving

Een wezenlijke bijdrage leveren aan de gezondheid van mensen is dé drijfveer voor onderzoekers van onderzoekschool CAPHRI van de Universiteit Maastricht. Maar vaak zit er tussen onderzoek en effect wel even wat tijd. Bij de CAPHRI-onderzoeken rond stoppen met roken, is dat anders; terwijl onderzoekers werken aan de projecten, dragen ze direct bij aan de gezondheid van (groepen) mensen. Dr. Floor van den Brand en Prof. dr. Gera Nagelhout vertellen over de succesvolle projecten ‘Het effect van een financiële beloning van de werkgever voor stoppen met roken’ en het vervolgproject ‘Samen Sterker Stoppen’.

“Een vijfde van alle Nederlands rookt”, vertelt Floor van den Brand, postdoctoraal onderzoeker bij het Care and Public Health Research Institute (CAPHRI). “Het grootste deel daarvan zijn mensen met een lagere sociaal economische positie. Roken is ongezond, dat weten we al lang. Maar stoppen is heel lastig. We zijn in ons land nog altijd aan het zoeken naar hoe we mensen daarbij kunnen helpen. Toen in 2009 in de VS een onderzoek werd gepubliceerd rond financiële beloningen als stimulans bij het stoppen met roken,inspireerde ons dat en Prof. Onno van Schayck startte een dergelijk onderzoek in Nederland.”

Cadeau van de baas

Zo ontstond het project ‘Het effect van een financiële beloning van de werkgever voor stoppen met roken’. “We vonden 604 rokers die wilden stoppen, uit 61 bedrijven. Alle deelnemers kregen een stoppen-met-roken-groepstraining van een professionele coach. De helft van de deelnemers kreeg bovendien ook een beloning: cadeaubonnen van in totaal €350. Na de training kregen degenen die gestopt waren €50, na 3 maanden en na 6 maanden nog eens €50, en na 12 maanden €200. Wat bleek? Na een jaar waren sommige mensen weer gaan roken, maar het verschil tussen de groep met alleen de training, en de groep die óók de beloning kreeg, was erg groot: 26% stoppers tegen 41% stoppers. Als je zelf probeert te stoppen met roken, is het slagingspercentage 5 tot 10%. Die 26% alleen al is dus een groot succes: een groepstraining op de werkplek stimuleert, je hebt steun aan elkaar en het is laagdrempelig. Bovendien toonden we aan dat een stoppen-met-roken-groepstraining op de werkplek leidt tot hogere succespercentages als je dit combineert met een beloning in de vorm van waardebonnen.”

Logo Samensterkerstoppem

Samen Sterker Stoppen
Duur project: december 2018 - december 2022
Dit project wordt gefinancierd door: ZonMw
Projectwebsite: www.samensterkerstoppen.nl

 

CATCH
Afgerond project
Dit project werd gefinancierd door: KWF Kankerbestrijding

Vervolg

Als alle werkgevers in Nederland deze methode met beloningen gaan toepassen, kan dat een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van het roken in Nederland. “Daarom kijkt ons team in een vervolgstudie hoe we werkgevers kunnen overtuigen. En hoe werknemers, vooral ook degenen met een lagere sociaal-economische positie, enthousiast gemaakt kunnen worden om hieraan mee te doen.”

Samen Sterker Stoppen

Dit implementatieproject heet ‘Samen Sterker Stoppen’. Gera Nagelhout, hoogleraar aan de UM en Chief Science Officer bij het Onderzoeksinstituut IVO: “We hebben goud in handen. Nu is het hard werken om werkgevers mee te krijgen en materialen te ontwikkelen. We doen nu eigenlijk gelijktijdig onderzoek, én implementeren onze methode. Dat doen we samen met andere partijen, zoals SineFuma die de trainingen verzorgt en Pharos, expertisecentrum gericht op het terugdringen van gezondheidsverschillen. Verder werken we met werkgevers, werknemers en andere stakeholders. We zien veel wil om samen deze problematiek aan te pakken. Voor ons is het bijzonder om samen te werken met organisaties uit de praktijk. Dat brengt ons inzichten, bijvoorbeeld van de werkvloer, die je niet zomaar in theorie tegenkomt.”

De eerste stappen binnen Samen Sterker Stoppen zijn gezet. Er is een website, er zijn materialen en een communicatiestrategie en contacten met bedrijven. Na de zomer is er een webinar voor werkgevers, om hen te leren hoe ze 1-op-1 het gesprek kunnen aangaan met hun werknemers om te stoppen met roken en mee te doen met een training.

Poster Samen Sterker Stoppen

Contact

Dr. Floor van den Brand
Prof.dr. Gera Nagelhout
catch@maastrichtuniversity.nl)

Mensen gezonder maken

Gera en Floor zijn positief en hopen dat vele werkgevers zich aansluiten. Trots zijn ze in ieder geval zeker al. Floor: “Als onderdeel van dit project zijn er echt al veel mensen gestopt met roken. Ik krijg mailtjes van mensen die er zo blij mee zijn. Het is super om daaraan te kunnen bijdragen.”

“We zijn tijdens deze onderzoeken meteen al mensen aan het helpen”, vult Gera aan. “Er is direct resultaat, we maken mensen gezonder. Dat is heel mooi.”

Tekst: Antoinette van der Vorst - Annie creatief tekstwerk

In deze animatie worden de voordelen van een stoppen-met-rokentraining met beloningen voor bedrijven op een rijtje gezet. 

Projectteam

 • Dr. Floor van den Brand, postdoctoraal onderzoeker, vakgroep Huisartsgeneeskunde (UM)
 • Prof.dr. Gera Nagelhout, Hoogleraar Gezondheid en Welzijn bij Mensen met een Lage Sociaaleconomische Positie, vakgroep Gezondheidsbevordering (UM) en Chief Science Officer IVO
 • Prof.dr. Onno van Schayck, Hoogleraar Preventieve Geneeskunde, vakgroep Huisartsgeneeskunde (UM) 
 • Lotte de Haan-Bouma, Msc. Onderzoeksmedewerker, vakgroep Huisartsgeneeskunde (UM)  
 • Dr. Bjorn Winkens, Universitair Docent, vakgroep Methodologie en Statistiek (UM)
 • Prof.dr. Niels Chavannes, Hoogleraar Huisartsgeneeskunde, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) 

Betrokken Research Lines 

 • Optimising Patient Care
 • Promoting Health and Personalised Care

Samenwerkingspartners

"De hele tendens in de maatschappij is natuurlijk: het langer doorwerken, het langer gezond voor jezelf kunnen zorgen, zo min mogelijk kosten moeten maken op je gezondheid. Waarom dan niet investeren in de personen waardoor ze langer doorkunnen?"

Deelnemer aan een groepstraining stoppen met roken van afval- en energiebedrijf AVR.

Video

Afval- en energiebedrijf AVR heeft stoppen-met-rokentrainingen met beloningen succesvol toegepast. Bekijk hun ervaringen.

 • Artikel van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) getitled: “De beloning wordt vaak gebruikt om de overwinning op de sigaret te vieren”.​​​​​
 • Artikel van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) getiteld: 'Medewerkers helpen stoppen met roken? Belonen werkt!'
 • Interview met stagiare Puck Nagtzaam voor de podcast van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
 • Artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde getitled: 'Sociale collega helpt bij stoppen met roken'. 
 • Artikel in De Telegraaf getiteld: 'Stoppen met roken? Collega’s kunnen helpen'. 
 • Video: tv-programma Editie NL (RTL4): Geld verdienen met afvallen, dat wordt mogelijk voor inwoners van Amersfoort. De gemeente start het experiment om ervoor te zorgen dat mensen samen hun leefstijl op een positieve manier veranderen. Halen we onze doelen eerder als we er geld voor krijgen? De redactie van het tv-programma Editie NL op de commerciële zender RTL 4 gaat voor het antwoord op die vraag te rade bij Floor van den Brand (CAPHRI), die vorig jaar aantoonde dat mensen het stoppen met roken beter volhouden als ze daarvoor worden beloond.
 • Video: de regionale zender L1 opent het nieuwsprogramma Limburg Centraal met uitgebreide aandacht voor de CATCH-studie. Naast een interview met Onno van Schayck is er ook een reportage te zien met een gestopte medewerker van de sociale werkplaats MTB in Maastricht. Werkgeversvereniging LWV reageert in de uitzending. Eerder op de dag werd Floor van den Brand al geïnterviewd in het ochtendprogramma op L1 Radio (https://bit.ly/2OwM9U9) Ook op het online nieuwsplatform 1Limburg was de studie groot nieuws. Er werd zelfs een apart bericht gewijd aan de door ZonMw toegekende subsidie voor een vervolgstudie: https://bit.ly/2pYaR0G
 • Artikel op de website van NRC. Ook gepubliceerd in de papieren versie van NRC Handelsblad en NRC Next (op de wetenschapspagina).
 • Video: Het tv-programma Hart van Nederland (SBS 6) zendt een interview uit met Floor van den Brand, inclusief reportage bij een medewerker van Meander Zorggroep in Kerkrade.
 • Video: RTL Nieuws publiceert een uitgebreid artikel op de website en opent de ochtendjournaals met een reportage waarin Floor van den Brand wordt geïnterviewd, evenals een succesvol gestopte roker bij landbouwcoöperatie Vitelia in Noord-Limburg.
 • Video: NOS Journaal besteedt in de ochtendjournaals aandacht aan het onderzoek via een kort item inclusief reactie van Onno van Schayck. Ook is er een uitgebreid artikel gepubliceerd op de website van NOS Nieuws (zie link). ’s Avonds werd een langer item uitgezonden in de journaals van 18 en 20 uur, inclusief reportage bij Afvalverwerking Rijnmond (Video: https://bit.ly/2J7yGvM - vanaf 21.38). Ook werd Onno van Schayck nog geïnterviewd in het Radio 1 Journaal https://bit.ly/2pYe14F.

Onze belangrijkste wetenschappelijke output

 • Originele Engelstalige publicatie in The Lancet Public Health waarin het effect van beloningen op stopsucces wordt aangetoond.
  Van den Brand FA, Nagelhout GE, Winkens B, Chavannes NH, van Schayck OCP. Effect of a workplace-based group training program combined with financial incentives on smoking cessation: a cluster-randomized controlled trial. The Lancet Public Health. 2018;3(11):e536–e544. doi:10.1016/S2468-2667(18)30185-3
 • Kwalitatieve studie waarin werknemers vertellen wat de succesfactoren waren voor het stoppen met roken tijdens een groepstraining op de werkplek.
  Van den Brand, F.A.; Dohmen, L.M.E.; Van Schayck, O.C.P.; Nagelhout, G.E. ‘Secretly, it’s a competition’: a qualitative study investigating what helped employees quit smoking during a workplace smoking cessation group training programme with incentives. BMJ Open 2018, 8, e023917. doi: 10.1136/bmjopen-2018-023917
 • Kosteneffectiviteits- en kostenutiliteitsanalyse van financiële beloningen in combinatie met een stoppen-met-rokentraining op de werkplek.
  Van den Brand, F. A., Nagelhout, G. E., Winkens, B., Chavannes, N. H., van Schayck, O. C. P., and Evers, S. M. A. A. (2020) Cost‐effectiveness and cost–utility analysis of a work‐place smoking cessation intervention with and without financial incentives. Addiction, 115: 534– 545. doi:https://doi.org/10.1111/add.14861
 • Padanalyse waarin wordt onderzocht via welke mediatoren beloningen tot stopsucces kunnen leiden.
  Van den Brand, F.A.; Candel, M. J. J. M.; Nagelhout, G.E.; Winkens, B.; Van Schayck, C.P. How financial incentives increase smoking cessation: a two-level path analysis. Nicotine & Tobacco Research 2020; ntaa024. doi:10.1093/ntr/ntaa024

   

 • Originele Engelstalige publicatie waarin het verband tussen rookgedrag en sociale steun van mensen in de sociale omgeving op stoppen met roken wordt onderzocht.
  Van den Brand, F.A.; Nagtzaam, P.; Nagelhout, G.E.; Winkens, B.; van Schayck, C.P. The Association of Peer Smoking Behavior and Social Support with Quit Success in Employees Who Participated in a Smoking Cessation Intervention at the Workplace. Int. J. Environ. Res. Public Health 2019, 16, 2831. doi:10.3390/ijerph16162831

   

 • Behoeftenonderzoek onder werkgevers naar de bevorderende en bellemerende factoren voor het implementeren van beloningen voor stoppen met roken.
  Van den Brand, F.A.; Magnée, T.; de Haan-Bouma, L.; Barendregt, C.; Chavannes, N.H.; van Schayck, O.C.P.; Nagelhout, G.E. Implementation of Financial Incentives for Successful Smoking Cessation in Real-Life Company Settings: A Qualitative Needs Assessment among Employers. Int. J. Environ. Res. Public Health 2019, 16, 5135. doi:10.3390/ijerph16245135
 • Onderzoeksprotocol waarin de opzet van het onderzoek naar financiële beloningen voor stoppen met roken uitgebreid wordt beschreven.
  Van den Brand, F.A.; Nagelhout, G.E.; Winkens, B.; Evers, S.M.A.A.; Kotz, D.; Chavannes, N.H.; van Schayck, C.P. The effect of financial incentives on top of behavioral support on quit rates in tobacco smoking employees: study protocol of a cluster-randomized trial. BMC Public Health 2016, 16, 1056. doi:10.1186/s12889-016-3729-y
 • Nederlands artikel waarin het effect van financiële beloningen op stopsucces wordt onderzocht.
  Van den Brand FA, G Nagelhout, B Winkens, N Chavannes, O van Schayck. Stoppen met roken op het werk. Huisarts & Wetenschap 2019, 62 (5), 19-22.
  https://www.henw.org/artikelen/stoppen-met-roken-op-het-werk
 • Nederlandstalig artikel waarin wordt onderzocht wat volgens deelnemers aan een stoppen-met-rokentraining de factoren waren die hun stopsucces hebben beïnvloed.
  Dohmen, L.M.E.; Van den Brand, F.A.; Van Schayck, C.P.; Nagelhout, G.E. Stoppen met roken met je collega’s én een cadeaubon als het lukt. Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:D3833
  https://www.ntvg.nl/artikelen/stoppen-met-roken-met-je-collegas-en-een-cadeaubo…
 • Nederlandstalig artikel waarin de invloed van personen in de sociale omgeving op stoppen met roken wordt onderzocht.
  Nagtzaam PF, van den Brand F, Nagelhout G, Winkens B, Chavannes N, van Schayck O. Steun op het werk bij stoppen met roken. Huisarts en wetenschap 2020. doi:10.1007/s12445-020-0593-x
Cover thesis Floor van de Brand

Floor van den Brand promoveerde cum laude op haar proefschrift in 2020.

Daarnaast ontvingen Floor en het onderzoeksteam de CAPHRI Societal Impact Team Award 2019.