Zeer eenzame mensen maken meer zorgkosten, blijkt uit nieuw onderzoek. Dat geldt vooral voor jongvolwassenen. Dat is „extra zorgwekkend vanwege de coronamaatregelen waaronder jongeren het meest lijden”, zegt
@WestraDaan
@MaastrichtU
@VHC_CAPHRI_UM
https://t.co/bNiwI2IccP
Academische Werkplaats Duurzame Zorg Limburg
Een toekomstbestendig zorgstelsel. Dat is de inzet van de Academische Werkplaats Duurzame Zorg Limburg. Het doel is verbeterde gezondheid van burgers, een betere kwaliteit van zorg en het terugdringen van de kostenstijging in de zorg.

Volg ons op de linkedin groep AWDZ
Samen werken aan betaalbare, kwalitatief hoogstaande en toegankelijke zorg
Duurzame Zorg
De Academische Werkplaats Duurzame Zorg (AWDZ) is sinds 2013 één van de vijf academische werkplaatsen van Maastricht University. Deze werkplaats verbindt beleid en praktijk met onderzoek en onderwijs.
De onderzoeksprojecten richten zich met name op integratie van zorg. Integratie gaat over relaties tussen systemen, domeinen, organisaties en/of professionals om de zorg te optimaliseren. Het bepalen van de benodigde mate van integratie in deze relaties is maatwerk, afhankelijk van o.a. behoeften, noodzaak en mogelijkheden.
Doelstelling
De AWDZ erkent de uitdagingen die spelen in de zorg. Daarom is de doelstelling van de AWDZ:
het realiseren van betaalbare, kwalitatief hoogstaande en toegankelijke zorg.
Hierin ondersteunen we partners in het veld (denk aan zorgorganisaties, verzekeraars) om zo de juiste zorg op de juiste plek aan te bieden.
Werkwijze
De AWDZ gaat uit van de vragen en behoeften van zorgverleners, patiënten en andere stakeholders.
De AWDZ werkt nauw samen binnen een netwerk van patiënten, burgers, gezondheidsorganisaties, verzekeraars, overheden en andere kennisinstituten.
De AWDZ voert met name actiegericht onderzoek uit. Dit houdt in dat de academische werkplaats nauw samenwerkt met de partners om op basis van onderzoek aan praktische oplossingen en verbeteringen te werken.
AWDZ highlights

Aanpakken eenzaamheid drukt ook zorgkosten
Maastrichtse onderzoekers pleiten voor een urgente aanpak van eenzaamheid in de samenleving. Los van de geestelijke nood, maken mensen die lijden aan ernstige of zeer ernstige eenzaamheid tot een jaar later nog 40 tot 50 procent hogere zorgkosten dan mensen die zich niet eenzaam voelen.

Onderzoek naar impact corona op ziekenhuispersoneel
De Universiteit Maastricht is gestart met een grootschalig onderzoek naar de invloed van de coronacrisis op het zorgpersoneel in de Limburgse ziekenhuizen. Zo'n duizend zorgmedewerkers doen mee. Bron: DDL 13 december 2020

Koning en Minister bezoeken zorginitiatieven van de proeftuin Blauwe Zorg in Maastricht
Koning Willem-Alexander en Minister Bruins voor Medische Zorg en Sport brachten 4 september een onverwacht bezoek aan de zorginitiatieven van de proeftuin Blauwe Zorg in Maastricht. Centraal stond 'de juiste zorg op de juiste plek'.
Publications, doctoral theses and reports
Contact

Voorzitter
Prof. dr. Dirk Ruwaard
Professor of Public Health and Health Care Innovation
Email: d.ruwaard[at]maastrichtuniversity[dot]nl
+31 43 388 1696
Email: duurzamezorgmaastricht[at]maastrichtuniversity[dot]nl
Visiting address
Duboisdomein 30
6229 GT Maastricht (The Netherlands)
Postal address
Maastricht University / HSR
P.O. Box 616
6200 MD Maastricht (The Netherlands)