RT @WestraDaan: A paper from our @ZonMw #COVID19 project just published @MCRRSage with the awesome @ReGifford @Bram_fleuren @AWDuurzameZorg…
Academische Werkplaats Duurzame Zorg Limburg
Een toekomstbestendig zorgstelsel. Dat is de inzet van de Academische Werkplaats Duurzame Zorg Limburg. Het doel is verbeterde gezondheid van burgers, een betere kwaliteit van zorg en het terugdringen van de kostenstijging in de zorg.

Volg ons op de linkedin groep AWDZ
Samen werken aan betaalbare, kwalitatief hoogstaande en toegankelijke zorg
Duurzame Zorg
De Academische Werkplaats Duurzame Zorg (AWDZ) is sinds 2013 één van de vijf academische werkplaatsen van Maastricht University. Deze werkplaats verbindt beleid en praktijk met onderzoek en onderwijs.
De onderzoeksprojecten richten zich met name op integratie van zorg. Integratie gaat over relaties tussen systemen, domeinen, organisaties en/of professionals om de zorg te optimaliseren. Het bepalen van de benodigde mate van integratie in deze relaties is maatwerk, afhankelijk van o.a. behoeften, noodzaak en mogelijkheden.
Doelstelling
De AWDZ erkent de uitdagingen die spelen in de zorg. Daarom is de doelstelling van de AWDZ:
het realiseren van betaalbare, kwalitatief hoogstaande en toegankelijke zorg.
Hierin ondersteunen we partners in het veld (denk aan zorgorganisaties, verzekeraars) om zo de juiste zorg op de juiste plek aan te bieden.
Werkwijze
De AWDZ gaat uit van de vragen en behoeften van zorgverleners, patiënten en andere stakeholders.
De AWDZ werkt nauw samen binnen een netwerk van patiënten, burgers, gezondheidsorganisaties, verzekeraars, overheden en andere kennisinstituten.
De AWDZ voert met name actiegericht onderzoek uit. Dit houdt in dat de academische werkplaats nauw samenwerkt met de partners om op basis van onderzoek aan praktische oplossingen en verbeteringen te werken.
AWDZ highlights

Nieuw: Praktijkhandreiking: werken met Positieve Gezondheid: Lessen uit Limburg
Positieve Gezondheid leeft in Nederland. De afgelopen jaren experimenteren organisaties volop met deze nieuwe, brede kijk op gezondheid. Limburg loopt hierbij voorop.
Maar hoe werken Limburgse organisaties en professionals met Positieve Gezondheid ? En wat valt er te leren van de ervaringen van betrokkenen? Hierover is weinig gepubliceerd.
In 2019-2021 onderzochten wij dus deze vragen, in opdracht van onderzoeksfinancier ZonMw. Onze ‘Praktijkhandreiking Werken met Positieve Gezondheid: Lessen uit Limburg’ bundelt de bevindingen van dit onderzoek. Zo kunnen organisaties die het nieuwe concept (willen) omarmen hun voordeel doen met de lessen uit Limburg.

Twee prijzen voor Covid-19 onderzoek
Rachel Gifford, Daan Westra, Frank van de Baan en Dirk Ruwaard hebben zowel de ‘Best International Paper Award’ als de ‘Best Theory to Practice Award’ gewonnen van de Healthcare Management divisie van Academy of Management. De prijzen werden op 30 juli uitgereikt tijdens de 81ste (online) editie van het meest vooraanstaande management congres ter wereld.
Het team won de prijzen met hun paper ‘To Uncertainty and Beyond: Cataloguing Hospitals’ Adaptations during the COVID-19 pandemic’. In het paper, dat ze samen met collega’s Bram Fleuren, Lieze Poesen en Fred Zijlstra van de Faculty of Psychology and Neurosciences hebben geschreven, brengen Rachel, Daan, Frank en Dirk de aanpassingen in kaart die ziekenhuizen gedurende de pandemie hebben gemaakt (het volledige overzicht van die aanpassingen is hier online terug te vinden) en de organisatorische capaciteiten die ziekenhuizen daarvoor nodig hebben. Het team schreef het paper in het kader van hun onderzoek binnen het ZonMw Covid-19 programma, waarvoor ze vorig jaar bijna 500 duizend euro subsidie ontvingen. In het project onderzoekt het team de invloed van aanpassingen naar aanleiding van de Covid-19 pandemie op de inzetbaarheid van zorgpersoneel.
Aanpakken eenzaamheid drukt ook zorgkosten
Maastrichtse onderzoekers pleiten voor een urgente aanpak van eenzaamheid in de samenleving. Los van de geestelijke nood, maken mensen die lijden aan ernstige of zeer ernstige eenzaamheid tot een jaar later nog 40 tot 50 procent hogere zorgkosten dan mensen die zich niet eenzaam voelen.
Publicaties, proefschriften en rapporten
Contact

Voorzitter
Prof. dr. Dirk Ruwaard
Professor of Public Health and Health Care Innovation
d.ruwaard[at]maastrichtuniversity[dot]nl
+31 43 388 1696
duurzamezorgmaastricht[at]maastrichtuniversity[dot]nl
Twitter
LinkedIn
Visiting address
Duboisdomein 30
6229 GT Maastricht (The Netherlands)
Postal address
Maastricht University / HSR
P.O. Box 616
6200 MD Maastricht (The Netherlands)