Academische Werkplaats Duurzame Zorg Limburg
Een toekomstbestendig zorgstelsel. Dat is de inzet van de Academische Werkplaats Duurzame Zorg Limburg. Het doel is verbeterde gezondheid van burgers, een betere kwaliteit van zorg en het terugdringen van de kostenstijging in de zorg. De AWDZ bestaat uit vier inhoudelijke zwaartepunten:
(1) healthcare management
(2) healthcare innovations and digitalization
(3) population health management
(4) health systems governance
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Hier kunt u uw email adres invullen >
Samen werken aan betaalbare, kwalitatief hoogstaande en toegankelijke zorg
Duurzame Zorg
De Academische Werkplaats Duurzame Zorg (AWDZ) is sinds 2013 één van de vijf academische werkplaatsen van Maastricht University. Deze werkplaats verbindt beleid en praktijk met onderzoek en onderwijs.
De onderzoeksprojecten richten zich met name op integratie van zorg. Integratie gaat over relaties tussen systemen, domeinen, organisaties en/of professionals om de zorg te optimaliseren. Het bepalen van de benodigde mate van integratie in deze relaties is maatwerk, afhankelijk van o.a. behoeften, noodzaak en mogelijkheden.
Doelstelling
De AWDZ erkent de uitdagingen die spelen in de zorg. Daarom is de doelstelling van de AWDZ:
het realiseren van betaalbare, kwalitatief hoogstaande en toegankelijke zorg.
Hierin ondersteunen we partners in het veld (denk aan zorgorganisaties, verzekeraars) om zo de juiste zorg op de juiste plek aan te bieden.
Werkwijze
De AWDZ gaat uit van de vragen en behoeften van zorgverleners, patiënten en andere stakeholders.
De AWDZ werkt nauw samen binnen een netwerk van patiënten, burgers, gezondheidsorganisaties, verzekeraars, overheden en andere kennisinstituten.
De AWDZ voert met name actiegericht onderzoek uit. Dit houdt in dat de academische werkplaats nauw samenwerkt met de partners om op basis van onderzoek aan praktische oplossingen en verbeteringen te werken.
AWDZ highlights
AWDZ helpt NZa bij landelijke impactanalyse van concentratie kinderhartchirurgie
Afgelopen 6 december publiceerde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een analyse over de impact van de concentratie van interventies voor patiënten met aangeboren hartaandoeningen (AHA) in Nederland (in de volksmond ook wel ‘kinderhartchirurgie’ genoemd). Als onderdeel van deze analyse hebben AWDZ’ers Anne van den Bulck en Arianne Elissen een Delphi-studie uitgevoerd onder stakeholders. Het doel van deze studie was om te bepalen welke indicatoren (zoals toegankelijkheid en kwaliteit van zorg) belangrijk zijn bij de beoordeling van de impact van de concentratie op patiënten, zorgprofessionals, organisaties en regio’s.
Wat is de AWDZ eigenlijk? ‘Wat ons onderscheidt, is de verbindingen die we maken tussen de verschillende lijnen van zorg’
De Academische Werkplaats Duurzame Zorg (AWDZ) is sinds 2013 één van de vijf academische werkplaatsen van de Universiteit Maastricht (UM). Een werkplaats waarbij ‘integratie’ van zorg centraal staat, aldus professor Dirk Ruwaard. Professor Ruwaard heeft aan de wieg gestaan van de AWDZ en leidt de werkplaats nog steeds. In een kort interview vertelt hij over het onderzoek wat binnen de AWDZ wordt gedaan, hoe er wordt samengewerkt met praktijk en beleid, én de toekomstplannen van de werkplaats.
Drukbezocht webinar ‘Organiseren om te overleven: lessen uit de Limburgse ziekenhuizen tijdens COVID-19’
Op donderdag 17 november vond het webinar ‘Organiseren om te overleven: lessen uit de Limburgse ziekenhuizen tijdens COVID-19’ plaats. Meer dan 400 geïnteresseerden woonden dit webinar live bij of keken het terug. De onderzoekers van de Universiteit Maastricht deelden de belangrijkste bevindingen van hun onderzoek naar de manier waarop ziekenhuizen zich aan de Covid-pandemie aanpassen en de gevolgen voor de duurzame inzetbaarheid van hun personeel. Het door ZonMw gefinancierde onderzoek werd de afgelopen twee jaar in de vijf Limburgse ziekenhuizen uitgevoerd.