Twee UM-onderzoeken dingen mee naar Klokhuis Wetenschapsprijs 2018

Twee onderzoeksprojecten van de Universiteit Maastricht zijn dit jaar genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Het gaat om een studie naar emoties bij dieren van Pim Martens (ICIS) en een onderzoek naar het gebruik van games om de denkfuncties van kinderen met hersenletsel te helpen verbeteren van Christine Resch (FPN).

Uit 70 inzendingen, afkomstig van universiteiten, hogescholen en umc’s in heel Nederland, zijn 10 onderzoeken genomineerd. Tijdens de Junioropening van wetenschapsfilmfestival InScience in Nijmegen, op woensdag 7 november, wordt de Klokhuis Wetenschapsprijs uitgereikt.

Emoties bij dieren

Pim Martens is als hoogleraar Duurzame Mens-Dier Relaties verbonden aan het instituut voor duurzame ontwikkeling van de UM, ICIS. Hij is genomineerd voor zijn studie naar emoties bij dieren. Laten honden zien wanneer ze zich schamen? Bestaan jaloerse katten?

Er wordt steeds meer wetenschappelijk bewijs gevonden voor het bestaan van emoties in dieren. De meeste huisdiereigenaren waren daar al langer van overtuigd en herkennen vreugde, plezier en verdriet bij hun huisdieren. Vaak veronderstellen ze ook dat huisdieren de emoties van hun baasjes herkennen en hun gedrag daarop afstemmen. Bijvoorbeeld: is het baasje bedroefd, dan komt de poes of hond troosten. Bij mensen sturen emoties het gedrag. Werkt dat ook zo bij dieren? Hebben zij dezelfde emoties als wij? En kunnen wij die herkennen?

Gamen om dingen beter te onthouden

Jaarlijks krijgen 19.000 kinderen in Nederland hersenletsel. Dat kan ontstaan door een harde klap op het hoofd, een hersenontsteking, zuurstoftekort of een tumor. Kinderen met hersenletsel geven vaak aan moeite te hebben met concentreren, dingen onthouden en controleren van gedrag. Daardoor kunnen zij vaak ook minder goed meedoen op school of bij (groeps)activiteiten in hun vrije tijd.

Christine Resch onderzoekt samen met Petra Hurks en Caroline van Heugten (allen FPN) of (serious) gaming een goede manier is om deze klachten te behandelen. Dit is de eerste grootschalige studie naar serious gaming met strategietraining voor kinderen met hersenletsel. De onderzoekers verwachten dat gamen en het geven van tips en trucs over strategieën niet alleen denkfuncties verbetert, maar ook positief bijdraagt aan dagelijks functioneren. Uiteindelijk kan de training mogelijk ook worden ingezet bij anderen doelgroepen, zoals kinderen die moeilijk leren of kinderen met ADHD.

Nominaties

De shortlist met nominaties is samengesteld door Het Klokhuis. De winnaar wordt gekozen door kinderen. Tot 7 november kan er via een stemtool op de website van Het Klokhuis gestemd worden op een van de 10 genomineerde onderzoeken. De genomineerde onderzoeken zijn afkomstig van het Sophia Kinderziekenhuis - Erasmus MC, Wilhelmina Kinderziekenhuis - UMC Utrecht, UMC Utrecht - Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research, Maastricht University (2x), Hogeschool Utrecht - UMCU, Hogeschool Inholland en Design Academy Eindhoven.

Klokhuis Wetenschapsprijs

Het doel van de prijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Er zijn 70 onderzoeken ingezonden, alle afkomstig van verschillende Nederlandse universiteiten, hogescholen en umc’s. De prijs wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Het Klokhuis bekroont met deze wetenschapsprijs interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen op de basisschool. Aan het onderzoeksgebied van het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gewijd.

Klik hier voor een kort overzicht van de genomineerde onderzoeken.

Lees ook

  • Since Hungary took over the rotating presidency of the EU Council on July 1st, its Prime Minister Viktor Orbán has embarked on a widely criticized peace mission for Ukraine, including meetings with leaders of Russia and China. This has led to much speculation about what the next six months of the...

  • “We zijn pioniers van een nieuwe tak van engineeringwetenschappen, niet alleen voor Maastricht, maar voor de wereld.” Zegt Francesco Ferrari over de groep van dertien studenten, waaronder hijzelf, die in juli als eerste het bachelordiploma Circular Engineering kreeg. 

  • Bewegende oranje stippen op een gele achtergrond zijn het eerste teken dat er iets bijzonders gebeurt in de wereldwijd beroemde kalksteengroeve in de Maastrichtse Sint-Pietersberg. Dichterbij zie je dat het om mensen gaat gekleed in oranje hesjes. Het zijn studenten van het Maastricht Science...