19 december 2018
Eerste promovendus AMIBM

Receptenboek voor bioplastic uit suikerbiet

Hoe kook je een suikerbiet zo, dat je er plastic uit krijgt? Die vraag beantwoordt Ola Wróblewska in haar dissertatie, een soort 'receptenboek' voor chemici waarmee ze eind november promoveerde aan de Universiteit van Maastricht, onder wetenschappelijke begeleiding van Katrien Bernaerts in de onderzoeksgroep van professor Stefaan de Wildeman. Wróblewska is hiermee de eerste promovendus bij het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials.

Resultaat

Het onderzoek van Wróblewska leverde polymeren op die voor 60% tot 100% biobased zijn en vergelijkbare eigenschappen hebben als high end fossiele polyamides. Afhankelijk van de samenstelling waren de biopolymeren hoog transparant of semikristallijn en dimensioneel stabiel, ook op hogere temperaturen.

Dat lijkt ideaal voor toepassingen waarbij transparantie nodig is en sprake is van grote temperatuurschommelingen, zoals in waterkokers of lampenkappen. ProjectpartnerAstron zocht naar mogelijkheden om afdekkingen van radiotelescopen te maken die kunnen worden gebruikt in Afrika, waar de temperatuurverschillen overdag en ‘s-nacht tientallen graden kunnen bedragen. ‘Helaas zijn deze polyamides daar niet geschikt voor, omdat ze radiogolven beïnvloeden. Additieven kunnen deze eigenschappen overigens nog bijsturen, maar daarvoor is nader onderzoek nodig bij de applicatiepartners.’

Sinds oktober dit jaar werkt Ola Wróblewska in de Polymer Chemistry Research group (PCR) van professor Filip Du Prez in Gent, die zich onder meer richt op de ontwikkeling van vitrimeren; duurzame kunststoffen die een hoge mechanische en thermische weerstand hebben, chemisch stabiel zijn en eenvoudig opnieuw kunnen woren verwerkt, hersteld of gerecycled.

Door: Pierre Gielen (Agro & Chemistry)