30 november 2018

Hoe het juiste licht bespaart op je stookkosten

Intensiteit en kleur van verlichting hebben invloed op de hoogte van stookkosten. Bovendien draagt het juiste licht bij aan een gezonder binnenklimaat in (kantoor)gebouwen. Dat blijkt uit onderzoek van Marije te Kulve, waarop zij deze week promoveerde aan de Universiteit Maastricht (UM). Zij onderzocht bij in totaal 65 vrouwen het effect van verlichting op de temperatuur van het lichaam en op hun beleving van de omgevingstemperatuur. Uit de studie van Te Kulve blijkt dat de juiste lichtintensiteit de perceptie van temperatuur in hoge mate kleurt. Het betekent dat slimme verlichting in kantoorgebouwen kan leiden tot meer temperatuurvariatie, en daardoor ook tot een gezonder binnenklimaat, zuiniger energieverbruik en dus minder stookkosten.