Winnaars Green Impact bekend!

Op dinsdag 21 mei vond de Green Impact award ceremonie plaats. Tijdens de ceremonie werden de strijdende teams bedankt voor hun onvermoeibare inzet tijdens het afgelopen academische jaar. Bovendien werden de plannen voor Green Impact van volgend jaar bekend gemaakt.

Wat houdt Green Impact in?
Green Impact voorziet medewerkers en studenten van een toolkit waarin duurzame 'acties' kunnen worden afgevinkt. De medewerkers en studenten vormen samen teams die strijden om wie de meeste acties kan volbrengen.
Aan het begin van het afgelopen academisch jaar heeft de taskforce Sustainable UM2030 de acties vorm gegeven. De acties gingen voornamelijk over bewustwording en bedrijfsvoering van de UM (energie besparen, afval scheiden enz.)

Bijzonder veel Green Impact teams hebben zich het afgelopen academische jaar met heel veel enthousiasme ingezet, vooral vergeleken met andere universiteiten die aan Green Impact meedenen. Green Impact is namelijk gestart in 2006 in het Verenigd Koninkrijk en is sinsdien gestart op universiteiten in Nederland, België en Australië.

En de winnaars zijn...
Er waren verschillende 'levels' te behalen in het Green Impact programma. Ieder level heeft zijn eigen winnaars.
En hier zijn ze:

  • Brons level: Team MUOsketeers (Maastricht University Office)
  • Zilver level: Team GanGreen (Facility Services)
  • Goud level: Gedeelde eerste plek!
    • Team Student Services Centre
    • Team ICIS Gang Green (ICIS)
    • Team FASoS Soylent Green (Fasos)

De winnende teams ontvingen een cheque waarmee ze hun favoriete actie verder kunnen gaan uitwerken. Brons kreeg EUR 150, Zilver EUR 250,- en de gouden winnaars kregen EUR 400,-! Tevens kregen alle deelnemers een certificaat en een duurzaam uitwisbaar notitieboekje.

Green Impact award ceremony

De cijfers achter Green Impact 2018/2019 bij UM:
173 personen waren lid van een team
832 acties zijn uitgevoerd
38 studenten assisteerden de teams
13 teams hebben de finish gehaald!

Wat ons is opgevallen is dat als personen samenwerken aan duurzaamheid, ze allemaal een verschillende aanpak hebben en ze het vanuit verschillende perspectieven bekijken. Dat is natuurlijk niet verrassend, want duurzame ontwikkeling is een complex en ook normatief proces. Echter Green Impact heeft een gemeenschappelijk doel: samen werken aan een duurzamere UM!
(lees verder onder de foto)

Hand met blaadje SUM2030

Doe volgend jaar mee!

Het Green Impact programma heeft laten zien dat het mogelijk is om kennis van studenten, ondersteunend personeel en onderzoekers vanuit de hele universiteit te combineren. Deze combinatie was productief maar vooral erg inspirerend. Daarom heeft de taskforce Sustainable UM2030 besloten om Green Impact volgend academisch jaar voort te zetten. Het programma zal verbeterd worden op basis van de feedback die over dit jaar werd gegeven.
Als je volgend jaar wil meedoen aan Green Impact, of wilt meedenken over duurzaamheid op de UM meld je dan aan bij de intranetgroep Sustainable UM2030 (deze is nu alleen open voor medewerkers, maar we werken eraan om deze ook open te stellen voor studenten).

Hopelijk tot volgend jaar!

Lees ook

  • De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen die we allemaal kennen. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad. 

  • Het College van Bestuur en het Management Team van de Universiteit Maastricht hebben ermee ingestemd dat komende nacht een groep ‘observers’ in de FASoS-tuin kan blijven. Dat gebeurt onder dezelfde voorwaarden als afgelopen nacht. Dit besluit komt na opnieuw een dag van vreedzame acties en dialoog...

  • Vreedzame protesten bij FASoS terwijl het College van Bestuur en de faculteit blijven in gesprek met activisten.