Gezond leren eten, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen
Hoe groeien tomaten? Wat is gezonder: groenten stomen of koken? Vragen die het gros van de Nederlanders moeilijk te beantwoorden vindt, terwijl voedselvaardigheden en voedingskennis juist de basis zijn voor goede gezondheid.
Hoewel er verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van overgewicht, speelt een ongezond voedingspatroon een belangrijke rol. Een combinatie van een te lage inname van groente en fruit, het regelmatig consumeren van afhaalmaaltijden, het gebrek aan kookvaardigheden en de toegenomen portiegroottes draagt bij aan de toegenomen mate van overgewicht. Ons gebrek aan tijd en aandacht voor voeding heeft niet alleen invloed op onze eigen gezondheid, maar ook op die van onze kinderen. Niet alleen onder volwassenen nemen overgewicht en obesitas toe, ook onder kinderen is dat het geval.
Maar hoe leer je kinderen nou het beste om gezond te eten? Thuis, op school? Onderzoekster Ilse van Lier, verbonden aan de Leerstoel Jeugd, Voeding & Gezondheid, is op dit moment bezig om de voedselvaardigheden van kinderen te meten en de relaties tussen voedselvaardigheden en dieetkwaliteit van kinderen zichtbaar te maken.
In dit artikel op Voedingnu.nl vertelt zij over de ins en outs van haar onderzoek.

Lees ook
-
Hoe duurzaam en gezond is de nieuwe volledig plantaardige voedingslijn?
Onder de naam ‘Terra’ heeft Albert Heijn een 100 procent plantaardige productenlijn geïntroduceerd, met zo’n tweehonderd verschillende voedingswaren, variërend van dranken tot broodbeleg en vleesvervangers. Hoe duurzaam en gezond zijn die producten?
-
Smaak en mondgevoel beter begrijpen
Smaak en mondgevoel beter begrijpen
-
De mens staat niet bovenaan de evolutie
De mens staat niet bovenaan de evolutie, aldus Jose Joordens