Een terugblik op de opening van ETpathfinder
Op 8 november opende Ingrid van Engelshoven - demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap - ETpathfinder tijdens een feestelijke ceremonie in Maastricht. We nemen je met dit beeldverslag mee langs de hoogtepunten van de dag.
ETpathfinder is een hypermodern natuurkundelaboratorium, dat gaat dienen als proeftuin voor de ontwikkeling van technologie voor toekomstige zwaartekrachtsgolfdetectoren. De komst van ETpathfinder versterkt bovendien de positie van de grensregio als kandidaat-locatie voor de nieuwe Europese zwaartekrachtsgolfdetector, de Einstein Telescope. Lees hier meer.
Met een druk op de knop opende demissionair minister Van Engelshoven ETpathfinder officieel. Ze deed dit vanuit de zogenaamde cleanroom waar ETpathfinder momenteel wordt gebouwd.
Zoals de naam al suggereert, moet een cleanroom heel schoon blijven. Stofdeeltjes en andere viezigheid hebben een negatief effect op de high-tech opstellingen in de ruimte. Om die reden kan de cleanroom alleen betreden worden in een speciaal pak en na het nemen van een 'luchtdouche'.
Voorafgaand aan de openingshandeling verwelkomde Dr. Gideon Koekoek de gasten in het onlangs gerenoveerde gebouw op Duboisdomein 30.
Vice-voorzitter Dr. Nick Bos richtte het woord aan de gasten namens het UM College van Bestuur...
...waarna ETpathfinders projectleider, Prof. Stefan Hild, zijn enthousiasme deelde over zwaartekrachtsgolven en de wetenschappelijke kansen die ETpathfinder biedt.
Een paneldiscussie met hoofdrolspelers uit de internationale natuurkundegemeenschap onderstreepte het belang van samenwerking over landsgrenzen.
De drie panelgasten, van links naar rechts naast moderator Dr. Gideon Koekoek: Prof. Stan Bentvelsen, hoofd van het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef, Prof. Antonio Zoccoli, hoofd van het Italiaanse National Institute for Nuclear Physics INFN, en Prof. Nick van Remortel van de Universiteit Antwerpen.
Terwijl de cleanroom werd omgetoverd tot een virtuele tour van de uiteindelijke ETpathfinder...
...onderstreepte Stephan Satijn (Lid College van Gedeputeerde Staten, Provincie Limburg) de regionale impact van ETpathfinder en, mogelijk, de Einstein Telescope.
Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven besprak vervolgens het Nederlandse perspectief op ETpathfinder en de Einstein Telescope. Haar speech is hier te lezen.
Van Engelshoven, Professor Hild en een kleine groep gasten kleedden zich vervolgens om voor de openingshandeling in de cleanroom...
...terwijl andere gasten een pop-up-tentoonstelling over technologie in de ETpathfinder bekeken, en een bezoek brachten aan de viewing gallery die uitkijkt over de cleanroom.
De cleanroom gaf dankzij een levensgrote projectie van een 3D-render een indruk van de uiteindelijke ETpathfinder (met dank aan Marco Kraan, Nikhef).
We kijken kortom terug op een prachtige opening van ETpathfinder. We kijken bovendien vooruit naar een mooie toekomst: om met de afsluitende woorden van Professor Hild te spreken, let's make ETpathfinder and the Einstein Telescope a success story!
Fotografie: Philip Driessen
ETpathfinder is mede mogelijk gemaakt door Interreg Vlaanderen-Nederland, gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.
Lees ook
-
Kim Ragaert, hoogleraar Circular Plastics aan de Universiteit Maastricht, hoort bij de drie finalisten van de Prins Friso Ingenieursprijs 2024. Hetzelfde geldt voor het Maastrichtse SublimeStone studententeam. Hierdoor maken ze grote kans op het binnenhalen van de titel ingenieur of studententeam...
-
Onderzoek naar de hersenen is zo complex als de hersenen zelf, het onderzoek vergt daarom een uitgebreide infrastructuur die wetenschappers helpt de werking van de hersenen te ontrafelen. Het Europese EBRAINS bouwt aan deze infrastructuur en kreeg daarvoor in januari €38 miljoen subsidie van de...
-
Prof. dr. ir. Gerard van Rooij geeft op 2 juni zijn oratie, met de titel “Uit het evenwicht”. Met deze lezing aanvaart hij zijn hoogleraarschap Plasmachemie aan de Faculty of Science and Engineering van de Universiteit Maastricht.