De ITEM Grenseffectenrapportage: Basis voor Actie

Wat zijn de effecten van nieuwe wetgeving op grensregio's? En hoe worden grensregio's beïnvloed door bestaande wetgeving?

ITEM onderzoekt deze vragen in haar jaarlijkse Grenseffectenrapportage. De werkzaamheden voor de Grenseffectenrapportage van dit jaar zijn volop aan de gang. Klik hier om de voorlopige dossierselectie voor 2017 te zien.

In 2016 heeft ITEM haar eerste Grenseffectenrapportage gepubliceerd. Het onderzoek telde 10 dossiers, 19 onderzoekers en heeft geresulteerd in meer dan 300 pagina’s waardevol onderzoek voor grensregio’s. In de Grenseffectenrapportage 2016 kwamen onderwerpen aan bod uiteenlopend van belastingen tot tolheffingen. Daarbij werden de grenseffecten van bestaande en aankomende wetgeving in kaart gebracht. Hier bleef het echter niet bij. De ITEM Grenseffectenrapportage 2016 vormt de basis voor nadere actie en onderzoek gericht op het verbeteren van de grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit.

In opvolging van de Grenseffectenrapportage 2016 vinden op het moment verschillende acties plaats. Zo worden in het kader van Dossier 4 Sociale zekerheid follow-up acties ondernomen. ITEM heeft in samenwerking met het Holland Expat Center South, Grensinfopunt Maastricht en City Deal Eurolab voor de tweede keer het Werkgeverssymposium georganiseerd. De ITEM informatiesessie richtte zich op het grensoverschrijdend ziekmelden Nederland/Duitsland. Daarnaast zal in navolging van het Dossier Sociale zekerheid in 2017 een expert workshop georganiseerd worden die draait om het Commissievoorstel tot wijziging van Verordeningen 883/2004 en 987/2009. Nadere informatie zal te zijner tijd op de ITEM website gepubliceerd worden. 

De dossieronderwerpen van de ITEM Grenseffectenrapportage 2016 blijven actueel. In Dossier 8 werd bijvoorbeeld de rol van het UWV bij grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling onderzocht. Dit thema leidt ook elders tot actie. Zo identificeerde het Actieteam GEA in zijn rapport acht acties ter verbetering van de grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling waar men in 2017 mee aan de slag kan.

De ITEM Grenseffectenrapportage 2016 vormt ook de basis zijn voor nader onderzoek. Zo bleek uit Dossier 2 Erkenning van beroepskwalificaties dat er in de bestaande Europese wetgeving geen aparte voorzieningen zijn voor de unieke situatie van grensarbeiders. ITEM is in dat kader gestart met een haalbaarheidsstudie naar een grensregionale beroepenkaart. Het doel van deze studie is om een instrument te ontwerpen waarmee erkenningsprocedures in grensregio’s zo snel en efficiënt mogelijk kunnen verlopen.

Tot slot vroegen enkele dossieronderwerpen om verdere behandeling. Dit jaar zullen onder andere het Dossier Belastingverdrag Nederland/Duitsland en het Dossier Sociale zekerheid opnieuw behandeld worden in de ITEM Grenseffectenrapportage 2017.

Lees ook

Meer nieuws