Anna Schueth en Ilja Arts winnen Amrapali Zaveri Award

In november 2020 ontving Anna Schueth, postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Cognitieve Neurowetenschappen (FPN) een NWO AES VENI subsidie om haar baanbrekende, light-sheet-microscoop-prototype verder te ontwikkelen en toe te passen. Op 9 maart ontving zij de Amrapali Zaveri Award for Early Career Data Scientists. De prijs is een initiatief van het UM Institute of Data Science om hun collega Dr. Amrapali Zaveri, die in 2020 op zeer jonge leeftijd overleed, te eren en te gedenken. Anna en Amrapali waren bevriend en werkten samen aan verschillende projecten.

Anna Schueth: "Mijn werk is een voorbeeld voor andere (jonge) wetenschappers, omdat ik laat zien dat het een geweldige ervaring is om in teams te werken met leden uit verschillende disciplines en met een grote verscheidenheid aan expertise. Amrapali en ik werkten eerst in verschillende disciplines, maar toen deze twee disciplines van data science en hersenwetenschap/microscopie samensmolten, gebeurden er echt geweldige dingen. We waren van plan om samen aan mijn VENI-project te werken, dat zich op het snijvlak bevindt van datawetenschap, hersenwetenschap en microscopie. Nu werk ik verder aan onze ideeën met andere internationale datawetenschappers aan de UM en daarbuiten, en dit werk zal grote impact hebben, zowel aan de UM als wereldwijd. We wilden een interdisciplinaire cultuur aan de UM bevorderen, bruggen bouwen tussen verschillende instituten en faculteiten en gegevens FAIR en openlijk delen. Ik zal blijven werken aan ons gemeenschappelijke doel."

Plannen

Schueths VENI-onderzoeksproject bevindt zich op het snijvlak van microscopie, hersenwetenschap en datawetenschap. Haar doel is om nieuwe 3D-microscopiegegevens te produceren met behulp van monsters van menselijke hersenpatiënten, die voor het eerst nieuwe inzichten zullen geven in neurodegeneratieve ziekten. Bovendien werkt ze samen met de afdeling Pathologie van het MUMC+ op het gebied van prostaatkanker. Haar plannen met de award zijn echter breder: "Met het prijzengeld wil ik samen met Pint of Science Nederland (PoS) een educatieve en interdisciplinaire evenementenreeks starten, die 'Data Science meets Brain Science & Microscopy' gaat heten, voor onderzoekers, de gemeenschap en middelbare scholieren. De evenementenreeks zal uit verschillende edities bestaan en zich richten op een breed gezelschap, zoals lokale onderzoekers in data science, microscopie en hersenwetenschap om vruchtbare en interdisciplinaire samenwerkingen aan de UM te bevorderen. In het bijzonder is de 'lokale editie' een manier om Amrapali te eren en te herinneren, omdat het kenmerkend is voor onze samenwerking en het werk dat we samen hebben gedaan op het snijvlak van data science, hersenwetenschap & microscopie. Toen ik haar in 2017 ontmoette, wakkerde ze mijn interesse aan om meer te leren over data science en die wetenschap beter toe te passen op mijn project en meer interdisciplinair werk te doen."

Evenementen

De evenementenreeks verwelkomt internationale onderzoekers uit de dwarsdoorsnede van data science, microscopie en hersenwetenschap wereldwijd om nieuwe internationale verbindingen tussen UM-onderzoekers te bevorderen en out-of-the-box expertkennis te verbreden. Schueth zal ook tieneredities organiseren in samenwerking met lokale scholen. Schueth: "Ik wil met klassen praten over data science, microscopie en hersenwetenschap en hen inzicht geven in het leven van een wetenschapper, inclusief virtuele laboratoriumrondleidingen en interactieve sessies. Dit zal de belangstelling voor wetenschap al op jonge leeftijd aanwakkeren. Vooral meisjes zullen geïnteresseerd zijn in gesprekken met vrouwelijke wetenschappers als rolmodel. De hele reeks evenementen is gericht op vrouwen en mannen, en op mensen met alle culturele en sociale achtergronden.

Na elk evenement worden de video's geüpload naar het PoS YouTube-kanaal en kunnen ze worden gedeeld met andere scholen en klassen. Bovendien zullen deze video's worden gedeeld met de online mentorprogramma's voor STEM-onderwijs 'Cybermentor' en 'MintorMe'.

annaschueth.com

Maar Anna Schueth is meer dan alleen de briljante onderzoeker. In februari 2021 zette ze een website en blog op waar mensen blogberichten kunnen schrijven over ervaringen, angsten, verlies en gevoelens die ze moeilijk met anderen kunnen delen. Schueth wilde het stigma rond geestelijke gezondheidskwesties verlichten, waaronder zelfmoordgedachten of zelfmoordpogingen van familieleden, zwangerschap, abortus, miskramen, omgaan met verlies en rouw, maar ook handicaps en chronische ziekte: "In 2020 en 2021 ontmoette ik op het werk veel mensen die naar me toe kwamen om te praten over hun persoonlijke worstelingen en het stigma waar ze dagelijks mee te maken hadden. Dus besloot ik dapper te zijn en mijn eigen ervaringen openbaar te maken om mijn collega's en vrienden te laten zien dat ze er niet alleen voor staan". Ze beschreef dat haar moeder worstelde met een bipolaire stoornis, waaronder verschillende zelfmoordpogingen, die Anna veel trauma's bezorgden toen ze opgroeide. Verder vertelt Schueth over het verlies van zowel haar vader tijdens haar PhD als haar baby na 11 weken zwangerschap tijdens haar postdoc. Schueth, een eerste-generatie student, moest meerdere banen hebben omdat haar ouders haar financieel niet konden onderhouden: "Ik voel mee en ik begrijp het, want ik heb zelf ook veel meegemaakt." Ze nodigt mensen uit om ook hun verhaal te delen. "Ik sta versteld van het vertrouwen en de overweldigende feedback," zegt Schueth. Mensen van over de hele wereld nemen contact met me op en willen me ofwel bedanken voor mijn 'inspirerende', 'unieke', 'dappere' en 'mooie' werk of ze sturen me hun eigen verhalen. "Het maakt me ongelooflijk gelukkig om anderen te helpen en te zien dat ze na jaren van verbergen eindelijk de moed hebben om zich uit te spreken."

"Neem gerust contact op (anna.schueth@maastrichtuniversity.nl) als je ook je verhaal wilt delen. Iedereen is welkom op mijn blog annaschueth.com en ik ben heel dankbaar voor ieders vertrouwen."

Amrapali Zaveri Data Science Award voor prof. dr. Ilja Arts

Prof. dr. Ilja Arts van MaCSBio (FPN en FSE) ontving de Amrapali Zaveri Data Science Award voor haar voorstel om een MaCSBio Science Day te organiseren over 'Gender in Systems Biology' en om de website van het instituut te verrijken met interviews met de onderzoekers van dit instituut. Professor Arts is de oprichtend wetenschappelijk directeur van MaCSBio.

De jury omschrijft haar besluit als volgt:
"De commissie heeft besloten de prijs toe te kennen aan Ilja Arts, die op lokaal en nationaal niveau belangrijke bijdragen heeft geleverd en een duidelijke rol speelt in maatschappelijke betrokkenheid en leiderschap. Ze bekleedt hoge posities in beleids- en financieringsorganisaties die haar in staat stellen invloed uit te oefenen op financieringsstrategieën, diversiteit te bevorderen en ondervertegenwoordigde groepen te ondersteunen.
De commissie werd geïnspireerd door haar plan om een conferentie te organiseren met als thema 'Gender in Systems Biology', waarbij ze sprekers uit ondervertegenwoordigde groepen wil uitnodigen maar ook aandacht wil besteden aan gender-bias in onderzoeksgegevens en de ontwikkeling van computationele modellen. Daarnaast wil ze korte interviews ontwikkelen om diverse onderzoekers te stimuleren hun werk te laten zien, zodat ze anderen kunnen inspireren en als rolmodel kunnen fungeren."

Tekst: Margot Krijnen

Lees ook