Michiel Bron (M.)

Uitgebreid profiel is alleen beschikbaar in Engels.

Michiel Bron is een promovendus in de recente geschiedenis van de wetenschap en technologie, waarbij hij focust op de ontwikkeling van kernenergie sinds de Tweede Wereldoorlog. Hij bestudeert de invloed van oliemaatschappijen op de ontwikkeling van kernenergie in het tijdperk van schaarstedebatten, waarbij hij zich voornamelijk richt op de jaren zeventig.

 

Voor 2020-2024 maakt Michiel deel uit van het onderzoeksproject "Managing Scarcity and Sustainability: The Oil Industry, Environmentalism, and Alternative Energy in the Age of Scarcity" (NWO beurs VI.C.191.067). Andere teamleden zijn prof.dr. Cyrus Mody (hoofdonderzoeker), Odinn Melsted (postdoc), en Jelena Stankovic (promovendus, olie- en zonne-energieproject).

 

Gedurende de periode september-oktober 2022 was Michiel Robert H.G. Helleman Memorial Graduate Research Fellow bij het American Institute of Physics, waarbij hij onderzoek doet naar de spillovers tussen de vroege Amerikaanse geo- en kernwetenschappen en de oliesector. 

 

In 2021 kreeg Michiel een onderzoeksbeurs van het Comité d'Histoire de l'Électricité et de l'Énergie (EDF) voor zijn onderzoek naar spelers in de oliewereld en hun betrokkenheid bij de ontwikkeling van kernenergie.

 

Michiel behaalde in 2018 een BA in Geschiedenis en Filosofie, beide aan de Universiteit Utrecht, en een MSc in History and Philosophy of Science aan dezelfde universiteit in 2020.