Klaartje Peters (K.)

Expertises

Klaartje Peters (1969) is bijzonder hoogleraar Lokaal en regionaal bestuur voor 1 dag per week. Zij  werkt daarnaast als zelfstandig onderzoeker en publicist, en verzorgt regelmatig trainingen en opleidingen voor ambtenaren, bestuurders en politici.

Haar voornaamste aandachtsgebieden zijn lokaal en regionaal bestuur, interbestuurlijke verhoudingen en politiek-bestuurlijke besluitvorming.

Haar recente onderzoek richt zich op het thema controle en verantwoording in het lokaal bestuur en het functioneren van gemeenteraden. Ook regionale samenwerking is een belangrijk onderzoeksonderwerp. 

In 2015 verscheen van haar hand Een doodgewoon kabinet. Acht jaar Paars 1994-2002, een biografie van de twee kabinetten-Kok in Nederland.  

In 2007 publiceerde ze een veelbesproken en invloedrijk boek over het provinciebestuur in Nederland, getiteld Het opgeblazen bestuur. 

Loopbaan

Klaartje Peters studeerde bestuurskunde aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 1999 aan de Vrije Universiteit op Verdeelde macht, een proefschrift over machts- en invloedsverhoudingen in het Nederlandse openbaar bestuur. Voor dat proefschrift ontving ze in 2000 de jaarprijs van de Nederlandse Kring voor Wetenschap der Politiek (NKWP).

In de jaren daarna werkte ze enkele jaren in de landelijke politiek (als ambtelijk secretaris bij de D66-fractie in de Tweede Kamer), bij een beleidsonderzoeks- en adviesbureau in Den Haag, en als hoofd onderzoek bij het Kenniscentrum Grote Steden (tegenwoordig Platform31), waar ze verantwoordelijk was voor het opzetten van een grootschalig onderzoeksprogramma naar stedelijke problematiek.