14 mrt
19:00 - 22:00
We brengen de universiteit naar onze alumni

UM Star Lectures 2024

[Event in English]

De UM Star Lectures zijn terug! 

Van klimaatverandering tot marketing en van gezondheid tot AI: de meest uiteenlopende en actuele onderwerpen passeren de revue tijdens deze achtste editie. Jouw alma mater zit namelijk boordevol kennis en innovatieve ideeën, die we graag met je delen. Want ook als je niet meer in de buurt van de UM bent, hopen we met je in contact te blijven. Daarom brengen we op donderdagavond 14 maart 2024 de universiteit naar jou toe!

Samen met UM-professoren, onze stars, reizen we naar 12 steden in 5 Europese landen waar gelijktijdig lezingen plaatsvinden, gevolg door een netwerkborrel. Laat je inspireren, ontmoet andere alumni en breid je netwerk uit. 

Registratie

Klik hier of op de groene button (rechts) om je te registreren voor een van de Star Lectures.

Voor de aanmelding voor de online lecture in Maastricht moet je je aanmelden via de reguliere aanmelder. Degenen die zich hebben aangemeld voor de online lecture ontvangen een dag van te voren een e-mail met de Zoom link.

Meer informatie

  • Wie: UM Alumni*
  • Wanneer: Donderdag 14 maart 2024
  • Tijd: 19.00 - circa 22.00
  • Ticketprijs: €5,-**. Tickets zijn binnenkort verkrijgbaar. De capaciteit is beperkt, dus wacht niet te lang!
  • Steden: Amsterdam - Berlijn - Brussel - Den Haag - Düsseldorf - Eindhoven - Frankfurt - Keulen - Londen - Maastricht - München - Zürich
  • Taal: Engels


* NB: alleen UM alumni kunnen zich aanmelden voor het event. Je mag een introducé meenemen: vergeet niet om deze persoon ook te registreren. 

** De ticketprijs is €5,-: de opbrengst gaat geheel naar het goede doel, namelijk het nieuwe Gelijke Kansen Programma van het Universiteitsfonds Limburg. Het programma maakt maatschappelijke beurzen voor kansarme jongeren uit de regio mogelijk en ondersteunt gelijkheidsprojecten binnen de UM. 

Tijdens de UM Star Lecture kan er een fotograaf en/of videograaf aanwezig zijn. Als je deelneemt aan dit event, geef je toestemming om foto’s en video’s in te zetten voor communicatieve doeleinden (website, sociale media, nieuwsbrief etc). Indien je hier niet mee akkoord gaat of vragen hebt, e-mail ons dan.

Tijdsschema 

19:00 – 19:30    Inloop en registratie
19:30 – 20:30    UM Star Lecture
20:30 – 22:00    Netwerkborrel

Programma

Amsterdam
Prof. Dr. Mark Levels | SBE

Prof. dr. Carla Haelermans | SBE

Berlijn

Computer says no! Over AI en Ongelijkheid in het Onderwijs

AI in het onderwijs leidt veelal tot de verwachting dat daarmee alles beter zal worden. Maar is dat wel zo? Deze lezing gaat over of AI zou moeten worden ingezet in het onderwijs om leerlingen optimaal te helpen zich verder te ontwikkelen, om leerkrachten te ontlasten, en om ongelijkheid tegen te gaan. Hoe zorg je voor effectief gebruik van AI, hoe motiveer je leerlingen én leerkrachten om hier rationele keuzes in te maken, en: wat is nodig om de algoritmen te optimaliseren, om ze beter aan te laten sluiten bij de praktijk, maar ook om de bias eruit te halen?

Biografie
Prof. dr. Carla Haelermans (1983) is onderwijseconoom. Ze is hoogleraar in de economie bij het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht en de trekker van het wetenschappelijke focusgebied pedagogiek en didactiek bij het Nationaal OnderwijsLab AI (NOLAI) aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In haar onderzoek focust ze op het beter begrijpen van de factoren die bijdragen aan leerlingprestaties, met een specifieke focus op technologische innovaties, AI en ongelijkheid in het onderwijs. Ze publiceert multidisciplinair in (top) tijdschriften in de economie, sociologie, onderwijskunde en (onderwijs)psychologie, en wordt (inter)nationaal erkend voor haar wetenschappelijke excellentie en maatschappelijke impact. 

Locatie 

Betahaus Berlin 
Rudi-Dutschke-Str 23
Berlin 10969
Deutschland

Betahaus
Carla Haelermans

Prof. Dr. Thomas Conzelmann | FASoS

Brussel

Zachte instrumenten, moeilijke problemen? Aanpak van rechtsstatelijke tekortkomingen in de EU

De rechtsstaat - een orde waarin individuen en bestuurders onderworpen zijn aan de wet en waarin rechtszekerheid, effectieve rechtsbescherming en scheiding van de machten bestaan - wordt bedreigd. Hongarije en Polen worden tot 2023 beschouwd als landen met een rechtsstaattekort in de EU, maar ook elders zijn er problemen. Hoe reageert de EU op deze lastige problemen? De lezing bespreekt de bestaande EU-instrumenten om de rechtsstaat te waarborgen en beoordeelt hun effectiviteit. Hoe kan de EU haar prestaties verbeteren en hoe kunnen 'zachte' en 'harde' maatregelen worden gecombineerd?

Biografie
Thomas Conzelmann is hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen (FASoS) van de Universiteit Maastricht. Hij is gepromoveerd aan de Universiteit van Mannheim (Duitsland) en heeft posities bekleed aan verschillende Europese universiteiten. Zijn onderzoek richt zich op de instrumenten en strategieën waarmee staten en internationale organisaties invloed en gezag uitoefenen op mondiaal niveau. Prof. Conzelmann heeft gewerkt als consultant voor de Verenigde Naties en heeft expert talks gegeven voor het Europees Comité van Regio's, de OESO en verschillende VN-organen.

Locatie 

Blue Point
Blvd Auguste Reyers 80 | A. Reyers Ln 80
1030 Brussel

Blue Point
Thomas Conzelmann

Prof. Dr. Angelique de Rijk | FHML

Den Haag

Burn-out voorkomen? Neem een trampoline!

Eén op de vijf werknemers in Nederland heeft ernstige burn-outklachten. Eén op de drie ervaart vaak te veel werk te hebben. In andere landen liggen de cijfers nog hoger. Wat is burn-out? Hoe kun je voorkomen dat je burn-out raakt? In deze lezing wordt de belangrijkste informatie op een rijtje gezet aan de hand van het volgende voorbeeld: springen op een trampoline. We willen allemaal graag terug kunnen veren in geval van stress, veerkrachtig zijn. Het doel van deze Star Lecture is om te weten: hoe kan ik mijn veerkracht en die van mijn collega's behouden en zelfs vergroten?

Biografie
Angelique de Rijk (Rotterdam, 1969) heeft een Master en PhD in Psychologie. Ze omarmt een multidisciplinaire benadering van werk- en gezondheidsthema's en werkt sinds 1999 aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht. In 2017 werd ze hoogleraar Arbeid en Gezondheid bij de afdeling Sociale Geneeskunde. Ze doet onder andere onderzoek naar burn-out in diverse populaties, geeft workshops over het voorkomen van burn-out aan medische studenten en professionals en onderzoekt welke rol managers kunnen spelen in het voorkomen van burn-out.

Locatie 

Dudok Den Haag
Hofweg 1a
2511 AA Den Haag

Dudok Den Haag
Angelique de Rijk

Prof. Dr. Caroline Goukens | SBE

Düsseldorf

De psychologie achter het gedrag van consumenten

De gangbare denkwijze veronderstelt dat onze persoonlijke voorkeuren naadloos overgaan in logische beslissingen en optimaal gedrag. De waarheid is echter dat veel van onze beslissingen worden genomen zonder dat we ons daar bewust van zijn en dat ze gemakkelijk worden beïnvloed door basisemoties, vooroordelen en eigenbelang. In deze lezing onderzoeken we de voordelen van het begrijpen hoe het menselijk brein werkt. Wat zorgt ervoor dat we opletten? Waarom doen we wat we doen? Waarom eten we wat we eten? Wat leidt onze beslissingen? We kijken naar momenten waarop onze beslissingen misschien niet de beste zijn en zoeken uit waarom. Bovendien bekijken we hoe deze inzichten ons niet alleen kunnen helpen bij het verbeteren van ons eigen handelen, maar ook bij het beïnvloeden van het gedrag van anderen.

Biografie
Prof. dr. Caroline Goukens is hoogleraar consumentengedrag. Haar onderzoek richt zich op individuele besluitvorming, consumptiegedrag, zelfcontrole en het effect van contextuele signalen op consumentengedrag. Ze heeft gepubliceerd in vele internationale toptijdschriften. Ze heeft verschillende prijzen ontvangen op internationale conferenties en nationale beurzen voor onderzoek naar consumptie en zelfcontrole. Ze werkt samen met lokale bedrijven aan tools om de gezondheid van consumenten en de duurzaamheid van voedsel te verbeteren.

Locatie 

TechHub.K67
Kasernenstraße 67
40213 Düsseldorf

TechHub.K67
Goukes

Prof. Dr. Remco Havermans | UCV/FPN

Eindhoven

De mythe van chocoholisme en de noodzaak van een voedingstransitie

Velen hechten waarde aan lekker eten. Sommigen beweren zelfs verslaafd te zijn aan eten. Een etenswaar dat met name verslavend zou zijn, is chocolade. Er zijn behoorlijk wat zelfverklaarde chocoladeverslaafden. Maar waar zijn die mensen dan precies aan verslaafd? In deze lezing zal Remco Havermans de idee van chocoholisme (en meer algemeen een voedselverslaving) ontkrachten en ontmantelen. Hij zal daarbij dieper ingaan op de ware drijfveren van onze eetlust en hoe het uitbuiten van deze drijfveren tot de huidige noodzaak van een voedingstransitie heeft geleid. 

Biografie
Prof. dr. Remco Havermans (1974) is psycholoog en bijzonder hoogleraar Jeugd Voeding & gezondheid bij Maastricht University Campus Venlo. Hij is daar ook de oprichter en onderzoeksleider van de ‘Laboratory of Behavioural Gastronomy’ onderzoeksgroep. Zijn onderzoek richt zich hoofdzakelijk op de psychologie van eten, op de vraag waarom eten wij wat wij eten? Op het terrein van voedselkeuze, smaakvoorkeuren en smaak- en aromaperceptie publiceerde hij meer dan 100 wetenschappelijke artikelen en boekhoofdstukken. Zijn werk inspireert voedingseducatie, consumentenmarketing en voedselinnovatie.

Locatie 

The Social Hub Eindhoven
Stationsweg 1
5611 AA Eindhoven

The Social Hub Eindhoven
Remco Havermans

Prof. Dr. Sally Wyatt | FASoS

Frankfurt

Wat zie je als je op zoek gaat naar AI?

Kunstmatige intelligentie is vaak in het nieuws en draagt bij aan het debat over wat wij zien als unieke menselijke kwaliteiten. Dit leidt vaak tot angst over het verlies van banen bijvoorbeeld en tot grote opwinding over onder andere verbeterde efficiëntie en nauwkeurigheid in medische diagnoses. Maar wat is AI eigenlijk en hoe ziet het eruit? Aan de hand van zowel visuele als tekstuele aanwijzingen worden in deze lezing die aspecten van AI onderzocht die voor gebruikers en het bredere publiek vaak onzichtbaar zijn, opzettelijk of per ongeluk. Deze onzichtbare aspecten zijn cruciaal voor het functioneren van AI en dus ook voor het navigeren door de toekomst.

Biografie
Sally Wyatt is hoogleraar digitale culturen bij de Science and Technology Studies groep van de Universiteit Maastricht. Samen met een interdisciplinaire groep collega's lanceerde ze in 2019 een nieuwe bacheloropleiding aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen (FASoS) genaamd Digital Society. Ze heeft een lange geschiedenis in het werken aan sociale kwesties die worden opgeroepen door de ontwikkeling en het gebruik van digitale technologieën. Wyatt werkt momenteel aan projecten over het gebruik van kunstmatige intelligentie bij klinische besluitvorming en over de rol van vooroordelen in media-aanbevelingssystemen.

Locatie 

TechQuartier
Platz d. Einheit 2
60327 Frankfurt am Main
 

TechQuartier
Sally Wyatt

Prof. Dr. Ute Hülsheger | FPN

Keulen

Work sleep repeat? Waarom organisaties hun werknemers moeten helpen om het werk te vergeten

Na een dag werken zijn we meestal moe en voelen we ons van tijd tot tijd gestrest. Hoewel dergelijke ervaringen aan het einde van de werkdag en de werkweek normaal zijn, kunnen ze mogelijk uitgroeien tot chronische niveaus van uitputting, verminderd welzijn en gezondheidsklachten. Regelmatig herstel van het werk is daarom nodig om gezondheidsschade te voorkomen en functioneren op de werkplek op de lange termijn mogelijk te maken. Maar hoe kan zo'n succesvol herstel het beste worden bereikt? Hoe belangrijk is regelmatige slaap en is squashen beter dan breien als herstelactiviteit? En wat is de rol van organisaties bij het bevorderen van herstel na het werk? In haar lezing zal Ute Hülsheger putten uit geavanceerd onderzoek om deze en andere vragen te beantwoorden.

Biografie
Ute Hülsheger is hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie. Met haar onderzoeksgroep onderzoekt ze hoe werknemers en organisaties omgaan met de dagelijkse eisen van het werk en hoe werknemers gezond, gemotiveerd en gezond kunnen blijven gedurende hun hele werkende leven. Dit omvat onderzoek naar de rol van emotionele werkeisen in dienstverlenende banen, hoe werknemers succesvol kunnen herstellen van werkstress op een dagelijkse basis, of de rol van mindfulness op het welzijn, de prestaties en het sociaal functioneren van werknemers. Ute en haar team zijn gepassioneerd door het vertalen van bevindingen naar de praktijk en hebben verschillende instrumenten en interventies ontwikkeld en getest om goed werk te bevorderen.

Locatie 

Startplatz
Im Mediapark 5
50670 Köln

Startplatz
Ute

Prof. Dr. Ir. Andre Dekker | FHML

Londen

Kunstmatige intelligentie voor een betere gezondheid

Zodra de eerste AI-producten op grote schaal beschikbaar zijn, zal kunstmatige intelligentie een grote impact hebben op de dagelijkse gezondheidszorg. In deze lezing wordt eerst de grondgedachte voor AI in de gezondheidszorg gepresenteerd. Vervolgens wordt het belang van data voor AI benadrukt. De toegang tot voldoende data wordt belemmerd door veel ethische en privacygerelateerde bezwaren. Vervolgens worden methoden om AI te ontwikkelen en te valideren, inclusief een aantal trends op dit gebied, gepresenteerd.  Tot slot worden toepassingen van twee belangrijke soorten AI besproken: toepassingen die leiden tot meer efficiëntie en toepassingen die leiden tot een hogere effectiviteit.

Biografie
Prof. Andre Dekker, PhD (1974) is klinisch fysicus en hoogleraar Clinical Data Science aan de Universiteit Maastricht, MUMC+ en Maastro Clinic. Zijn onderzoeksgroep Clinical Data Science (50 medewerkers) richt zich op 1) gefedereerde FAIR-data-infrastructuren, 2) AI voor modellen voor het voorspellen van gezondheidsresultaten en 3) het toepassen van AI om de gezondheid van patiënten en burgers te verbeteren. Prof. Dekker is auteur van meer dan 250 publicaties, begeleidde meer dan 30 promovendi en heeft meerdere prijzen en patenten op het gebied van federatieve data en AI. Hij was gast onderzoeker bij universiteiten en bedrijven in Groot-Brittannië, Australië, Italië, de VS en Canada.

Locatie 

Regents University London
Inner Circle, Regent's Park
London NW1 4NS 
United Kingdom

Regents University London
Andre Dekker

Prof. Dr. Rob Markus | FPN

Maastricht

Stress, genen, het brein en affectief (depressie) gedrag: doet voedsel goed?

Stress is wereldwijd één van de belangrijkste oorzaken van stemmingsstoornissen en staat in verband met ernstige psycho-medische gevolgen en sterfte. Onderzoek brengt het belang van specifieke genen-hersenfactoren aan het licht, die het risico op stress-gerelateerde, affectieve ziekten vergroten. Gezien de hersenfunctie mogelijk wordt beïnvloed door nutriënten, wordt gedacht dat bepaalde voedingsmiddelen van invloed zijn op stress en dus op het risico van stress-gerelateerde, affectieve klachten/stoornissen. Er is een groeiende belangstelling voor de manier waarop bepaalde nutriënten de menselijke prestaties kunnen beïnvloeden. Dit heeft geleid tot de totstandkoming van een breed scala aan natuurlijke producten op de nutraceutische markt, die beloven gezonde mentale processen te stimuleren en/of psychopathologische symptomen te verminderen. De lezing introduceert het onderwerp (psycho-biologische) stress, hoe dit de affectieve hersenen en het gedrag beïnvloedt, deels afhankelijk van onze genen, waarom sommigen geloven dat dit alles door voedsel kan worden beïnvloed, en hoe mythes van feiten kunnen worden gescheiden met betrekking tot claims over voedsel-hersen-gedrag.

Biografie
Rob Markus, PhD is universitair hoofddocent neuropsychologie en psychofarmacologie, met een bijzondere belangstelling voor biochemische processen in de hersenen die verband houden met door stress veroorzaakte psychopathologie (affectieve stoornissen). Na werkzaam te zijn geweest als therapeut in verschillende instellingen (van 1985-1991), voltooide hij zijn studie Experimentele Psychologie (1993), werkte hij in het onderwijs en onderzoek (1993-1994) en promoveerde hij in de Experimenteel-biologische Psychologie (1999) aan de Universiteit Utrecht. Na het vervullen van verschillende functies bij universiteiten en onderzoeksinstituten, specialiseerde hij zich in de relatie tussen stress, kwetsbaarheid van de hersenen (genen) en de ontwikkeling van cognitief-affectieve stoornissen en het testen van (claims over) dieetbehandelings-/beoordelingsmethoden. Naast zijn onderzoek, onderwijs en toezichthoudende/leidinggevende taken, heeft Markus ook een achtergrond in het geven van communicatie- en managementvaardigheidstrainingen.

Let op: Deze lezing is zowel fysiek als online te volgen. Bij de registratie heb je de mogelijkheid om je voorkeur door te geven.

Locatie 

Lumière
Bassin 88
6211 AK Maastricht

Lumière
Rob Markus UMSL24

Prof. Dr. Gijs van Dijck | LAW

München

De Robo Rechter: Realiteit of Fictie?

De lezing onderzoekt de mogelijkheid van het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) als instrument voor rechterlijke besluitvorming. De lezing gaat in op de huidige staat van AI in het juridische veld en onderzoekt de potentiële voor- en nadelen van het gebruik van AI om zaken te beoordelen. Ook wordt stilgestaan bij de ethische en maatschappelijke implicaties van het vertrouwen op robots om rechterlijke beslissingen te nemen. Er zal een evenwichtig perspectief worden geboden op de haalbaarheid en wenselijkheid van het gebruik van AI als rechter.

Biografie
Gijs integreert juridische, empirische en rekenkundige analyses om de beschrijving, toepassing, het begrip en de evaluatie van het recht te verbeteren. Hij heeft gepubliceerd in toptijdschriften, waaronder het Journal of Empirical Legal Studies en het Oxford Journal of Legal Studies. Hij was spreker op verschillende conferenties, onder meer in Oxford, Harvard, Yale, Duke en Cornell. In 2011 was hij gastwetenschapper aan Stanford University. Gijs is hoogleraar privaatrecht, directeur van het Maastricht Law and Tech Lab, hoofdonderzoeker bij Brightlands Institute for Smart Society (BISS) en onderzoeker bij M-EPLI.

Locatie 

Mindspace
Herzogspitalstraße 24
80331 München 

Mindspace
Gijs van Dijk

Prof. Dr. Edward Huizenga

Zürich

De positieve helft van verandering: Strategie en gedrag om korte termijn denken te overwinnen voor succes op lange termijn

'De positieve helft van verandering' is het onderwerp van deze masterclass. Er wordt stilgestaan bij strategie, gedrag, communicatie en motivatie voor verandering. Een fascinerende 70% van de strategische programma's halen hun doelstellingen niet. Dit falen wordt voornamelijk toegeschreven aan weerstand en een gebrek aan navigatie door managers, waardoor de verandering moeilijk is en ondermijnd wordt door angst. Verandering hoeft niet moeilijk te zijn, maar gebruik in plaats daarvan de regel van 4 strategiefundamenten en pak vervolgens gedragsveranderingspatronen effectief aan. Een toekomststrategie terwijl het gedrag van morgen wordt ontwikkeld, zal leiden tot oprechte betrokkenheid bij positieve verandering. Het zal de kans op een succesvolle verandering aanzienlijk vergroten.

Biografie
Edward Huizenga is een van Europa's meest gerenommeerde strategieadviseurs en bijzonder hoogleraar Strategie en Verandering aan de Universiteit Maastricht. Als partner bij het wereldwijd opererende Benthurst & Co adviseert hij klanten als Toyota, Randstad, Allianz en Diversey. Met een achtergrond bij SaraLee, BCG, Philips en expertise in strategie en transformatie is hij auteur van zeven boeken. Huizenga's betrokkenheid strekt zich uit tot sociale impact door initiatieven als Handwashing Angels, gericht op handhygiëne bij kinderen in Kenia, Oeganda en India. Hij geeft kennis door als gastdocent in executive MBA-programma's aan UMIO SBE Maastricht University, Universiteit van Amsterdam, Randstad's TIAS & INSEAD programma's en NTU Singapore.

Locatie 

25hours Zurich West
Pfingstweidstrasse 102
8005 Zürich

25hours Zurich West
Edward Huizenga