16 mrt
19:30 - 22:30

UM Star Lectures 2023

De UM Star Lectures zijn terug! De Universiteit Maastricht zit boordevol kennis en innovatieve ideeën. Je bent misschien niet meer in de buurt, maar geen zorgen: donderdagavond 16 maart 2023 brengen wij de UM naar onze alumni toe. Migratie, plasticsoep, servicerobots, temperatuurtraining, cybersecurity, kinderobesitas, de Robo Rechter: de meest uiteenlopende en actuele onderwerpen passeren de revue tijdens deze zevende editie, die er weer één voor in de boeken belooft te worden. 

Samen met UM-professoren, onze stars, reizen we naar 14 steden in 6 Europese landen waar alle 14 lezingen gelijktijdig plaatsvinden. Elke lezing sluit aan op een belangrijk, actueel onderwerp. Wees erbij om inspiratie op te doen, mede-alumni te ontmoeten en je netwerk uit te breiden.

Meld je hier aan voor een Star Lecture naar keuze. De inschrijving sluit op maandag 13 maart. Wacht niet te lang, want per locatie is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Mocht je vragen hebben, laat het ons weten: alumni@maastrichtuniversity.nl.

Wie: UM Alumni*
Wanneer: Donderdag 16 maart 2023
Tijd: 19.30 - circa 22.30
Tickets: gratis, meld je hier aan
Steden: Amsterdam - Berlijn - Brussel - Den Haag - Düsseldorf - Eindhoven - Frankfurt - Keulen - Londen - Maastricht - München - Parijs - Utrecht - Zürich

* NB: alleen UM alumni kunnen zich aanmelden voor het event. Je mag een introducé meenemen: vergeet niet om deze persoon ook te registreren. 

Tijdens de UM Star Lecture kan er een fotograaf en/of videograaf aanwezig zijn. Als je deelneemt aan dit event, geef je toestemming om foto’s en video’s in te zetten voor communicatieve doeleinden (website, sociale media, nieuwsbrief etc). Indien je hier niet mee akkoord gaat of vragen hebt, e-mail ons dan.

PROGRAMMA

Prof. Dr. Wouter van Marken Lichtenbelt | FPN / FHML
Amsterdam
Prof. Dr. Esther Versluis | FASoS

Berlijn (VOL)

De Star Lecture in Berlijn is reeds vol. Stuur een mailtje naar alumni@maastrichtuniversity.nl voor een plekje op de reservelijst.

Europa in crisis? De EU als crisismanager

De EU wordt steeds opnieuw geconfronteerd met complexe beleidsproblemen en crises. Denk aan de financiële crisis, Brexit, de vluchtelingencrisis, de COVID-19 pandemie en de oorlog in Oekraïne. De EU krijgt veel kritiek, omdat zij niet tijdig en adequaat op situaties reageert. Lidstaten hebben verschillende percepties en stellen dus andere beleidsoplossingen voor. Waarom is het zo moeilijk voor de EU om als crisismanager op te treden? In deze lezing zal Versluis dit complexe probleem ontrafelen en mogelijke oplossingen voor de toekomst aandragen.

Biografie
Prof. dr. Esther Versluis is hoogleraar European Regulatory Governance. Versluis heeft veel gepubliceerd over de implementatie van EU-wetgeving op het niveau van de lidstaten en over de manier waarop risico's in de EU worden gereguleerd. Ze richt zich op belangrijke beleidssectoren zoals chemicaliën, voedsel, financiële markten en ziekten, en onderzoekt hoe risico's op Europees niveau moeten worden gereguleerd. Haar onderzoek is onder meer gepubliceerd in de Journal of Common Market Studies, de Journal of European Public Policy en de European Journal of Risk Regulation.

NB: de lezing wordt in het Engels gegeven

Locatie
Betahaus Berlin
Rudi-Dutschke-Straße 23
10969 Berlijn

Betahaus Berlin
Prof. Dr. Stefan Hild | FSE

Brussel

Einstein Telescoop

NB: de lezing wordt in het Engels gegeven  

Most of our universe is dark, i.e. it does not send out any light or electromagnetic waves of other wavelengths. However, the recent discoveries of gravitational waves from merging black holes and neutron starts have opened up a completely new window into our universe and in particular its dark side. In Europe scientist are preparing the construction of the 2 billion Euro Einstein Telescope, a new generation of gravitational wave observatory, constructed as a equilateral triangle of 10 kilometer length, 250m underground. One of the two site candidates is South Limburg on the doorstep of Maastricht.

Biografie
Stefan Hild is hoogleraar Experimentele Natuurkunde aan de Faculteit bètawetenschappen en Egineering van de Universiteit Maastricht. Hij werkte eerder aan het Max Planck Institute for Gravitational Physics (Albert Einstein Institute), de Universiteit van Birmingham en de Universiteit van Glasgow. Hij is de projectleider van het ETpathfinder-project en heeft veel ideeën en ontwerpen bijgedragen aan de Einstein Telescope. Hild is al 20 jaar actief in zwaartekrachtgolfonderzoek en maakt deel uit van het internationale team dat in 2015 zwaartekrachtgolven van twee botsende zwarte gaten ontdekte.

Locatie
Maastricht University Campus Brussels
Avenue de Tervueren 153
1150 Brussels

Maastricht University Campus Brussels
Prof. Dr. Yvonne van der Meer | FSE

Den Haag

Duurzaam of niet? Meten is weten

Plastic speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Echter zien we steeds meer nadelen voor milieu en gezondheid: denk aan klimaatverandering door het gebruik van fossiele grondstoffen en de toenemende hoeveelheid plastic zwerfafval. Hoe kunnen we ons materiaalgebruik duurzamer maken? Veelbelovende oplossingen blijken vaak minder voordelen te bieden dan gedacht.

Levenscyclusanalyses (LCA's) worden gebruikt om milieuprestaties van producten te meten. Met LCA is aangetoond dat verschillende alternatieven voor wegwerpplastics de milieuproblemen alleen maar verschuiven in plaats van voorkomen. We moeten dus snel op zoek naar duurzamere oplossingen. Een uitdaging hierbij is dat LCA (nog) niet in staat is om alles te meten, dus de methode moet ook verbeterd worden.     

Biografie
Yvonne van der Meer is hoogleraar Sustainability of Chemicals and Materials aan het Aachen Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM). Ze is wetenschappelijk vicedirecteur van AMIBM en lid van het managementteam van SUM2030, het duurzaamheidsprogramma van de UM. Ze is voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging en lid van het wetenschappelijk comité van de Circular Bio-based Europe Joint Undertaking. Van der Meer en haar onderzoeksgroep onderzoeken en ontwikkelen geschikte methoden, indicatoren, instrumenten en nauwkeurige duurzaamheidsbeoordelingen ter ondersteuning van de overgang van een lineaire en op fossiele grondstoffen gebaseerde economie naar een circulaire en biogebaseerde economie. Onderzoeksonderwerpen zijn onder meer levenscyclusanalyse (LCA) en geïntegreerde analyses van de economische, milieu- en sociale effecten van nieuwe waardeketens met hernieuwbare grondstoffen, schonere productieroutes, en verbeterde circulariteit.

NB: de lezing wordt in het Nederlands gegeven

Locatie
Dudok Den Haag
Hofweg 1a
2511 AA Den Haag

Dudok Den Haag
Dr. Rob Markus | FPN

Düsseldorf

Stress, genen, het brein en affectief (depressie) gedrag: wat is de invloed van voedsel?

Stress is wereldwijd één van de belangrijkste oorzaken van stemmingsstoornissen, met ernstige psycho-medische gevolgen en in sommige gevallen zelfs sterfte van dien. Zouden bepaalde nutriënten (voedingsstoffen) van invloed kunnen zijn op stress? Onderzoekers vermoeden van wel. Op de nutraceutische markt zien we een groeiend aanbod aan natuurlijke producten, die beloven gezonde mentale processen te stimuleren en/of psychopathologische symptomen te verminderen. De lezing introduceert het onderwerp (psycho-biologische) stress en duikt dieper in een aantal belangrijke vragen over de relatie tussen ons brein en stress, waarom sommigen geloven dat dit alles door voedsel kan worden beïnvloed, en hoe mythes van feiten kunnen worden onderscheiden met betrekking tot claims over voedsel-hersen-gedrag.

Biografie
Rob Markus, PhD is universitair hoofddocent neuropsychologie en psychofarmacologie, met een bijzondere belangstelling voor biochemische processen in de hersenen die verband houden met door stress veroorzaakte psychopathologie (affectieve stoornissen). Na werkzaam te zijn geweest als therapeut in verschillende instellingen (van 1985-1991), voltooide hij zijn studie Experimentele Psychologie (1993), werkte hij in het onderwijs en onderzoek (1993-1994) en promoveerde hij in de Experimenteel-biologische Psychologie (1999) aan de Universiteit Utrecht. Na het vervullen van verschillende functies bij universiteiten en onderzoeksinstituten, specialiseerde hij zich in de relatie tussen stress, kwetsbaarheid van de hersenen (genen) en de ontwikkeling van cognitief-affectieve stoornissen en het testen van (claims over) dieetbehandelings-/beoordelingsmethoden. Naast zijn onderzoek, onderwijs en toezichthoudende/leidinggevende taken, heeft Markus ook een achtergrond in het geven van communicatie- en managementvaardigheidstrainingen.

NB: de lezing wordt in het Engels gegeven

Locatie
Courtyard by Marriott Düsseldorf Hafen
Speditionstrasse 11
40221 Düsseldorf

Courtyard by Marriott Düsseldorf Hafen
Prof. Dr. Kim Ragaert | FSE

Eindhoven

Recycling van kunststoffen - van macromolecuul tot waardeketen

Hoe kan plastic efficiënter worden gerecycled, kunnen we meer plastic afval omtoveren tot nieuwe producten en tegen welke uitdagingen lopen we aan wanneer we onze duurzame doelen proberen te behalen?
Europa heeft ambitieuze doelen gesteld met betrekking tot de recycling van kunststoffen, maar we zijn er nog lang niet. Waarom is het zo complex en wat houdt ons tegen? Prof. Ragaert neemt ons mee op een reis door de uitdagingen van kunststofrecycling: van de macromoleculaire aard van polymeren en de verschillende recycletrajecten, tot het belang om zowel de waardeketen als het systeem te respecteren. Onderweg belicht ze waar het UM onderzoek helpt om de weg vooruit te banen.

Biografie
Kim Ragaert is hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en bekleedt de domeinleerstoel Circulaire Kunststoffen binnen de vakgroep Circular Chemical Engineering (CCE). Ze leidt een onderzoeksgroep van 20 mensen op Brightlands Chemelot Campus. Ragaert was de 2020 Europese Plastics Recycling Ambassadeur. Ze gelooft sterk in samenwerking in de waardeketen en werkt ook zelf nauw samen met verschillende industriële partners. Onderzoeksthema's zijn o.a. concepten van kwaliteit voor recycling, de macromoleculaire interacties in complexe mengsels, de effecten van contaminaties en degradatie, de balans tussen verschillende recyclingroutes, systeemdenken voor kunststoffen, kostenberekening in recycling en hoe technische kwaliteit te verbinden met LCA (Life Cycle Assessment).

NB: de lezing wordt in het Nederlands gegeven

Locatie 
The Social Hub Eindhoven
Stationsweg 1
5611 AA Eindhoven

The Social Hub Eindhoven
Prof. Dr. Nils Kok | SBE

Frankfurt

People Planet Property - hoe gebouwen onze omgeving, gezondheid en welvaart beïnvloeden 

Vastgoed is nauw verwerven met ons dagelijks leven. Financieel, gezien de maandelijkse huur of hypotheek moet worden betaald, maar ook in vele andere opzichten. Wist je bijvoorbeeld dat we 87% van onze tijd binnenshuis doorbrengen? En dat de kwaliteit van 'the great indoors' een sterke invloed heeft op lichamelijke / geestelijke gezondheid en productiviteit? Vastgoed is ook verantwoordelijk voor 71% van het elektriciteitsverbruik en 39% van de wereldwijde koolstofuitstoot. Het thema staat daarom ook centraal in het debat over het afremmen van de klimaatverandering en het verminderen van de energieafhankelijkheid. In zijn lezing neemt Prof. Kok ons mee in de nieuwste inzichten over hoe gebouwen het milieu, onze gezondheid en welvaart vormgeven. De inzichten zijn voor een ieder waardevol: of je nou werkt in de financiële wereld, de vastgoedsector of in een totaal ander vakgebied: vastgoed raakt bijna elk bedrijf en elk deel van ons leven.

Biografie
Nils Kok is hoogleraar vastgoedfinanciering aan de Universiteit Maastricht. Zijn onderzoeksinteresses variëren van stedelijke economie tot institutionele vastgoedinvesteringen, met een sterke focus op de economie van energie-efficiëntie en duurzaamheid in de vastgoedsector. Naast zijn academische functie is Prof. Kok niet-uitvoerend bestuurslid bij GeoPhy, de toonaangevende leverancier van geautomatiseerde waarderingen voor de vastgoedsector. Eerder was hij oprichter en CEO van GRESB, een wereldwijd ESG-ratingbedrijf voor vastgoed- en infrastructuurbeleggingen. Kok's onderzoek is verschenen in toonaangevende academische tijdschriften zoals de American Economic Review, The Review of Economics and Statistics, The Journal of Public Economics, The RAND Journal of Economics en Real Estate Economics. Je vindt zijn onderzoek in kranten, zoals de Guardian, de Australian Financial Review, Das Handelsblatt, Le Monde en Het Financieele Dagblad, en in sectorpublicaties, zoals Bloomberg, Europe Real Estate en Vastgoedmarkt. 

NB: de lezing wordt in het Engels gegeven

Locatie
Goethe University
Westend Campus in het auditorium (gebouw 13)
Theodor-W.-Adorno-Platz 1,
60323 Frankfurt am Main

Goethe University: Westend Campus
Prof. Dr. Mark Levels | SBE

Keulen

AI:pocalypse Now? Hoe automatisering het werk beïnvloedt, en wat er we eraan kunnen doen

Kunstmatige intelligentie zal onze manier van werken veranderen. We weten echter nog niet hoe deze transformatie zal verlopen, en beleidsmakers tasten in het duister over hoe ze de potentiële economische voordelen kunnen optimaliseren en tegelijkertijd de maatschappelijke risico's kunnen beperken. In zijn lezing presenteert Prof. Dr. Mark Levels de nieuwste wetenschappelijke inzichten over de manier waarop machines ons werk zullen veranderen, identificeert hij de meest plausibele kansen en bedreigingen en bespreekt hij de meest veelbelovende beleidsresponsen. 

Biografie
Prof. dr. Mark Levels (1977) is socioloog. Hij is hoogleraar Gezondheid, Onderwijs en Werk aan de Universiteit Maastricht, programmadirecteur bij het Research Centrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht, en decaan van Maastricht Academy for Lifelong Development. Levels leidt een groot internationaal onderzoeksconsortium dat onderzoekt hoe overheden de economische en sociale gevolgen van AI en robotisering in Europe kunnen beïnvloeden (TECHNEQUALITY). Zijn onderzoek is gepubliceerd in verschillende boeken en toptijdschriften en bekroond met prijzen voor wetenschappelijke kwaliteit en maatschappelijke impact.

NB: de lezing wordt in het Engels gegeven

Locatie 
Hotel Mondial am Dom Cologne
Kurt-Hackenberg-Platz 1
50667 Keulen

Hotel Mondial am Dom Cologne
Prof. dr. Paolo Balboni | Faculty of Law

Londen

Databescherming, cybersecurity en maatschappelijke verantwoordelijkheid

Gegevensbescherming en cybersecurity zijn fundamentele voorwaarden voor een vrije en democratische digitale samenleving en om duurzame innovatie te bevorderen. Het naleven van de wet alleen is niet voldoende: bedrijven, overheden en burgers moeten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Aan UM is het eerste systematische kader voor Data Protection as a Corporate Social Responsibility (DPCSR) gecreëerd, bestaande uit 5 principes en 25 regels. Investeren in gegevensbescherming en cybersecurity kan een aanzienlijk rendement op investering (ROI) opleveren, organisaties helpen hun economische doelstellingen op verantwoorde wijze te bevorderen en, het allerbelangrijkste, onze samenleving verbeteren.

Biografie
Paolo Balboni is hoogleraar Privacy, Cybersecurity, and IT Contract Law aan het European Centre on Privacy and Cybersecurity (ECPC). Zijn voornaamste onderzoeksveld is 'Data Protection as a Corporate Social Responsibility', wat kan worden ingezet om bedrijven te helpen op verantwoorde wijze hun economische doelstellingen te behalen. Tegelijkertijd draagt het bij aan de ontwikkeling van een eerlijke data-centrische samenleving.

NB: de lezing wordt in het Engels gegeven  

Locatie 

Regents University London
Inner Circle, Regent's Park
Londen NW1 4NS 

Regents University London
Prof. Dr. Anita Vreugdenhil | FHML

Maastricht

Een gezonde toekomst voor ieder kind

De leefstijl van onze jonge generatie wordt steeds ongezonder: 15% van de Nederlandse kinderen heeft overgewicht. Kinderobesitas neemt wereldwijd in rap tempo toe. Overgewicht bij kinderen is een ernstig gezondheidsprobleem en kan zowel de lichamelijke als psychische gezondheid aantasten.  
Er bestaat geen magische pil die obesitas kan genezen. De oplossing om obesitas aan te pakken bestaat uit een mix van ondersteuning, producten en mogelijkheden die het gemakkelijker maken om gezond te leven. Hoe breng je dit alles in de praktijk? Prof. Vreugdenhil en haar team hebben hiervoor een effectief en wetenschappelijk bewezen programma ontwikkeld; de deelnemende kinderen leven gezonder en zijn gelukkiger.

Biografie
Anita Vreugdenhil, MD PhD, is hoogleraar en kinderarts in het Maastricht UMC+. In 2010 richtte Anita Vreugdenhil het Centre for Overweight Adolescent and Children’s Healtcare (COACH) op. COACH is inmiddels uitgegroeid tot een academisch expertisecentrum voor zorg, innovatie, onderzoek en kennisdeling op het gebied van leefstijl, overgewicht en obesitas bij kinderen.

NB: de lezing wordt in het Nederlands gegeven

Locatie 
Aula en refter Universiteit Maastricht
Minderbroedersberg 4-6
6211 LK Maastricht

Aula en refter Universiteit Maastricht
Prof. Dr. Gaby Odekerken | SBE

München

Servicerobots: een zegen of een vloek?

Zou jij een servicerobot vertrouwen om op je kinderen te passen of voor je bejaarde ouders te zorgen? Misschien ben je weleens bediend door een robot in een restaurant, verwelkomd door een op een vliegveld of ben je werkzaam in een sector waar servicerobots worden ingezet. Ze zijn nooit moe of chagrijnig en leveren consistent goed werk. Maar kunnen ze ook authentieke emoties tonen? Hoe dan ook, ze zijn al bijna niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij. 

In haar interactieve lezing licht Gaby Odekerken haar onderzoek toe, uitgevoerd bij het Maastricht Center for Robots. Haar onderzoek is voornamelijk gebaseerd op veldstudies en varieert van ouderenzorg tot hospitality en de educatiesector. Ze kijkt uit naar een constructief debat en wisselt met het publiek graag ervaringen, ambities en zorgen uit wat betreft de implementatie van service robots.

Biografie
Prof. Dr. Odekerken's professionele interesse en expertise is sterk geïnspireerd door de huidige diensteconomie. Gefascineerd door managementvragen over hoe een unieke klantervaring kan worden gecreëerd in een complex waardenetwerk, hoe nieuwe technologie kan worden ingezet in de (klein)handel of gezondheidszorg of hoe productiebedrijven kunnen worden bewogen naar diensten, ontwikkelt ze nieuwe cursussen en start ze innovatieve onderzoeksprojecten met promovendi, co-auteurs en belanghebbenden. Ze is gepassioneerd over zogenaamde triple helix samenwerkingen, waarbij overheid, industrie en universiteit betrokken zijn. Haar deelname als onderzoeker en partner in grote EU-consortia en in regionale subsidie-initiatieven stellen haar in staat haar wetenschappelijke kennis over te dragen. Daarnaast is Odekerken een ervaren commissaris van grote dienstverlenende organisaties.

NB: de lezing wordt in het Engels gegeven

Locatie 
Holiday Inn München
Hochstrasse 3
81669 München

Holiday Inn München
Prof. Dr. Melissa Siegel | UNU-MERIT

Parijs

Wat je moet weten over migratie!

Het onderwerp migratie wordt geteisterd door misvattingen en onjuiste informatie. In haar lezing bespreekt Dr. Siegel wat we eigenlijk allemaal zouden moeten weten over migratie – van wie er wordt beschouwd als een migrant, tot waar migranten en specifiek vluchtelingen worden opgevangen en waar ze vandaan komen. Daarnaast bespreekt ze veelvoorkomende misvattingen over migranten als individuen en groepen, en komt de wisselwerking tussen migratie en ontwikkeling aan bod.

Biografie
Melissa Siegel is hoogleraar Migratiestudies aan UNU-MERIT en de Universiteit Maastricht. Ze is co-directeur van het Maastricht Center for Citizenship, Migration and Development (MACIMIDE), is voorzitter van het UNU Migration Network en onderzoeker bij het Center on Migration, Policy and Society (COMPAS) aan de Universiteit van Oxford. Daarnaast maakt ze deel uit van de adviesraad van het Migration Policy Center, EUI en het International Institute of Social Studies (ISS). Ze heeft geadviseerd, gewerkt en leidinggegeven aan projecten voor verschillende regeringen en internationale organisaties. Ze is ook regelmatig betrokken bij migratie-gerelateerde opleidingen/capaciteitsopbouw voor overheden en internationale organisaties en geeft les op bachelor-, master- en PhD-niveau.

NB: de lezing wordt in het Engels gegeven

Locatie 
Atelier Néerlandais
3éme étage
121 rue de Lille
75007 Paris

Atelier Néerlandais
Prof. Dr. Onno van Schayck | CAPHRI / FHML

Utrecht

De Gezonde Basisschool van de Toekomst: de strijd tegen de overgewichtsepidemie

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat basisschool leerlingen meer bewegen, beter in hun vel zitten en zich beter kunnen concentreren? 
Gezondheidsbevorderende maatregelen op scholen worden steeds meer gezien als een effectieve manier om de gezondheid van kinderen te verbeteren en obesitas te voorkomen. Echter, data over de effectiviteit van schoolinterventies op de lange termijn zijn schaars. Met het project De Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT) onderzocht Prof. van Schayck het effect van verschillende interventies op het BMI van kinderen, de buikomtrek, eetgewoontes en beweeggedrag. In zijn lezing vertelt Prof. Onno van Schayck ons meer over het project, het 'groene' vervolg en de eerste, veelbelovende resultaten. 

Biografie 
Prof. Dr. Onno C.P. van Schayck is hoogleraar Preventieve Geneeskunde. Hij is wetenschappelijk directeur van de Onderzoeksschool CaRe, bestaande uit vier instituten: CAPHRI (Care and Public Health Research Institute) van Universiteit Maastricht, RIHS (Radboud Institute for Health Sciences) van het Radboud Universitair Medisch Centrum, APH (Amsterdam Public Health research institute) van het VUmc in Amsterdam en NIVEL (Nederlands Institute for Health Service Research) in Utrecht. Hij is projectleider van vele onderzoeksprojecten op het gebied van stoppen met roken. Hij is nauw betrokken geweest bij het tot stand komen van het Preventieakkoord en adviseur van Staatssecretaris Blokhuis in deze. Hij begeleidde meer dan 60 promovendi als promotor, heeft meer dan 500 artikelen gepubliceerd in internationale journals en is de meeste geciteerde onderzoeker ter wereld op zijn specifieke onderzoeksgebied. Hij was lid van de Gezondheidsraad, van de Wetenschappelijke Adviesraad van ZonMw VIDI en het Longfonds. Hij is tevens honorair hoogleraar in Edinburgh.

NB: de lezing wordt in het Nederlands gegeven

Locatie 
Academiegebouw Universiteit Utrecht
Domplein 29
3512 JE Utrecht

Academiegebouw Universiteit Utrecht
Prof. Dr. Gijs van Dijck | Faculty of Law

Zürich

De Robo Rechter: Realiteit of Fictie?

Stel je eens voor: je loopt een rechtszaal binnen. In plaats van een persoon, zit er een robot op de stoel van de rechter, klaar om een oordeel te vellen over de zaak. Hoe realistisch is dat scenario?
Prof. Gijs van Dijck onderzoekt de mogelijkheden van het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) als instrument voor rechterlijke besluitvorming. In zijn lezing gaat hij in op de huidige staat van AI in het juridische veld en zet hij de potentiële voor- en nadelen uiteen van het gebruik van AI in de beoordeling van rechtszaken. Tijdens de lecture staan we stil bij de ethische en maatschappelijke implicaties. Hoe haalbaarheid en wenselijk is de inzet van een Robo Rechter?

Biografie
Prof. Dr. Gijs van Dijck integreert juridische, empirische en rekenkundige analyses om de beschrijving, toepassing, het begrip en de evaluatie van het recht te verbeteren. Hij publiceerde in onder andere Journal of Empirical Legal Studies en Oxford Journal of Legal Studies en sprak op verschillende conferenties, onder meer bij Oxford, Harvard, Yale, Duke en Cornell. In 2011 was hij gastonderzoeker aan Stanford University. Prof. Dr. Van Dijck is hoogleraar privaatrecht, directeur van het Maastricht Law and Tech Lab, hoofdonderzoeker bij Brightlands Institute for Smart Society (BISS) en onderzoeker bij M-EPLI.

NB: de lezing wordt in het Engels gegeven

Locatie 
25hours Hotel Zürich West
Pfingstweidstrasse 102
8005 Zürich

25hours Hotel Zürich West

Meer events