2025 zero-emissie stadslogistiek

Om de leefbaarheid en het winkel- en verblijfsklimaat in de stad te verbeteren en overlast te verminderen, stellen 29 gemeenten een gebied in waar geen schadelijke stoffen worden uitgestoten. Dit wordt een zero-emissiezone (ZE-zone) genoemd. Vanaf 1 januari 2025 moeten bestel- en vrachtauto’s in de ZE-zone uitstootvrij zijn. Voor bepaalde voertuigcategorieën geldt een overgangsregeling tot 2030, en er zijn vrijstellingen en ontheffingen beschikbaar voor sommige voertuigen. Hieronder hebben we een aantal vragen beantwoord die mogelijk bij jou op zullen komen.

FAQ

Wat is de zero-emissiezone? 

De zero-emissiezone is een stadsgebied waar geen vervuilende bestelbussen en vrachtwagens mogen rijden, dat wil zeggen bestel- en vrachtvoertuigen die op fossiele brandstoffen rijden zoals gas, benzine of diesel. Hiermee willen gemeenten de fijnstof en CO2-uitstoot in de steden verminderen. De zero-emissiezone in Maastricht beslaat het centrum en Wyck, exclusief de singels aan de westkant. 

Vanaf wanneer gaat zero-emissiezone van kracht? 

De zero-emissiezone gaat per 1 januari 2025 van kracht voor diverse vracht- en bestelauto’s. Vanaf 1 januari 2030 moeten álle vracht- en bestelauto’s emissievrij zijn. Daartussen geldt een overgangsregeling.

Ik ben een student aan de universiteit, wat betekent dit voor mij? 

Ben jij student en ga jij ná 1 januari 2025 naar Maastricht verhuizen, of vertrek je uit Maastricht? Dan is de kans groot dat je gebruik wilt maken van een bestelvoertuig. Deze zijn met ingang van volgend jaar niet meer toegestaan binnen de Zero-emissiezone. Bij een bestelauto van een familielid of vriend kun je verwijzen naar de kentekencheck: https://kentekencheck.opwegnaarzes.nl/. Zo is het namelijk mogelijk om een dagontheffing aan te vragen, of gebruik te maken van een voertuig met een emissieklasse die wél is toegestaan. 

Deze nieuwe regels kunnen ook invloed hebben op het organiseren van evenementen (toegankelijkheid voor aanleverende partijen (logistiek) en/of bezoekers) en georganiseerde busreizen (huur busbedrijf).

Ik werk aan de universiteit, wat betekent dit voor mij? 

Ben jij werkzaam aan de universiteit en maak jij gebruik van een voertuig met een grijs kenteken? (dit is een geel nummerbord, te herkennen aan de beginletter B of V). Dan kan het zijn dat je vanaf 1 januari 2025 niet meer met dat voertuig naar de universiteit kan komen in de binnenstad. Weet je niet zeker of jouw voertuig nog toegestaan is binnen de ZE-zone? Doe dan de kentekencheck: https://www.maastrichtbereikbaar.nl/nieuws/mag-jouw-bestel-vrachtwagen-de-zero-emissiezones-check-het-kenteken

De reguliere leveranciers van de UM zijn geïnformeerd over de nieuwe regels. Ga jij een samenwerking aan met een nieuwe dienstverlener die met een bestelauto rijdt, informeer ze dan over de ZE-zone door te verwijzen naar:
https://www.maastrichtbereikbaar.nl/waar-werken-wij-aan/zero-emissie-stadslogistiek.

Het is mogelijk dat je in bezit bent van een bestelbus die uitsluitend privé gebruikt wordt. In het geval dat dit voertuig niet is vrijgesteld kun je een blijvende ontheffing aanvragen. De ZE-zone geldt immers alleen voor voertuigen met professionele doeleinden. Deze regels gelden ook voor buitenlandse kentekens, voor meer informatie, zie: https://www.opwegnaarzes.nl/buitenlandse-voertuigen

Welke voertuigen mogen niet meer binnen de zero-emissiezone?

Voor een gedetailleerd overzicht welke voertuigen niet meer binnen de zero-emissiezone mogen rijden, zie: https://www.maastrichtbereikbaar.nl/waar-werken-wij-aan/zero-emissie-stadslogistiek/regels-rondom-zes

Ik heb een personenauto op fossiele brandstof, hoe zit dat? 

De ZE-zone heeft alleen betrekking op bestel- en vrachtvoertuigen. Je mag dus nog steeds met jouw personenauto de zone betreden. In het geval dat jij in bezit bent van een bestelvoertuig dat niet toegestaan is binnen de Zero-emissiezone, maar uitsluitend privé gebruik maakt van dit voertuig, kun je een blijvende ontheffing aanvragen. De ZE-zone geldt immers alleen voor voertuigen met professionele doeleinden. 

Hoe weet ik of mijn voertuig niet de ZE-zone mag betreden?

Je kunt zelf de kentekencheck doen via: 
https://www.maastrichtbereikbaar.nl/nieuws/mag-jouw-bestel-vrachtwagen-de-zero-emissiezones-check-het-kenteken.

Wanneer je een bestel- of vrachtvoertuig huurt is het altijd verstandig om dit na te vragen bij desbetreffende verhuurbedrijf. 

Deze regels gelden ook voor buitenlandse kentekens, dit staat beschreven onder de volgende vragen:

  • Hoe wordt de zero-emissiezone gehandhaafd?
  • Wanneer kunnen buitenlandse vrachtauto’s en bestelverkeer wel met camera’s geregistreerd worden?
  • Wanneer kunnen buitenlandse vrachtauto’s en bestelverkeer wel met camera’s geregistreerd worden?

Kom ik in aanmerking voor een vrijstelling of ontheffing en hoe vraag ik die dan aan?                                                                             

Je kan voor zowel bestel- als vrachtvoertuigen maximaal 12 dagontheffingen per gemeente, per voertuig, per kalenderjaar aanvragen. De dagontheffing zal worden verleend voor de duur van één kalenderdag, startend om 00:00 en eindigend om 06:00 de volgende dag. 

In het geval dat jij in bezit bent van een voertuig die niet toegestaan is binnen de Zero-emissiezone, maar uitsluitend privé gebruik maakt van dit voertuig, kun je een blijvende ontheffing aanvragen. De ZE-zone geldt immers alleen voor voertuigen met professionele doeleinden. 

Een ontheffing kan aangevraagd worden via het RDW.
 

Wat gebeurt er als ik toch met een voertuig die niet vrijgesteld is binnen de ZE-zone rijdt? 

De gemeente Maastricht zal met ANPR-camera’s en gemeentelijke handhavers de kentekenplaten op toegangswegen controleren. In dit geval ben je in overtreding en loop je het risico op een boete indien je geen ontheffing hebt. De hoogte van de boete is momenteel nog niet vastgelegd. De locaties van de ANPR-camera’s staan aangegeven met groene driehoeken op onderstaande kaart.

ZE-zone Maastricht