Group of people studying together at a table in the Faculty of Law

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht biedt hoogwaardig en uitdagend onderwijs aan op zowel bachelor-, master- als doctoraatsniveau. Een pionier in kleinschalig onderwijs en het doceren van juridische vaardigheden voor toekomstige juridische professionals. Met een duidelijke focus in onderzoek op Nederlandse, Europese en internationale aspecten van het recht, op recht en technologie en op de empirische dimensie van het recht. De faculteit hecht zeer aan haar open en inclusieve gemeenschap die het tot een aangename werk- en studieomgeving maken voor staf en studenten.

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid biedt een groot aantal bachelor- en masterprogramma's aan. Wil je meer weten over onze opleidingen? Download de brochure voor meer informatie over het programma, de vakken, carrièreperspectieven en toelatingseisen van onze opleidingen.

Nieuws

ITEM in nieuwe fase: Samen voor grensoverschrijdende samenwerking en impact

ITEM blijft actief binnen de UM, met nieuwe fase vanaf 2025.

banner ITEM

Oratie Jan Willem van Prooijen

  • Researchers

Wat drijft mensen ertoe om radicale complottheorieën te omarmen, met soms verregaande gevolgen voor de samenleving?

foto

Maastricht Montesquieu Instituut (MMI) opgeheven per 1 september 2025

MMI wordt per 1 september 2025 opgeheven; onderzoek wordt elders voortgezet.

hal FdR

Eredoctoraat voor professor Marta Pertegás Sender

Lund University eert professor Marta Pertegás Sender voor haar werk in het internationaal privaatrecht.

Marta Pertegás Sender

Onderzoeksinstituut METRO stopt op 1 mei 2025

Na meer dan 30 jaar succesvol Europees, vergelijkend en internationaal onderzoek te hebben gestimuleerd aan de Faculteit der Rechtsgeleer

Institute for Transnational Legal Research - METRO

Faculty in Focus

Onze faculteit bruist altijd van de ideeën, discussies en evenementen! De afgelopen periode zijn onze studenten, onderzoekers en medewerkers betrokken geweest bij uiteenlopende activiteiten, van het helpen oplossen van coldcases tot het organiseren van evenementen over kinderrechten, en van het onderzoeken van juridische vraagstukken in de popcultuur tot het vernieuwen van de manier waarop we rechten doceren.

Deze serie brengt een aantal van de meest inspirerende verhalen samen. Of het nu in de collegezaal of buiten de muren van onze faculteit is – één ding is duidelijk: onze community blijft ontdekken, innoveren en impact maken.

Lees onze verhalenserie Faculty in Focus.

Faculty in Focus logo

Agenda

Blogs

MOSaR meets Science in Court: overbevolkte gevangenissen

  • Rechtsgeleerdheid

Op woensdag 18 juni organiseerden het Maastrichts Onderzoekscentrum voor Samenleving en Recht (MOSaR) en Maastricht Science in Court (MSIC) een gezamenlijk symposium over de overbevolkingscrisis in het Nederlandse en Belgische gevangeniswezen. 

MOSaR meets MSIC

Children’s Rights Research op Universiteit Maastricht: een dag vol ontdekkingen en inspiratie

  • Rechtsgeleerdheid

Voor de meeste kinderen in Nederland is 5 december een magische dag, waarop ze reikhalzend uitkijken naar de komst van Sinterklaas, die cadeautjes en vreugde in huis brengt. Dit jaar beperkten de festiviteiten zich niet tot de voordeur van kinderen. Op dezelfde dag organiseerde de Universiteit Maastricht (UM) de Children’s Rights Research Day, een platform om baanbrekend onderzoek naar kinderrechten te presenteren.

Groepsfoto children's rights research day

Nieuwsgierigheid, geduld en zelfcompassie

  • Rechtsgeleerdheid

Tijdens mijn werk in de academische wereld heb ik veel mensen ontmoet die me zelfs tijdens hun bacheloropleiding vertelden dat ze echt een academische carrière wilden nastreven. Ik bewonder dat. En ik vond dat altijd intimiderend. Kan iemand écht zeker weten waar hij of zij terechtkomt, vooral als het nog een paar jaar duurt en een carrière in de academische wereld notoir moeilijk te plannen is? Waarom zou je je niet in plaats daarvan richten op het onderzoek en onderwijs dat je vandaag de dag betekenisvol vindt?

Zandlopen en portret Konrad Kollnig

Een bekentenis intrekken: kan dat eigenlijk wel?

  • Rechtsgeleerdheid

Onderzoek naar de opvattingen en ervaringen van Nederlandse strafrechtadvocaten met betrekking tot ingetrokken bekentenissen​.

blog bekentenis intrekken

‘Eenvoudig beter’ of onnodig complex? De bekrachtigingsprocedure bij onteigening

  • Rechtsgeleerdheid

Deze blog verscheen op 22 januari 2025 op Nederland Rechtsstaat.

Na jaren van een wat sluimerend bestaan in de marge van het politiek-maatschappelijke debat, is het thema onteigening sinds 6 september 2021 weer onverminderd actueel. Op die dag lekten er plannen van het toenmalig demissionaire kabinet-Rutte III om boeren te onteigenen, om zo de stikstofuitstoot te verminderen.

onteigening

Interactive Campus Tour

Bekijk de interactieve video en laat je rondleiden door onze faculteit. Onze student Niklas vertelt je alles over de faciliteiten, studieplekken, de historische gebouwen en onderwijsruimtes van de faculteit en meer. Kies je eigen weg en kom erachter of studeren bij de Universiteit Maastricht bij jou past.

Volg ons op social media

 Twitter
 Instagram
 Facebook
 Linkedin