Stories
-
Kunstmatige intelligentie kan betrouwbaar genoeg zijn voor de medische wereld. Je moet het systeem dan wel trainen met hoogwaardige data van een grote en diverse groep patiënten. Maar wat doe je als er te weinig gegevens zijn van bijvoorbeeld mensen met zeldzame aandoeningen?
-
Stel je woont op een eiland dat door natuurrampen zo’n 90% van zijn oppervlak verliest, waardoor je voedselvoorziening in gevaar komt. Hoe zorg je ervoor dat je genoeg ruimte en eten krijgt voor jezelf en je nakomelingen?
-
Stel, je hebt een gezond gewicht en toch krijg je een hartinfarct of beroerte. Systeembioloog Femke Smit onderzocht de relatie tussen gewicht en gezondheid en komt tot verrassende ontdekkingen.
-
Groenere waterstof uit plasmareactor
04-11-2024Wil je de chemie verduurzamen, bijvoorbeeld met duurzame waterstof? Pers dan de elektrische energie van 2-3 grote windmolens en methaan samen in een buis van één meter en je maakt waterstof en andere grondstoffen voor de chemie, terwijl er geen CO2 vrijkomt.
-
Gezonde schoollunches op de basisschool zorgen ervoor dat kinderen op school, maar ook thuis meer groenten eten. Dit blijkt uit onderzoek van Ilse van Lier.
-
Complottheorieën rondom een pandemie zijn van alle tijden en volgen door de eeuwen heen dezelfde patronen. Dit blijkt uit onderzoek van Timo Greve en Joris Roosen naar complottheorieën rond pandemieën.
-
Sebastián Ayala Ruano keek naar het microbioom van afvalwater. Zijn onderzoek resulteerde in een model dat voorspelt hoe micro-organismen zich in vervuild water gedragen en samenwerken.
-
Leeuwen zwemmen, dat is bekend, maar nooit eerder zag iemand een leeuw zwemmend een afstand van ruim een kilometer afleggen. Deze bijzondere waarneming door natuurbeschermers bereikte meer dan tien miljoen mensen.
-
Sense the Science @ FSE
04-11-2024Weet jij wat je buur bij FSE doet? Waarschijnlijk wel, maar wat weet je van de onderzoeker aan het eind van de gang, op de andere etages van je gebouw of zelfs op andere locaties in Maastricht, Venlo, Sittard-Geleen en Heerlen?