Bewijzen taalniveaus

Heb je een bewijs van je taalvaardigheid nodig, dan kan het Talencentrum je hiervan voorzien. We bieden drie verschillende testen aan om je niveau te evalueren en je te voorzien van een niveaubewijs.

 • Je kunt je inschrijven voor een niveau assessment test via ons inschrijvingsformulier - selecteer niveau assessment in het eerste drop-down vakje en kies dan de taal waarin je geïnteresseerd bent gevolgd door het type test dat je nodig hebt (snelle test excl. of incl. schrijven of een volledige test volgens het ERK, zie hieronder).
 • Na registratie ontvang je een link voor directe betaling om de testkosten te voldoen en een e-mailcontact om de test in te plannen (verschillende opties, afhankelijk van de test en de taal, zie hieronder).
 • Nadat je de beoordeling hebt voltooid en de betaling hebt geregeld, ontvang je het document met je niveau in PDF-formaat.

Je taalniveau testen, en bewijzen (alleen voor UM studenten en medewerkers

Wanneer je voor studie, stage of werk naar het buitenland gaat, vraagt de ontvangende instantie meestal een bewijs van kennis van de taal die in het betreffende land wordt gesproken.

Als je een bewijs van taalniveau nodig hebt of een formulier moet laten invullen voor de ontvangende universiteit of de instantie die je een beurs toekent (bijv. de DAAD), kun je terecht bij het Talencentrum. Wij kunnen je niveau bevestigen in een brief of vullen het formulier in. Je kunt hiervoor een afspraak maken voor een Quick test. 

De test duurt 30 minuten en toetst je spreek-, luister- en leesvaardigheid. Wanneer je ook een bewijs voor schrijfvaardigheid nodig hebt, kan dit ook getest worden.

 • Tarief Quick Test excl. schrijfopdracht (30 minuten): € 55
 • Tarief Quick Test incl. schrijfopdracht (1 uur): € 105

Test conform ERK- / CEFR-criteria

Voor sommige van de talen die wij onderwijzen, bieden wij ook een volledige test aan volgens de criteria van het CEFR. Het CEFR beschrijft de beheersing van vreemde talen op zes niveaus. De spreek- en luistertoets wordt afgenomen door de docent, gevolgd door een zelfstandige schrijf- en leestoets. De volledige test neemt ongeveer 2,5 uur in beslag. Voor overzicht en uitwerking van alle niveaus zie Niveaus van het Europees Referentie Kader (CEFR)

 • Tarief (2,5 uur): € 250

Beschikbare tests (in persoon en online tenzij anders vermeld)

LanguageQuick test, exc. schrijven € 55,-Quick test, incl. schrijven € 105,-Full test as per ERK € 250,-
Arabischneeneenee
Chineesjajanee
Nederlandsjajaja, online en op locatie
Engelsjajanee
Fransjajaja, alleen op locatie
Duitsjajaja, alleen op locatie
Italiaansjajaja, alleen op locatie
Portugeesjajanee
Russischjajanee
Spaansjajaja, alleen op locatie

Taalvaardigheidstoets Nederlands B1 en B2 voor zorgpersoneel uit de EER

Wie in Nederland aan de slag wil als verpleegkundige moet staan ingeschreven in het BIG-register. Een bewijs van taalvaardigheid B1 (van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader) is verplicht voor een BIG-registratie.

Voor fysiotherapeuten, physician assistants, verloskundigen en geregistreerd mondhygiënisten is een bewijs van taalvaardigheid B2 (van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader) verplicht voor een BIG-registratie.Voor overzicht en uitwerking van niveau B1 en B2 zie Niveaus van het Europees Referentie Kader (CEFR).

Het certificaat dat je ontvangt, na het succesvol afleggen van de Taaltoets Nederlands B1 of B2, is het bewijs van taalvaardigheid en is geldig tot 2 jaar na afgifte. Mocht je een extra certificaat willen ontvangen dan brengen wij hier kosten voor in rekening.

Hoe ziet de test eruit?

Een volledige test bestaat uit vier testdelen: lezen, luisteren, spreken en schrijven. Dit kan in één dag worden afgenomen of volgens afspraak worden verspreid over twee dagen. Een volledige test B1 of B2 duurt 2,5 uur.

Voor meer informatie over de toets  kun je contact met ons opnemen via your-language-course@maastrichtuniversity.nl. Inschrijven voor de toets loopt via het online registratieformulier. Na inschrijving en betaling neemt een docent contact met je op om een datum te bepale

Kosten

 • Taalvaardigheidstoets B1 of B2 € 250 (inclusief certificaat)

   

 

Na de niveaubepaling ontvang je van ons je een certificaat als pdf-bestand via de mail binnen 2 weken na het afleggen van het laatste toets onderdeel. Het verschuldigde bedrag dient online te worden voldaan.

Taalvaardigheidstoets Nederlands B2plus voor medici uit de EER

Wie in Nederland aan de slag wil als medicus (arts, tandarts, apotheker, psychotherapeut, orthopedagoog-generalist, gezondheidszorgpsycholoog en klinisch technoloog) moet staan ingeschreven in het BIG-register. Een bewijs van taalvaardigheid B2plus (combinatie van B2 en C1) van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader, is verplicht voor een BIG-registratie. Voor overzicht en uitwerking van niveau B2plus zie Niveaus van het Europees Referentie Kader (CEFR).

Het certificaat dat je ontvangt, na het succesvol afleggen van de Taaltoets Nederlands B2plus, is het bewijs van taalvaardigheid en is geldig tot 2 jaar na afgifte. Mocht je een extra certificaat willen ontvangen dan brengen wij hier kosten voor in rekening.

Hoe ziet de test eruit?

Een volledige test bestaat uit vier testdelen: lezen, luisteren, spreken en schrijven. De volledige taaltoets kan in één dag worden afgenomen of volgens afspraak worden verspreid over twee dagen. Een volledige test B2plus duurt 2,5 uur.

Voor meer informatie over de toets  kun je contact met ons opnemen via your-language-course@maastrichtuniversity.nl. Inschrijven voor de toets loopt via het online registratieformulier. Na inschrijving en betaling neemt een docent contact met je op om een datum te bepalen.

Kosten

 • Taalvaardigheidstoets B1 of B2 € 250 (inclusief certificaat)

   

 

Na de niveaubepaling ontvang je van ons je een certificaat als pdf-bestand via de mail binnen 2 weken na het afleggen van het laatste toets onderdeel. Het verschuldigde bedrag dient online te worden voldaan.

Vereist bewijs van niveau voor het UM Taalbeleid

Als je afdeling je vraagt om je niveau in het Engels en/of Nederlands aan te tonen in het kader van de eisen van het UM Taalbeleid, neem dan contact op met taalbeleid-lc@maastrichtuniversity.nl en vermeld in welke taal of talen je je wilt laten toetsen.