Pre-master Media Studies: Digital Cultures
Geeft jouw diploma (hbo of universitaire bachelor) je geen toegang tot de UM-masteropleiding Media Studies: Digital Cultures van de Faculty of Arts and Social Sciences (FASoS)? Deze pre-master is een voorbereidingsprogramma dat een brug slaat tussen je vooropleiding en de master. Na het succesvol afronden van deze pre-master kwalificeer je direct voor toelating tot de UM master Media Studies: Digital Cultures, mits je ook voldoet aan de taaleisen.
Op deze pagina vind je belangrijke informatie over het aanmeldproces voor de pre-master (zoals deadlines, toelatingseisen, benodigde documenten en beoordeling) voor het studiejaar 2025-2026. Controleer of je in aanmerking komt voor toelating tot dit pre-masterprogramma.
Programma inhoud
Onderwijsvergoeding
Algemene eisen: vooropleiding
Aanvullende eisen
Aanmelden en inschrijven
Hoe beoordelen we je aanmelding?
Bezoek onze campus!
Fast facts
Voor afgestudeerden met een relevant bachelordiploma van een hogeschool (hbo) / afgestudeerden met een andere BA- of BSc-titel die niet rechtstreeks toegang geeft tot de masteropleiding
start programma: september 2025
aanmelding open: 1 oktober 2024
aanmeld deadline: 1 mei 2025 (non-EU/EEA) en 1 juni 2025 (EU/EEA)
60 credits (ECTS)
gedoceerd in het Engels
Programma-inhoud
Het programma van 60 studiepunten (ECTS) is samengesteld uit kernvakken uit de BA Arts and Culture en de BA Digital Society. Je doet basiskennis op van het vakgebied, maakt kennis met Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) en traint vaardigheden zoals spreken in het Engels in het openbaar.
Klik hier om het volledige curriculum van 2025/2026 te bekijken.
Onderwijs- en Examenregeling
Er is een Onderwijs- en Examenregeling (OER) voor deze pre-master is opgenomen in de OER voor alle FASoS-masters.
Periode | Code | Titel | ECTS |
---|---|---|---|
1-3 | ACU2900 | Research and Writing II | 9 |
1 | ACU2015 DSO2502 PMG1000 | Introduction Academic Skills | 9 6 0 |
2 | DSO2008 DSO1503 PMG1001 | Introduction to Digital Technologies I Academic Writing for Pre-masters | 6 4 1 |
4 | ACU2018 | Living in a Digital Age | 9 |
EUS3500 | Research methods: Interviewing | 4 | |
5 | DSO1004 DSO1506 | 8 4 |
Onderwijsvergoeding studiejaar 2025-2026
Voor deze pre-master betaal je een onderwijsvergoeding die gelijk is aan het wettelijke collegegeldtarief (laag tarief). Het tarief kan jaarlijks worden aangepast. Het wettelijke collegegeldtarief voor 2024/2025 was: € 2.530,- Het tarief voor 2025-2026 wordt z.s.m. op deze pagina bekend gemaakt.
Je leest meer over de onderwijsvergoeding in het UM-inschrijvingsbesluit (art. 28).
Algemene eisen: vooropleiding
Voor toelating tot de pre-masteropleiding moet je in het bezit zijn van een relevant bachelordiploma van een hogeschool (hbo) of een andere BA- of BSc-titel die niet rechtstreeks toegang geeft tot de masteropleiding. Ook moet je voldoen aan de taaleisen.
De Toelatingscommissie van de opleiding beslist of je wordt toegelaten.
Meer informatie:
masteroffice-fasos@maastrichtuniversity.nl
Taaleisen
Deze opleiding wordt alleen in het Engels gegeven. Het is daarom belangrijk dat je die taal voldoende beheerst om in het Engels intensief en uitdagend onderwijs te volgen en tentamens te maken.
Meer informatie over de taaleisen is te vinden op Engelstalige versie van deze opleiding onder "Additional requirements".
NB: de voer- en examentaal is Engels. Studenten kunnen ervoor kiezen om een examen in het Nederlands af te leggen, maar moeten dit voor aanvang van elke cursus aangeven.
Handling Fee
Aanmelders voor deze opleiding die hun vooropleiding in een niet-EU/EER-land gevolgd hebben, moeten een handling fee (administratiekosten) betalen. Meer informatie over deze handling fee en over hoe je deze betaling kunt regelen vind je op de Handling fee pagina.
Aanmelden en inschrijven
Klaar om je aan te melden? Het aanmeldings- en inschrijvingsproces bestaat uit drie fases. Meer informatie over elk van deze fases vind je hieronder. Lees deze informatie zorgvuldig door en zorg dat je alle taken zo snel mogelijk afrondt (in elk geval voor de aangegeven deadlines).
Fase 1: Aanmelding via Studielink
Om te beginnen met het aanmeldingsproces voor deze opleiding, moet je je eerst aanmelden via Studielink. Studielink is de centrale Nederlandse organisatie die aanmeldingen en inschrijvingen voor het hoger onderwijs bijhoudt. In Studielink kun je je aanmelden door aan te geven welke opleiding je bij de Universiteit Maastricht (UM) wil gaan volgen, dat je wilt starten in september, welke vooropleiding(en) je gedaan hebt, en word je mogelijk om een aantal andere gegevens gevraagd.
- In Studielink, selecteer ‘Maastricht University’ in het eerste drop-down menu (‘Educational institution').
- Maak hier geen keuze in de andere drop-down menus (Type of study programme, Academic load, Main language).
- Type ‘Pre-master Media Studies: Digital Cultures’ in het zoekveld. Je kunt nu de pre-master selecteren in het resultaten overzicht.
Studielink kent twee manieren van inloggen: met of zonder het gebruik van DigiD:
- Als je in een Nederlandse gemeente woont, kun je alleen inloggen met je DigiD. Als je in een Nederlandse gemeente woont, maar nog geen DigiD hebt, dan kun je deze aanvragen (Vraag een DigiD aan).
- Als je (nog) niet in Nederland woont, kun je inloggen door het creëren van een Studielink account (zonder DigiD). Aangezien jouw persoonlijke gegevens in dit geval niet via DigiD geverifieerd kunnen worden, zal Universiteit Maastricht (UM) je persoonlijke gegevens verifiëren
Binnen 24 uur na je aanmelding via Studielink ontvang je een e-mail van UM. In deze e-mail staan jouw persoonlijke gebruikersnaam/UM-studentnummer en een link waarmee je je eigen wachtwoord kunt aanmaken. Deze gegevens kun je gebruiken om in te loggen in de MyApplication portal, de online omgeving waar de rest van het aanmeldingsproces zal plaatsvinden. Dit portaal geeft je een duidelijk overzicht van alle taken die je moet uitvoeren, zoals het uploaden van documenten en het betalen van je collegegeld.
Fase 2: Toelating
MyApplication portal
Om UM te laten bepalen of je in aanmerking komt voor toelating tot de door jou gekozen opleiding, moet je een aantal taken uitvoeren in de MyApplication portal, de online omgeving waar de rest van het aanmeldingsproces zal plaatsvinden. Alle taken die je moet afronden, zoals het uploaden van documenten, staan hier in een duidelijk overzicht op een rijtje. Je kunt op het portaal inloggen met jouw persoonlijke gebruikersnaam/UM-studentnummer en het wachtwoord dat je zelf hebt aangemaakt (je gebruikersnaam en uitleg over hoe je je eigen wachtwoord kunt aanmaken vind je in de e-mail die je van ons hebt ontvangen na je aanmelding in Studielink).
Zorg dat je de taken in de MyApplication portal op tijd afrondt. Dit betekent dat je documenten uploadt, zodra je ze af hebt en/of in je bezit hebt. Hoe eerder je een taak afrondt, hoe eerder we je kunnen laten weten of je nog iets moet toevoegen of veranderen. Houd de aangegeven deadlines goed in de gaten, aangezien deze niet voor alle opleidingen hetzelfde zijn.
Zodra je al je toelatingstaken hebt voltooid, is je aanmeldingsdossier klaar om te worden voorgelegd aan de Toelatingscommissie. Alleen aanmeldingen die vóór de aangegeven deadline afgerond zijn, worden voorgelegd. Afhankelijk van je opleiding gebeurt dit onmiddellijk (op doorlopende basis), of na een aangegeven deadline.
Benodigde documenten
Tijdens de aanmeldingsprocedure voor dit pre-masterprogramma moet je een aantal taken uitvoeren waarvoor je vaak documenten moet uploaden in de 'MyApplication portal':
- Een recente pasfoto
De pasfoto moet voldoen aan bepaalde richtlijnen. Je vindt deze richtlijnen in de taakomschrijving ‘Upload pasfoto’ in de MyApplication portal. - Een kopie van je geldig paspoort of EU-identiteitskaart.
Maak een kopie van de pagina met je persoonsgegevens. Sla deze kopie op als ‘paspoortkopie’ en niet als ‘paspoortfoto’. - Een kopie van je meest recente cijferlijst
- Een kopie van je bachelordiploma
Alle aanmelders moeten aantonen dat ze een bachelordiploma hebben behaald in een relevante studierichting met een goed eindresultaat (een kopie van je diploma, inclusief supplement en bijbehorend cijferlijst). Als je nog niet afgestudeerd bent, kun je je officiële cijferlijsten van je bacheloropleiding uploaden. - Curriculum vitae
Alle aanmelders moeten een cv aanleveren. Vermeld hierin je opleiding, relevante buitenschoolse activiteiten en stage-/beroepservaring. - Een motivatiebrief
Alle aanmelders moeten een motivatiebrief schrijven. Geef goede argumenten waarom je deze pre-master aan de Universiteit Maastricht wilt doen en waarom je denkt dat je de opleiding succesvol kunt afronden. - Een essay
Alle aanmelders moeten aantonen dat ze over voldoende academische schrijf- en onderzoeksvaardigheden beschikken. De Toelatings- en Beoordelingscommissie vraagt de aanmelder een zelfstandig geschreven onderzoeksverslag van minimaal 2000 woorden (exclusief voetnoten en referentielijst) over een relevant onderwerp in te leveren. Je kunt een paper uit een eerdere studie of een andere gelegenheid gebruiken. Het ingezonden werk moet in het Engels zijn geschreven. Bewijs van je Engelse taalvaardigheid
Beantwoord de vragen met betrekking tot taaleisen onder het kopje ‘Taaleisen’ op deze pagina om erachter te komen of je aanvullend bewijs moet aanleveren. In de uitleg die je na het beantwoorden van de vragen te zien krijgt, staat welke documenten je kunt gebruiken om je taalvaardigheid aan te tonen.
Updates over de voortgang van je aanmeldingsproces
Vanaf nu ontvang je belangrijke informatie en oproepen tot actie met betrekking tot jouw aanmelding in de inbox van de MyApplication portal. We raden je aan om regelmatig in te loggen in de portal, zodat je op de hoogte blijft. Maar over belangrijke wijzigingen houden we je ook op de hoogte via het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven.
Fase 3: Inschrijving
Als jou een plek in je gekozen opleiding is aangeboden, moet je je inschrijving regelen. De inschrijftaken staan opgesomd in de MyApplication portal onder ‘Inschrijftaken’. Hieronder vind je een kort overzicht.
Betaal je onderwijsvergoeding
Elke aanmelder moet zijn/haar onderwijsvergoeding betalen. Meer informatie over hoe de onderwijsvergoeding te betalen, vind je in de taakbeschrijving in de MyApplication portal.
Zodra je de uitnodiging voor het betalen van je onderwijsvergoeding hebt ontvangen, is het belangrijk dat je (in Studielink) aangeeft hoe je de betaling wenst te regelen. Doe dit op tijd (in elk geval vóórdat je start met je studie). Zorg er ook voor dat je (het eerste gedeelte) van je onderwijsvergoeding op tijd betaalt, anders kun je niet starten met je studie.
Laat UM je diploma verifiëren
Nederlandse diploma’s
Heb je het diploma op basis waarvan je een plek in je opleiding aangeboden hebt gekregen verworven in Nederland? Dan zal DUO de verificatie van je diploma naar UM indienen. Verdere actie van jouw kant is niet meer nodig.
Niet-Nederlandse diploma’s
Heb je het diploma op basis waarvan je een plek in je opleiding aangeboden hebt gekregen verworven buiten Nederland? Dan moet je een kopie van je diploma sturen.
Heb je je vooropleiding buiten Nederland gedaan en ontvang je je diploma niet voor de start van jouw opleiding? Stuur dan een afstudeerverklaring.
Informatie over de eisen aan een (gewaarmerkte) kopie van je diploma en aan een afstudeerverklaring, en het adres waarnaar deze documenten verstuurd moeten worden, kun je vinden in de taakomschrijving in de MyApplication portal.
Zorg ervoor dat aan alle aanmeldings- en inschrijvingstaken is voldaan
UM kan je alleen inschrijven als je alle taken in de MyApplication portal hebt volbracht. Zorg ervoor dat dit het geval is, zodat je aanmelding en inschrijving afgerond kunnen worden en je je zo snel mogelijk kunt gaan voorbereiden op je studie.
Bevestiging van inschrijving
Wanneer je bent ingeschreven voor je opleiding aan de UM, ontvang je hiervan een bevestiging van de UM (in de berichteninbox in de MyApplication portal) en van Studielink (per e-mail).
UM email account
Voordat je aan je studie begint, ontvang je de inloggegevens voor je UM e-mailaccount. Je UM e-mailadres wordt gebruikt voor alle correspondentie over je introductieprogramma en de start van je studie. Je privé e-mailadres wordt alleen gebruikt om je te informeren over het aanmeldings- en inschrijvingsproces.
Hoe beoordelen we je aanmelding?
Als je je voor een opleiding wil aanmelden, of bezig bent met een aanmelding, is het fijn om te weten hoe jouw aanmelding beoordeeld wordt. Meer informatie hierover vind je hieronder.
De Toelatingscommissie van de opleiding beslist of je wordt toegelaten.
Nadat zij over je aanmelding hebben beslist, ontvang je een e-mail over de toelating of afwijzing tot het pre-masterjaar.
UM/FASoS Campus Tour
Bij FASoS bieden we onze aankomende studenten de mogelijkheid om deel te nemen aan een campus tour op 18 december, 12 maart 2025 en 7 mei 2025. Tijdens deze campusrondleiding laat een van onze studentambassadeurs je onze faculteit, binnenstad en alle belangrijke UM-gebouwen zien. Ben je niet in de gelegenheid om op een van de bovenstaande data te komen? Geen zorgen! We bieden ook campusrondleidingen aan tijdens onze Open Dagen, Experience Days en Introductiedagen. Daarnaast kun je onze campus ook virtueel bekijken via de interactieve video aan de linkerkant!