Universiteitsbibliotheek Randwyck en de rivier van kennis
Een universiteitsbibliotheek stelt literatuur en audiovisueel materiaal ter beschikking voor het publiek. Dat klopt, als je er van buiten uit naar kijkt. Wanneer je voorbij de kaft kijkt, zie je dat een moderne universiteitsbibliotheek een levende organisatie is die studenten en personeel ondersteunt. Het is een plaats waar je studeert, tot rust komt, anderen ontmoet en onderzoek kan doen. De bibliotheek groeit. En die groei leidde een jaar geleden op Randwyck tot een totale renovatie van de Universiteitsbibliotheek. Monique Notermans en Meike Kerkhofs-Welkenhuizen zagen de visie achter een moderne bibliotheek tot leven komen.
De Universiteitsbibliotheek (UB) faciliteert studenten en onderzoekers in hun academische doelen. Ze doen dat met een moderne studie- en onderzoeksomgeving die ook 24/7 online beschikbaar is. Monique en Meike werken beiden al enkele jaren voor de UB, en samen met hun collega's dragen ze bij aan een stroom van veranderingen. Meike is projectleider ‘Innovative Learning Spaces’ en was verantwoordelijk voor de vertaalslag van de visie, naar de inrichting van de nieuwe Randwyck bibliotheek, een van de hoofdlocaties van de UB naast de Universiteitsbibliotheek van de binnenstad. Meike: “Ik ben afgestudeerd als historicus en erna een tijd als docent aan de slag gegaan. Na mijn start bij Universiteit Maastricht begon ik meteen te werken aan het renovatieproject van de nieuwe bibliotheek in Randwyck."
De bieb als tweede thuis
Hoe definieer je een bibliotheek tegenwoordig? Volgens de directeur van de UB, Claudia van Oppen, ondersteunt de bieb de primaire processen van een universiteit, namelijk onderwijs en onderzoek. Meike: “Maar naast de traditionele literatuur vind je tegenwoordig een enorme collectie aan informatie online. Dus waarom komt iemand nog fysiek naar de bibliotheek? Voor onze studenten is dat een stuk thuisgevoel, een gevoel van borging waar je kan vinden wat je nodig hebt tijdens de uren die je hier vertoeft.”
Probleemgestuurd Onderwijs vereist dat studenten tijd investeren in groepswerk, dat moet je natuurlijk ook op campus faciliteren. “In de bibliotheek kan dat perfect. Al blijven we natuurlijk vasthouden aan traditie en is de bibliotheek een plaats waar rust en stilte verwacht worden van iedereen. Daarom hebben we focusruimtes ingericht.”
Boekenwurmen unite
Studenten hebben steeds andere verwachtingen van een universiteit. De campus van Randwyck is uitgegroeid tot een inclusieve omgeving waar alle faciliteiten, tot het koffietentje om de hoek, een belangrijke rol spelen. En de bibliotheek is daar niet anders in. “Wij krijgen nationale en internationale studenten van verschillende opleidingen over de vloer, die elkaar er leren kennen. Dat kan bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling.”
Bibliotheekhub
Het aanbod van de bibliotheek is fluïde, en wordt mede bepaald door de wensen van de bezoekers. Een van de grote vernieuwingen binnen de Universiteitsbibliotheek zijn de Digital Labs. Daar weet Monique alles van.
Monique: “ik werk voor Team Information, het eerste aanspreekpunt binnen de bibliotheek voor alle vragen. Of zoals onze bezoekers ze kennen, de mensen in blauwe vestjes. Sinds vorig jaar ben ik ook operationeel labbeheerder van onze Digital Labs.” Het digitale aanbod van de Universiteitsbibliotheek bestaat uit diverse multimediaruimtes en diensten. “Denk maar aan de DIY podcast studio’s, DIY video studio of uitleenbare multimediakits zoals VR brillen, 3D printers en Raspberry Pi’s. Al het materiaal sluit aan bij de wensen van het onderwijs. We bieden de benodigdheden aan om ideeën concreet uit te werken.”
Die ideeën komen ook van docenten. Een sprekend voorbeeld hiervan is de installatie van de Vesalius 3D computer, waarmee je de menselijke anatomie kan bestuderen. Hiervoor is een speciale ruimte ingericht: de Vesalius Room. “Wij kregen van Andreas Herrler, universitair hoofddocent, de opmerking dat hij graag wou dat zijn studenten deze computer in hun vrije tijd konden gebruiken. En zo geschiedde.”

Rivier van kennis
De Universiteitsbibliotheek biedt uiteenlopende vormen van support aan voor onderzoekers en docenten. Dit varieert van workshops over Open Leermaterialen, onderzoeksdatamanagement tot individuele begeleiding en advies bij literatuuronderzoeken en het inzetten van digitale middelen in onderwijs en onderzoek.
Meike: “We ondersteunen onderzoekers in het beheer van data en publicaties. In ons strategisch plan staat dat we living lab’s willen ontwikkelen waar onderzoekers hun werk kunnen uitvoeren. Door deze drie grote groepen binnen een universiteit samen te brengen op 1 plaats, willen we een rivier van kennis creëren, dat is onze missie voor de toekomst.”
Niet alleen de UM-community maar ook externe partners zoals azM/MUMC+, Academie Verloskunde, Open Universiteit en de Brightlands campuses kunnen gebruikmaken van de dienstverlening van de UB. Zit je zelf met een vraag voor ondersteuning? Neem gerust contact op met de Universiteitsbibliotheek via Ask Your Librarian.
Lees ook
-
Betere kwaliteit van leven binnen de ouderenzorg
Hilde Verbeek (CAPHRI) geeft onderwijs en ontwikkelt nieuwe woonvormen als alternatief voor verpleeghuiszorg.
-
Is het risico op kanker bij iedereen even groot?
Valery Lemmens (GROW) doet onderzoek naar kanker, preventie en hoe de maatschappij is ingericht om ongezonde keuzes te maken.
-
Meest prestigieuze Europese beurs voor twee UM-wetenschappers
Twee hoogleraren van Universiteit Maastricht krijgen de meest prestigieuze Europese onderzoeksbeurs voor individuele onderzoekers: een ERC Advanced Grant, ter waarde van ruim €2,5 miljoen. Het gaat om Lorenzo Moroni (MERLN) en Alexander Sack (FPN).