Death in denial. A study into the Dutch system of postmortem investigation.
Supervisor: Prof. Mr. Dr. W.L.J.M. Duijst-Heesters
Co-supervisor: Prof. Dr. J. Van der Velden
Keywords: Forensische geneeskunde; postmortaal onderzoek; artikel 2 van EVRM; dood/overlijden
Recente rapporten over de forensische geneeskunde in Nederland tonen aan dat er aanzienlijke verbeteringen nodig zijn in postmortaal onderzoek. Er zijn zorgen geuit over de effectiviteit van het Nederlandse systeem, dat steunt op het onderscheid tussen 'natuurlijke' en 'niet-natuurlijke' dood, wat vaak leidt tot onduidelijkheid en fouten in de classificatie. Het systeem legt een grote verantwoordelijkheid bij de behandelend artsen, van wie velen onvoldoende juridische kennis en consistentie hebben bij het uitvoeren van uitwendige lijkschouwingen. Uit een enquête bleek dat slechts ongeveer 20% van de artsen zich bekwaam voelt, de nodige juridische kennis bezit en consequent handelt. Bovendien laten studies zien dat slechts 6,7% van de overlijdensakten correct is ingevuld. Deze scriptie stelt de toereikendheid van het Nederlandse systeem ter discussie en suggereert dat het mogelijk niet voldoet aan de criteria die door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens zijn vastgesteld voor een effectief postmortaal onderzoek.
Lees ook
-
Professor Anouk Bollen-Vandenboorn benoemd tot Ridder in de Kroonorde
Prof. dr. Anouk Bollen-Vandenboorn, directeur van het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility (ITEM) aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht, is op 3 juli benoemd tot Ridder in de Kroonorde tijdens een plechtige ceremonie op de...
-
ITEM in nieuwe fase: Samen voor grensoverschrijdende samenwerking en impact
ITEM blijft actief binnen de UM, met nieuwe fase vanaf 2025.
-
Oratie Jan Willem van Prooijen
Wat drijft mensen ertoe om radicale complottheorieën te omarmen, met soms verregaande gevolgen voor de samenleving? Tijdens zijn oratie op vrijdag 27 juni gaat prof. dr. Jan Willem van Prooijen (radicalisering, extremisme, en complotdenken) in op deze urgente vraag.