UM blijft binnen top 200 universiteiten wereldwijd
De QS World University Rankings past dit jaar de methodologie aan voor het beoordelen van de wetenschappelijke output van universiteiten. Mede daardoor daalt de Universiteit Maastricht nu van plaats 118 naar 169, nadat ze vorig jaar nog drie plaatsen steeg.
De QS World University Rankings worden gebaseerd op vijf indicatoren: academische reputatie, reputatie als werkgever, student-medewerker-ratio, internationalisering en citaties per faculteit. Hoe vaker een publicatie geciteerd wordt door collega-wetenschappers, hoe meer gewicht het betreffende onderzoek in de schaal legt. Omdat in sectoren als Life Sciences de citatiescores in het algemeen veel hoger liggen dan bijvoorbeeld in de cultuurwetenschappen, hadden universiteiten met een sterk Life Sciences profiel daar in het verleden voordeel van. Dit jaar corrigeert QS dat verschil, wat de daling grotendeels verklaart.
Voorzitter Martin Paul van het College van Bestuur wijst op de context: “Dit laat weer zien hoe afhankelijk rankings zijn van de gekozen parameters. Voor ons zijn ze geen primair doel maar vooral nuttig om te leren op welke plekken wij de kwaliteit van onderzoek en onderwijs kunnen verbeteren. Onafhankelijk ervan is een plaats in de top 200 van 17.000 universiteiten in de hele wereld een mooie prestatie. Alle Nederlandse universiteiten behoren daarmee tot de top 2 % van de wereld”.
Relevant links
De volledige ranking is te vinden op de website van QS.
Lees ook
-
Het bouwen van complexe in-vitro modellen
Paul Wieringa (MERLN) ontwikkelt innovatieve modellen om eileiders en endometriose te onderzoeken.
-
Het Societal Impact Project
Het Societal Impact Project stimuleert de autonome motivatie van studenten om te werken aan maatschappelijk relevante problemen. Een van de onderwerpen dit jaar is vaping.
-
“Het is geen kwestie van overtuigen.” Maar hoe kan de vaccinatiebereidheid wél worden verhoogd?
Vorig jaar overleden er in ons land tenminste acht personen - het merendeel baby’s - aan kinkhoest, het hoogste aantal sinds de jaren zestig. De trend achter deze tragische statistiek is al jaren aan de gang; steeds minder ouders laten hun kind inenten tegen ernstige infectieziekten, waardoor de...