Ziektelastmeter COPD verbetert kwaliteit van leven
De Ziektelastmeter voor COPD-patiënten, mede ontwikkeld door onderzoekers van het Maastricht UMC+, zorgt voor een betere interactie tussen patiënt en zorgverleners en vooral voor een hogere kwaliteit van leven voor mensen met deze longziekte. De resultaten van de tool zijn onlangs gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijk tijdschrift British Medical Journal Open. Long Alliantie Nederland (LAN) wil de Ziektelastmeter nu landelijk gaan invoeren.
Het is bekend dat roken één van de voornaamste oorzaken van COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is. Door de leefstijl aan te passen, bijvoorbeeld door te stoppen met roken en meer te bewegen, kunnen de klachten afnemen. Met name daarbij komt de Ziektelastmeter van pas. Die helpt patiënt en zorgverleners namelijk om te bepalen welke behandeling of inspanning op een bepaald moment nodig is. Dat gaat via het regelmatig invullen van een vragenlijst.
De tool vertaalt de antwoorden naar de door de patiënt ervaren ziektelast, en geeft bovendien een aantal objectieve parameters weer, zoals de longfunctie, vermoeidheid en exacerbaties (plotselinge verergeringen in het ziektebeeld). De resultaten worden grafisch weergegeven met gekleurde ballonnetjes waaruit onmiddellijk duidelijk wordt op welk deelgebied het goed gaat en op welk gebied nog winst te halen is. De bedoeling is om op deze manier de patiënt nauw te betrekken bij het maken van zijn eigen, hoogst-individuele behandelplan.
Betere kwaliteit van leven
En dat blijkt te werken. De groep patiënten die met de Ziektelastmeter behandeld werd, bleek na achttien maanden significant beter te scoren. Ze hadden een betere ziekte-specifieke kwaliteit van leven, en bleken ook meer tevreden over de geboden zorg dan de patiënten uit de controlegroep, die zonder Ziektelastmeter behandeld waren. Gezien de wetenschappelijk aangetoonde resultaten heeft de Long Alliantie Nederland onlangs in haar ledenvergadering besloten het gebruik van de tool te gaan bevorderen. Zo wordt de Ziektelastmeter opgenomen in de Zorgstandaard COPD, en wordt er gewerkt aan communicatie naar en scholing van zowel patiënten als zorgverleners. Op 9 november vindt er in Maastricht een symposium plaats over de Ziektelastmeter COPD, voorafgaand aan de promotieplechtigheid van Annerika Slok. Voor meer informatie over het symposium zie http://bit.ly/2aIyG4N.
Steeds meer COPD
COPD is een chronische longziekte. De ziekte wordt gekenmerkt door een obstructie van de luchtwegen en bemoeilijkt de ademhaling. Het is één van de meest voorkomende ziektes wereldwijd. Steeds meer mensen hebben COPD. Er zijn helaas geen medicijnen die COPD kunnen genezen. Wel zijn er medicijnen (luchtwegverwijders en onstekingsremmers) die ervoor zorgen dat de klachten verminderen. De patiënt voelt zich hierdoor bijvoorbeeld minder benauwd en hoeft minder vaak te hoesten. Maar nog effectiever dan medicijnen zijn gedragsveranderingen.
Lees ook
-
UM op zoek naar nieuwe verhouding universiteit-verenigingen
De Universiteit Maastricht schort de relatie met studentenverenigingen Tragos en Circumflex tot nader order op. Uit gesprekken met de besturen van de verenigingen is gebleken dat gemaakte afspraken uit de Gedragscode niet zijn nagekomen. De ervaring van afgelopen jaren leert dat die afspraken...
-
Kansen én zorgen centraal bij werkbezoek minister Bruins aan Maastricht
Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft vrijdagmiddag 18 oktober een werkbezoek gebracht aan Maastricht. Daar is hij door de Limburgse mbo-, hbo- en wo- onderwijsinstellingen geïnformeerd over actuele onderwijsthema’s uit het Onderwijsmanifest. Ook ging de minister in gesprek...
-
Kamerbrief onderwijsminister: dreun voor onderwijs en regio komt dichterbij
Op 15 oktober heeft onderwijsminister Bruins de Tweede Kamer geïnformeerd over zijn plannen om via de Wet Internationalisering in Balans het aantal internationale studenten in Nederland terug te brengen. De Universiteit Maastricht maakt zich ernstige zorgen daarover. De minister lijkt volledig...